Звездата на Магите

Ако погледнем назад в миналото и отправим взор към загадъчните храмовете на Вавилон и Египет, ще ни стане ясно, че древните са притежавали дълбока интуитивна мъдрост, която са вплитали в различни аспекти на човешкия живот. Тази звездна мъдрост била възвишена наука, позната на малцина посветени в мистериите. За последно чуваме за тези посветени в мистериите хора в Библията. Това са тримата влъхви или маги. Те се отправят на дълъг, изнурителен и опасен път от Вавилон, следвайки звездата до Витлеем. Но те въпреки това тръгват, за да се поклонят на младенеца, да му поднесат три дара – смирна, злато и тамян и после историята  покрива спомена за тях изцяло. След това, библията мълчи, какво се е случило с тези посветени.  В библията гл.2 от Матей научаваме за тези мъдреци.

А когато се роди Исус във Витлеем Юдейски, в дните на цар Ирода, ето, мъдреци от изток пристигнаха в Ерусалим. И казаха: Где е Юдейският цар, който се е родил? защото видяхме звездата му на изток, и дойдохме да му се поклоним.

Думата маги е персийска и се отнася за свещена каста  мъдреци, които имали познания по астрология, медицина и природни науки. Древния историк Херодот, твърди, че те са тълкували сънища и знамения и притежавали дарбата да пророкуват.

Ако искаме  да разберем тези мъдреци, то трябва да се върнем в далечното минало, когато древните астролози са били  посветени в тайните за звездите и съзвездията.  Дори не е ясно само трима ли са били тези мъдреци.  Това предположение идва от техните три дара, които поднасят на Иисус.  Това е наистина хилядолетна тайна, която едва ли някога ще бъде докрай разгадана.  Чудно е за днешния човек какъв е бил този небесен знак, който ги е насочил към младенеца, родено бебе измежду хиляди други родени.  Коя звезда са следвали магите, какво са видели те на небето? В библията Матей гл.2 можем да прочетем следното:

 А те, като изслушаха царя, тръгнаха си; и, ето, звездата, която бяха видели на изток, вървеше пред тях, докато дойде и спря над мястото гдето беше детето. Като видяха звездата, зарадваха се твърде много. И като влязоха в къщата, видяха детето с майка му Мария, паднаха и му се поклониха; и отваряйки съкровищата си, принесоха му дарове, – злато, ливан и смирна.

Картината на Йерунимус Бош “Поклонението на влъхвите” (72см х 56см) е създадена през 1475г. Днес творбата е част от колекцията на музея “Метрополитън”, Ню Йорк

Когато четем Матей, остава някакво усещане у нас, че тази звезда се е движела, спирала е, изчезвала е и после отново се е появявала. Магите са пътували около година-две, за да се поклонят на Иисус. Което още повече засилва мистерията. Кое е това в небето, което може да  седи толкова дълго време. Има доста теории какво всъщност са видели магите. Ще се спра на предположението на Кеплер, който донякъде дава отговор, но преди това е добре дасе обърне  внимание на факта, че има доста  астролози, които са направили предполагаем хороскоп на раждането на Иисус. Например Климент от Александрия (150-215 г.) съобщава, че по негово време някои  са смятали, че Исус е роден на 20 май 2 г.пр. Хр. Докато други смятали , че е на 19 или 20 април.  Съвременните астролози изчисляват   18 ноември като дата на раждане на Исус позовавайки се на  хронологичната информация на Клемент.

Дейвид Хюс и Пърси Сиймур дават датата 15 септември 7 пр.н.е., след залез слънце, при ахроничното издигане на Юпитер и Сатурн, които те тълкуват като “звездата, видяна на изток”.

Конрадин Ферари, стига до датата  17 януари 7 г. пр.н.е., опирайки се   на теорията за съвпада Юпитер-Сатурн и хронологичната информация, дадена от Климент Александрийски .  Точните дати на този троен съвпад е  29 май, 1 октомври и 5 декември 7 пр.н.е.

Майкъл Р. Молнар дава датата  17 април 6 пр.н.е., на базата на монети от Антиохия и неговите изследвания върху  античната  астрология. Окултация на Юпитер от Луната се е състояла на тази дата, Молнар  смятал, че Юпитер е звездата на Витлеем.

Колин Р. Никол: 20 октомври 6 пр.н.е., като смята, че сияйната звезда е била комета.

Роджър Синот: 17 юни 2 пр.н.е., вечерта, защото в Светата земя може да се наблюдава зрелищно сливане на Венера и Юпитер.  Времето на най-близкото свързване е 20:20 ч.

– Вернер Папке: 30 август 2 в.

Дитер Кох дава датата  1 септември 2ч., 4:30 ч. (преди изгрев слънце), въз основа на жената на апокалипсиса и самоопределянето на Исус като “ярка утринна звезда” (Откр. 22:16), което според него се отнася до хеликалното издигане на Венера

Жената от апокалипсиса, вероятно е Дева Мария и е част от Откровението на Йоан.

