Дендерският зодиак

Дендера е малък град в Египет, намиращ се на западния бряг на река Нил. Дендерския зодиак е намерен именно в един от храмовете, в които се е пазело тайното познание за поколенията. Зодиакът е бил фиксиран за тавана в храм посветен на Озирис. В момента този зодиак се намира в Лувъра. Датиран е от  7 март, 51 г. пр. Хр. изхождайки от подредбата на небесните тела и две затъмнения.  Разбира се други изследователи датират Дендерския зодиак с други дати, като например –  20 март 1185 г. пр. Хр.

Дендерският зодиак буди възхищение и удивление не само със своята прецизност, но и с майсторството си. Странното в този зодиак, е че се върти в обратна посока, като че ли Слънцето да изгрява от запад, а не както е сега от изток. Навярно някога, преди потопа, земята се е въртяла в обратна посока, иначе би било необяснимо това изображение, което е изключително прецизна карта на звездното небе, прецесията и деканите.  Поради тази причина се предполага, че Дендерския Зодиак доказва планетарна катастрофа станала преди около 13 660 години. Нещо се е случило, което е променило местоположението на пролетното слънцестоене и на зодиакалния кръг. В резултат на тази катастрофа , пролетното слънцестоене от Рак  се премества  в съзвездие Лъв. Слънцето по него време би трябвало да се намира в съзвездие Рак, но по някаква планетарна причина е сменило местоположението си и е изгряло в Лъв с настъпването на пролетното равноденствие. То буквално се е върнало назад.  Във вътрешния кръг на зодиака се намират фигури, които представляват декадите. Египетската година била разделена на 12 месеца от  30 дни всеки. Месецът бил  разделен на 3 десетдневки (10 дни).    Деканите се делят на 10 градуси всеки. Те са символ на времето и за тях говори Хермес Трисмегист.

ДЕКАНИТЕ

Тридесет и шестте декана (са) между кръга на вселената и този на зодиака, разделяйки единия кръг от другия… Деканите стоят като пазачи около всички неща в космоса, поддържайки всички неща заедно, и пазейки правилната подредба на нещата… Те са свободни, и издигнати над всички неща; и като внимателни пазачи и надзиратели на вселената, те я обикалят в периода на един ден и една нощ… Силата, която работи във всички събития, които сплотяват колективно хората идва от Деканите… Ако Деканите управляват седемте планети, и ние сме подвластни на планетите, не виждаш ли, че силата задействана от Деканите достига и до нас, независимо дали работи посредством самите Декани или чрез планети те?    (“Проповед на Хермес към Тат” STOBAEI HERMETICA VI, 3-9; прев. Стр. 413 – 415)

Предполага се, че в резултат на катастрофата Ракът се измества назад, заемайки мястото на съзвездие Лъв. Изхождайки от това, изследователите смятат, че катастрофата е станало при навлизането на Слънцето в Рака. Тази катастрофа е върнала времето назад и е променила посоката на въртене на земята.

На Зодиака на Дендера са изобразени 12- те съзвездия на зодиака, които образуват 36- те декана и  планетите изобразени като животни, мъже, жени, птици, божества и статуи. Всички са обърнали поглед обратно по посока на часовниковата стрелка. В центъра на окръжността се виждат съзвездия от северното полукълбо и са в ред, познат ни и до днес, а знаците са свързани с божества. Боговете с глави на ястреб , около диска, символизират вечността.  Както и звезди от първа звездна величина, които са свързани с 30- те дневни цикли на Луната и хелиакалното издигане на Сириус. Водолей там е представен като бога на наводненията, който държи две делви, от които се лее вода.

Следва продължение….

СПОДЕЛИ

Leave Comment