Планета в заточение/ падение/екзалтация/трон

Не претендирам да съм астролог, не претендирам да съм учител по астрология, нямам никакви амбиции в тази област. Може би и това е причината тази наука да остане една от големите ми любови до ден днешен. Всъщност другата ми голяма любов е езотериката и там имам какво да споделя с читателите. Но всичко постепенно и с времето си.  Астрологията, изучавах я доста дълго време и създадох този блог, за да споделям в него своя опит, без да имам претенции за каквото и да е. Та сега по същество. Казваме, че една планета е в заточение, когато се намира в срещуположния дом, който управлява. Например, Сатурн управлява Козирог, следователно в заточение е когато го намерим в зодия Рак. Знакът, който стои на 180 градуса от  Козирог е Рак, но той е в много лошо положение  и в Лъв. Тук по- голямото зло е да намерим Сатурн в Рак, защото Рак е женски знак и управителката на Рак – Луната е жена, а Сатурн  е мъжка планета. Това е и причината  Сатурн да е по- неблагоприятен в Рак, отколкото в Лъв. Когато една планета е в заточение, то  тя няма този потенциал, който е присъщ на планетата по природа. Въпреки всичко една планета в заточение, особено ако се води добротворец, може да даде някакво добро, но го прави по много незначителен начин. Но всяко добро си е добро, така че и това не е за подценяване. Добротворци са Венера, Юпитер и  растяща Луна. Макар че всяка една планета може да бъде както добротворец, според мен, така и злосторец. По същата логика Марс е много по- неблагоприятен в Телец, отколкото във Везни. За Юпитер е много по- зле да е в знака Дева, отколкото в Близнаци. Венера е много по- зле в Овен, отколкото в Скорпион. Меркурий е по- зле в Стрелец, отколкото в Риби.  Планетите в заточение и падение  не се чувстват добре и не могат да проявяват цялата си сила и достойнства.

Мъжки знаци са тези които са нечетни, започва се от Овен като първи знак, Близнаци, Лъв, Везни,  Стрелец и Водолей, щом са мъжки, знаци са и дневни. Нощни знаци са Телец, Рак, Дева, Скорпион, Козирог и Риби. Дневни планети са Сатурн, Юпитер, Венера като зорница, Меркурий като зорница и естествено Слънцето. Нощни планети са Марс, Венера вечерница, Луна, Плутон със сигурност е нощна планета. Нептун и Уран не са се изказали  учените астролози още към коя част на денонощието принадлежат.

Планетите в падения също губят от своите качества и сила. Според древните Луната не се чувства добре в знака Скорпион, заради  излишъка от влага и поради това, че  управител на този знак е Плутон, а като стар господар Марс. И двете планети не са от най- лесните в хороскопа. Съответно и без това чувствителната Луна, когато навлезе в този знак, става малко отмъстителна, задушаваща и дори ревнива, понеже поема от характера на управителя на знака.

Странстващите планети или тези, които нито екзалтират, нито са в падение, трон или заточение, се наричат странстващи, скитащи или в перегрин. Там планетите не са толкова зле колкото когато са в падение или заточение. По никакъв начин не са  отслабени. Ако странстващата планета е в приятелски дом, то тя може да бъде дори добра. Приятелствата и антипатиите между планетите са дадени в някои астрологични книги, но може би ще ги споделя в отделна тема за удобство. Ако планета  се намира в знак, който и е приятел, тя дори може да носи много добро в хороскопа на родения. Сатурн, например се чувства прекрасно в Стрелец и навярно в Риби като стар управител Юпитер на този знак. Защото Сатурн и Юпитер са приятели.  Но ако Марс е в Близнаци, няма да е въобще толкова добър, защото не се харесва много с Меркурий. Добре е мъжките планети да се намират в мъжки знаци, а женските планети в женски знаци. Венера е добре да бъде в Риби, то там и екзалтира без друго. Защото се намира в знак от своя пол. Тя ще е по- добра и в останалите женски знаци, отколкото в мъжките.  Според мен, една планета се чувства най- добре и в хармония в своята екзалтация. Може би и когато си е в своя дом е добре дори там е много силна, но смятам, че планетите обичат да си ходят на гости на приятелите повече, отколкото да си стоят у дома. 🙂 То май и с хората е така. Обичаме да сме си у дома, но друго си е да посетиш приятел, да се посмееш с него, да се свържеш с другото си аз.  Ще направя едно отклонение и ще кажа, че дори когато една планета е на трон и много силна в хороскопа, тя също може да бъде изключително зла, дори по- зла,  от положението и  на  заточение или падение, ако прави неблагоприятни аспекти в хороскопа. Виждала съм потресаващи примери в хороскопите на силни планети, които са нехармонични в картата, тогава злото като че ли се увеличава многократно. Това си е мое мнение и не ангажирам никого с него, но смятам, че е важно да спомена какво съм установила от моя опит. Опитвам се да правя кратки публикации, поради това, че хората не обичат да четат дълги и многословни, а и не винаги намират време за това. Затова кратко, но съдържателно.

 

 

СПОДЕЛИ

Leave Comment