Жената на Апокалипсиса e библейска фигура от Глава 12 на Откровение на Йоана

12:1 И яви се на небето голяма поличба – жена, облечена в слънце; под нозете ѝ – месечината, а на главата ѝ – венец от дванайсет звезди;

12:2 тя беше непразна и викаше от родилни болки, и се мъчеше да роди. 12:3 След това се яви друга поличба на небето: ето, голям червен змей със седем глави и десет рога, а на главите му – седем корони; 12:4 опашката му повлече третината от небесните звезди и ги свали на земята. Змеят застана пред жената, която щеше да ражда, та, кога роди, да изяде детето й. 12:5 И тя роди мъжко дете, което ще управлява всички народи с железен жезъл; и детето ѝ бе грабнато и занесено при Бога и престола Му. 12:7 И стана война на небето: Михаил и Ангелите му воюваха със змея, а змеят и ангелите му воюваха против тях.

Благословената Дева Мария като Жената на Апокалипсиса от Петер Паул Рубенс.[1] Тя е изобразена като носеща бяла рокля и синя мантия, докато разбива змея под краката  си.[2] Рубенс

Навярно това видение е свързано с раждането на Иисус и борбата на тъмните сили да противодействат на това раждане, но всеки може да помисли над видението на Йоан сам и да си направи съответните изводи.

Както става ясно доста астролози са се занимавали с търсенето на тази специална нощ, когато се е родил Спасителя. Кеплер също не е бездействал в търсенето на тази дата.  Той  е  немски астроном и математик. Той прави опит да идентифицира какво е представлявала  тази звезда на небето. И  стига до извода, че звездата на Магите е свързана с тройния съвпад между Сатурн, Марс и Юпитер в съзвездието Риби, през 7г.пр.н.е. Юпитер и Сатурн са бил в съвпад три пъти в течение на годината 7г.пр.н.е. Кеплер изчислява, че към тях се е присъединила и планетата Марс, когато се е родил Исус, 6г.пр.н.е. Кеплер силно  прегърнал тази своя идея и смятал, че Иисус се е родил на съвпад Марс, Юпитер и Сатурн в съзвездие Риби.

На 17-ти октомври през 1604 година, той видял тези три планети в непосредствена близост до друго съзвездие Скорпион и по- точно в съзвездие Змиеносец. По това време там била и лъчезарната нова звезда(астронова).

Вероятно става въпрос  за  звездата RS от Змиеносец. Тази звезда е една от най- интересните звезди на небето. Тя принадлежи към класа на повторно новите звезди. Тези звезди се характеризират с това, че избухват като нови звезди през неравни интервали от време. RS от Змиеносец е наблюдавана като нова звезда през 1898 г., 1933 г., 1958 г. и 1967 г. Особено привлича вниманието на специалистите обстоятелството, че последното избухване на тази звезда като нова става 9 години след предишното й избухване. Когато RS избухне като нова, тя е звезда от 5” зв. величина и е достъпна за наблюдение с просто око. След това блясъкът ѝ намалява, докато стане звезда от 11”-12”зв.величина и може да се наблюдава само с телескоп.

След като вижда тази звезда констелация, Кеплер твърдо вярвал, че влъхвите са видели нещо подобно на небето, векове по- рано, когато се е родил Иисус. Ако тръгнем по стъпките на геният Кеплер, ние може и да открием нощта, когато  Иисус се е родил. Някои автори твърдят, че това се е случило на 5 –ти март през 6г.пр.н.е. Тогава Луната е била в пълнолуние и се намирала на 15 градус в съзвездие Дева. За влъхвите, тази звездна констелация е било знак, който  предвещавал раждането на Назарянина. От една страна класът, който държи Девата от съзвездие Дева символизира хляба, а от друга гроздът, като  символ на виното. Магите  наблюдавали  сферата на пълната Луна и видели, че сияйната душа на младенеца се спуска към земята. Това  силно видение им дава импулс да вярват, че тази нощ Иисус се е родил на земята. Те разбрали също така, че детето ще се роди в Ерусалим и се отправили на път. Според мен не е било и толкова трудно за тогавашните астролози да определят времето и мястото на дадено голямо събитие. Забележителното тук е, че  е намерена вавилонска плочка, която описва този ден- 5-ти март, 6 г.пр.н.е. Точно в този ден се е случил съвпадът между Марс, Сатурн и Юпитер и те предварително са изчислили този ден и са го описали. Тримата влъхви не са били случайни астролози. Те са имали дълбока мъдрост и познание от древните вавилонци.

