Свещеният Граал

Филм за свещения Граал. Светият Граал  се смята за чашата, от която Исус Христос пие по време на  Тайната вечеря, както и че Йосиф от Ариматея събрал кръвта на Исус при неговото разпятие в нея. Йосиф от Ариматея е споменат в четирите официални евангелия, навярно и в тези, които не са признати.

57 И когато се свечери, дойде един богаташ от Ариматея, на име Иосиф, който също беше се  учил при Исус. 58 Той дойде при Пилат и поиска тялото на Исус. Тогава Пилат заповяда да му се даде. 59 Иосиф, като взе тялото, обви го с чиста плащаница, 60 и го положи в своя нов гроб, който бе изсякъл в скалата; и като привали голям камък на гробната врата, си отиде. 61 А там бяха Мария Магдалена и другата Мария, които седяха срещу гроба.

Изследователите на Библията разпознават  в лицето на Йосиф от Ариматея пророчеството от Стария Завет в Книгата на Исая,

гл. 53:9

И определиха гроба Му между злодеите, Но по смъртта Му при богатия; Защото не беше извършил неправда, Нито имаше измама в устата Му.

От древни легенди до съвременни филми, Светият Граал е обект на мистерия от векове. Думата “граал” вероятно идва от латинската дума gradale , която се отнася до дълбоко плато , в което се сервират храни на средновековни банкети. През годините Граалът е описан като  чаша, плато,  и дори камък.

СПОДЕЛИ

Leave Comment