Ерата на Водолея

Ако бъдем напълно честни със себе си, то истината е, че ние не се намираме все още в ерата на Водолея. Но има хора, които твърдят, че вече сме.  Защо се получава така? Конкретно, ако искаме да разберем в коя епоха сме, то трябва да погледнем къде се намира пролетната равноденствена точка. Или с други думи казано, къде се намира слънцето на 20-21 март. Знакът през който минава слънцето с настъпването на пролетта, се нарича пролетно равноденствие.

Слънцето в този смисъл се движи назад през зодиака, чрез прецесията. Приблизителната скорост на Слънцето през зодиака  е 1 градус за 72 години. Или 2160 години то се движи в един знак.

Както и да  го изчисляваме, в момента слънцето е  изминало около 90 процента  от знака Риби. То се намира на около 5 градус и върви към четвърти градус на Риби. Тоест имаме още 5 градуса по 72 години, докато влезем в епохата на Водолей. Но защо хората усещат, че сме навлезли в епохата на Водолей в такъв случай? И, ако съм честна, аз също усещам това силно Ураново влияние.  Може би трябва да тръгнем от това, че има три различни зодиака. Астрономичен, тропически и сидерален. После имаме звезди и съзвездия лежащи на еклиптиката (пътя на Слънцето), които варират по размер, възраст и произход. Едно съзвездие може да е над 30 градуса, а друго по- малко по размер, но в хороскопите това не се взема въобще предвид. Не на последно място ние хората сме поставили  граници на съзвездията, а не небето. Небето не е разграфено нито по домове, нито по някакви граници в действителност. Имаме и тропически зодиак, който е свързан към цикъла Слънце – Земя, с други думи се съобразява със сезоните, а не със звездите и съзвездията. В тропическия зодиак О градуса в Овен е фиксираната(непроменяема) точка на пролетното равноденствие. Така че в тропическата астрология в 0 градус на Овен е пролетното равноденствие на Северното полукълбо.

 Пролетното равноденствие е точката, в която Слънцето (от гледна точка на Земята) пресича хоризонта на север (т.е. северното полукълбо на Земята започва да се наклонява повече към Слънцето, отколкото на Юг. Но истината е, че прецесията, която най- просто може да се обясни с “колебанието” на Земята, бавно се измества назад спрямо съзвездията. Измерването на това доколко тропическият зодиак се е преместил назад спрямо зодията на звездата се нарича айанамша. В момента айанамшата е близо 25 градуса. По тази причина и Слънцето вече се намира в 5 градус на Риби, а не в 0 градуса в Овен.  Но защо тогава астролозите вярват, че сме в началото на една нова епоха, поради това, че много неща се промениха за кратко време. Навлезе астрологията и тайните науки с пълна сила, компютрите и мобилните телефони, модерни иновации, които не сме и подозирали, че може да съществуват, вече са факт. Любовта към свободата, бракът и обвързаностите вече са все по голяма рядкост. Някак не се връзва времето с онази жертвоготовност, типична за Риби, които с цената на всякакви мъки оставаха във връзка и брак. Немалко даваха живота си от патриотичен дух за родината. Всъщност примерите могат да бъдат безчет. Но някога древните не са подозирали за Уран, те са сложили Сатурн да управлява Водолея. Ето защо  не бихме могли по никакъв начин да потвърдим, че чувстваме навлизането на  Сатурнови вибрации. Древните определят Сатурн  като тъмна, злокобна и направо непривлекателна планета. Макар че аз смятам, че тя е планета на върховната мъдрост и проявена благоприятно в хороскопа дава по- скоро мъдрост, стабилност и успехи, отколкото мрачност, депресии и тъги. Въпреки това, тя не се връзва с новото време, което усещаме всички на планетата. Уран е бога на небето. Всички знаем, че Уран е силно свързан с положителни аспекти в картата на добрите астролози, навярно е така и при астрономите, че той обича електричеството, иновациите, Интернет, комуникациите и свободата.  Тук може би е  добре да се спомене, че има някои древни астрологични техники, предадени от Абу Машар, които се отнасят до големите културни промени. Нещо, което изживяваме в последните години.  Той описва система на периоди, които се сменят на 360 години. Този период е управляван от планета и знак. Планетните владетели вървят по познатия халдейски ред  (Сатурн, Юпитер, Марс, Слънце, Венера, Меркурий, Луна, после Сатурн отново, Юпитер и т.н.).  Владетелите се движат по  зодиакалния ред (Овен, Телец, Близнаци, Рак, Лъв, Дева, Везни, Скорпион, Стрелец, Козирог, Водолей, Риби, Овен, Телец и т.н.).

Периоди:

 • Сатурн-Водолей: -860г. до -500г.
 • Юпитер-Риби: – от 500г. до -140г.
 • Марс-Овен: от 140-220г.
 • Слънце-Телец: от-220 до 580г
 • Венера-Близнаци: 580 до 940
 • Меркурий-Рак: 940 до 1300г.
 • Луна-Лъв: 1300-1660г.
 • Сатурн-Дева: 1660 до 2020 г.
 • Юпитер-Везни: 2020 до 2380г.

В тези описани периоди се откроява,че периодът от 940 до 1300 г. времето на средновековието, съвпада  с разцвета в Европа.Тогава знаем, че търговията е била в своя разцвет, това време бележи и развитието на научни дейности и открития. Типично за Меркурий.

1300-1660 съвпада с периода на Луната и Лъв. Това време съвпада с откривателството и изследванията. Луната управлява всичко, което е свързано с водата. Тоест с мореплаването.  Борбата за власт също бележи този период.  Църквата в лицето на Папата, тогава е искала да владее  политическата власт. Откриването на Америка от Христофор Колумб и Великите географски открития са свързани с този период също. Ренесанса е период на културен напредък.

1660-2020 година е свързана със Сатурн и Дева.През Новото време настъпват едни от най-значимите исторически изменения в обществата във всеки един план на обществените отношения – политически, културни, научни, технически, производствени, икономически, организационни и т.н. Възникват модерните държави на база на обединението на феодалните владения. Въвеждат се закони във връзка с държавността.  Въвеждат се граници на държавите. Ние все още сме в този период.

Няма да се спирам на всички периоди, търсача може да изследва сам това.  Но както се вижда, след две години само, ще влезем в нов цикъл Юпитер – Везни, който ще продължи от 2020 г. до 2380 г. Този период   ще се управлява от Юпитер, планета, която е тясно свързана с религията, приятелство,  хуманизма, общението, милосърдието, щедростта, толерантността, отвореността, духовна експанзия и възможности.  Знакът на епохата е Везни, въздушен знак, отнасящ се до идеи, информация и култура. Везни са управлявани от планетата  Венера, планета на любовта изкуствата / естетиката, брака и красотата.  Това мисля, че ще донесе повече добро и хармония  в света.

Абу Машар е дал и нещо друго интересно. Той е обръщал голямо внимание на повтарящия се цикъл между Юпитер и Сатурн в прогностиката.

Това са  няколко периода по тази техника:

 • 1603/04 до 1802: Огън
 • 1802 до 1980/81: Земя
 • 1980/81 до 2159: Въздух
 • 2159 до 2338: Вода

 

Може да се заключи, че в момента сме в цикъл въздух, което перфектно се връзва с иновациите и развитието на интелекта в последните десетилетия. И сме на прага да навлезем в цикъл Юпитер – Везни. Може да очакваме период, който ще донесе повече красота, повече любов, повече духовност и надявам се повече мир по света.

СПОДЕЛИ
 • 24
  Shares

Leave Comment