Магите  виждат това звездно проявление и познавайки тайните на астрологията, те са знаели точно и в коя държава ще се роди детето. Това, което не са видели, според някои изследователи, е че пълната Луна е свързана с Плутон. Белег за опасност, която заплашвала новороденото. От Библията знаем, че цар Ирод Велики заповядва да се избият всички младенци, който са под две годишна възраст. За щастие влъхвите предупреждават Дева Мария и Йосиф да напуснат веднага и да се отправят към Египет.Но  съвпад на тези планети се е случвал не веднъж. Различното тогава било, че, тогава е навлязла и епохата на рибите. Слънцето било влязло в съзвездието Риби с настъпването на пролетта, а това бележело започването на новата епоха. Епохата на рибите. От една епоха на патриархат, то белязало епохата на Любовта, а скоро махалото на времето ще отбележи и една друга епоха, епохата на Водолея, епоха на равноправие и хуманизъм.  Може би и това е причината древните да  отбележат това звездно проявление  на вавилонска плочка. Тези ненадминати астролози са открили връзката на тройния съвпад и преминаването на Слънцето в друг знак, като събитие, което ще доведе до нещо  от голяма  важност на земята. Юпитер, който символизира царската власт в съвпад със Сатурн и навлизането на слънцето в нова епоха.

Когато Иисус се е родил, хората са се намирали в епохата на Овен.  Слизането му  на  земята е било  изчислено внимателно от маговете. Те са изпълнили своята мисия, след като отиват да го поздравят лично. Това велико  чудо, знаем, че се е случило в епохата на Овен.

Този звезден миг, това събитие, което ще промени стария свят завинаги  споделя  и Йоан Кръстител с хората.

 “Ето Божият Агнец, който носи греховете на света”. Овен в античната астрология е жертвения агнец. Това е едно по- дълбоко разбиране за слизането на Христос в епохата на Овен.

От библията отново разбираме, че магите, са имали предупредителен сън да не се връщат при цар Ирод.

“И понеже бяха предупредени от Бога насън да не се връщат при цар Ирод, те си отидоха по друг път в своята страна. “ Матей/гл.2

Това изречение ни помага да разберем, каква дълбока духовна връзка са имали астролозите от древността с Бога. Те получават съвет, не от някой друг, а от Бога.

Според изследователите магите най- вероятно са били посветени в зороастризма. Това била религиозна система, основана от Зороастър, персийски пророк от 6-ти век пр.н.е. живял в сегашния район на Северен Ирак и Северен Иран. Това духовно течение е било запознато отлично  с астрологията, която по него време е била много уважавана наука. Ако продължим по тайнствения път на древните, които са гледали звездите всяка нощ в продължение на векове, то не би трябвало да се учудваме на тяхната компетентност.

Учителят Петър Дънов разкрива каква е била тази звезда:

„Звездата, която водеше Мъдреците от Изток, които отиваха да се поклонят на Христа, беше съставена от живи, разумни същества, които ги водеха да намерят Христа и само те видяха тази звезда. Това бяха духовните ръководители на човечеството от миналите културни епохи, които го насочват в правия път на неговото развитие и го отправят към Великия Учител на Любовта и Братството — Христос. Мъдреците, макар и Посветени, се намираха под ръководството на духовните същества и под тяхно ръководство те намериха Христа, за Когото знаеха, че ще дойде на Земята да внесе нов импулс и да обнови древната Мъдрост, която беше предадена на човека още в рая.“

 

Друга интересна история за това какво е представлявала звездата на Магите, се обяснява от гностиците. Те са вярвали, че магите не са следвали звезда, а дете- звезда. Това вярване идва от Откровението на магите, ценен гностичен ръкопис от 8- ми век, който се намира в архивите на Ватикана и възкръснал благодарение на д-р Брент Ландау, който предоставя първият английски превод и критичен анализ на този забележителен, но до голяма степен непознат текст.

Този ръкопис разказва историята на тримата маги, които следват детето Христос, но от съвсем различна гледна точка. Текста описва, че това, което те са следвали не е комета или друго планетарно явление, а самият Христос в небесното си проявление. Според този текст, звездния Христос се появява на магите, слизайки от небесата. Христос казва на магите, че е изпратен от Отца за спасението на цялото човечество и ги насочва да следват звездата до Витлеем, за да видят раждането му в човешка форма. Каква е тази звезда реална или не, може би никога няма да разбулим докрай тази мистерия, ала когато и тази година настъпи Коледа, спомнете си думите от  на Иоан от  Откровение

гл.  22:16  Аз, Исус, изпратих ангела Си, за да ви засвидетелствува това за църквите. Аз съм коренът и потомъкът Давидов, светлата утринна звезда.

Исус е този, който изпраща Любов и Светлина в най- святата нощ на годината. И нека светлината на тази сияйна звезда, озари сърцата и житейския път на всеки един от нас.

 

СПОДЕЛИ

Leave Comment