Предсказателни астрологични техники

 Астролозите ползват в своята практика различни методи, с които могат да предскажат минало или бъдеще на дадено лице. Тези техники са слънчева революция, транзити, прогресии,  слънчевата дъга, лунна революция, вторични прогресии, символични дирекции, профекции.  Има много начини, по които астролозите “прогресират” хороскопа. Една от най-популярните техники се нарича ” Секундарни прогресии “.  С тази система астролозите приравняват “ден за година”.

Ще започна с транзитите. Транзит означава взаимодействие на планетите в този момент на небето и планетите в момента на вашето раждане. Наблюдава се къде се намират планетите на еклиптиката и как се свързват с  наталния, което означава рожден,  хороскоп.

Транзитите обикновено  предизвикват човек и му оказват натиск да направи промени в живота си. Те може да носят радост, депресия, скръб, любов. Тяхната цел е да изправят човек срещу проблемите или събитията и да го принудят да  се справи с тях. Задействат нещо, което вече се е зародило, но до този момент не е проявено.  Докато вторичните прогресии разкриват етапите на зрялост и растеж, за да ни дадат насока как се развиваме като личности. Всеки хороскоп представлява нещо като снимка на звездното небе в някакъв етап от времето, когато той се е родил. Така че тази звездна карта се проектира в нас, докато живеем. Но в същото време небето не е статично, то се движи непрекъснато и по този начин образува специфични взаимоотношения с нашия хороскоп. Ако имаме Слънце на три градуса в Риби и в този момент Венера се движи към аспект със Слънцето ни, то може да очакваме някакво събитие по Венера. Според това и в кой дом става аспектът, ще разберем и какви ще са нюансите на събитието. Когато проследяваме  транзитите, то е най- добре да погледнем първо бавните планети – Плутон, Сатурн, Уран, Нептун, Юпитер. За да предвидите някакво събитие, може да погледнете къде в момента се намира Сатурн и в кой дом на вашия хороскоп преминава в този момент. Образува ли някакви аспекти или не. След това може да прочетете какво дава Сатурн в съответните домове.

На Сатурн му отнема около 28-29 години, за да направи един  пълен кръг на зодиака. Така че той прекарва известно време във всеки един знак и дом от хороскопа. Продължителността на  транзита на Сатурн зависи от големината на всеки дом в хороскопа. Той прекарва около 2-1 / 2 години в един знак.  Сатурн кристализира, смила, втвърдява. Този транзит се усеща много силно, когато преминава през някоя ос на хороскопа- Асцендент, Десцендент, Медиум цели и Имум цели, но не остава никак незабелязан и когато преминава през Слънце и Луна. Сатурн е символ на строгия учител в хороскопа, затова и уроците му по правило не са леки. Неговата главна цел, според мен, е да  ни научи да се справяме сами с проблемите си, да ни направи по- мъдри и отговорни, но често това става чрез болка.  Когато имаме подобен транзит, ние обикновено усещаме, че плановете ни са осуетени, спънати, липсва подкрепа от външния свят в някоя конкретна област в живота. Тази област, която символизира дома и знака през който Сатурн преминава.  Когато Сатурн  преминава през огнените домове (първи, пети и девети дом), ние се занимаваме с проблемите свързани с нашата самоувереност и как тези проблеми са повлияли на нашия живот и нашата производителност. 

Чрез земните домове (втори, шести и десети дом) се сблъскваме с проблеми включващи нашата  самооценка и ефективност. 

Чрез въздушните домове (трети, седми и единадесети) оценяваме нашите взаимоотношения с другите и до каква степен (или колко)  зависим от тях, както и от нашето мислене. 

Чрез водните домове (четвърти, осми и дванадесети) анализираме нашата вътрешна стойност касаеща нашата вяра, връзките ни с миналото, психиката. Където се докосне той ни принуждава да станем отговорни за себе си и дисциплинирани. Там където има пропуски, Сатурн ще реорганизира и  преструктурира.  По същия начин може да се подходи и с останалите планети Уран Нептун или Плутон. Проверете дали правят бавните планети някакви аспекти към Слънце, Луна, Меркурий, Венера, Марс, Асцендент или Медиум цели, Десцендента или Имум цели.  След това проверете какво казват книгите по астрология за аспектите, които сте открили и като цяло за енергията, която носи всяка една от планетите. 

Да погледнем Уран.

На Уран  му отнема около 84 години, за да направи един пълен кръг на зодиака. Този транзит веднага ни става ясно, че ще е дълъг, защото Уран е по- бавна планета. Следователно ще има цялото време да се разгърне хубаво в нашата карта.  На всичкото отгоре всички бавни планети стават ретроградни и по този начин удрят по  цели три пъти един аспект в картата. Уран носи мъдрост. Ако трябва да оприличим какъв учител е той, то би било добре да кажем, че е мъдрия учител. Как Уран, а и не само той, ще засегнат живота ни, ще зависи от много фактори в хороскопа, но не бива да се пренебрегва, че никоя планета не обича противопоставянето. Така че, когато Уран, Плутон, Сатурн транзитират, не се противопоставяйте на влиянията им. Уран накрая със сигурност ще ни озари, просветли и освободи за добро, макар че докато образува аспект и преминава, въобще не можем да разберем какво се случва с нашия уж така подреден живот до сега. Сатурн забавя темпото с цел да ни накара да се изправим пред реалността, докато Уран ускорява темпото, карайки ни да правим промени и да поемаме безумни рискове. Където се докосне Уран променя статуквото. Той не обича рутината и не я подкрепя. Обикновено при такива транзити, особено ако са твърди, реакциите и действията  на човек стават толкова странни, че близките могат да решат, че правим необмислени и прибързани неща или че направо сме полудели. С една дума- човек в такъв момент се държи леко странно и неразумно на пръв поглед. Уран не обича нито стагнацията нито крайната дисциплина, той обича новото и бъдещето. Затова ще ускори живота, когато преминава, като ни дава шансове да направим някои рисковани неща, предоставя ни възможност да опитаме нещо ново в живота и да експериментираме. Транзитите  на Уран  разтърсват, стимулират  и ни дават шанс да осъзнаем по-добре нашата индивидуалност. Вече споменах, че транзитите се случват цели три пъти в една и съща точка в хороскопа. Често външните планети се задействат преди точното сключване на аспекта. Веднъж преминава директно, а после се обръща ретроградно и преминава втори път през точката, която аспектира и трети път отново в право положение преминава, за да не се върне повече. Обикновено “проблемът” или кризата достига своя пик, когато преминава втори път. Тоест, когато се обръща ретроградно и преминава отново, за втори път.  По време на третото преминаване, вече всичко се е случило. Установено е, че най- силно се чувства транзита, когато планетата обръща движението си и тръгва назад. Като че ли тогава тя става направо атакуваща и крайно решителна да нанесе своя удар.

Не трябва да подминаваме в никакъв случай и транзитите на Плутон. На Плутон му отнема около 248 години, за да направи пълен кръг на зодиака. Този транзит на тази бавно движеща се планета е дълъг  и има време да се разгърне безкрайно в картата ни. Плутон също преминава в ретроградно положение често, докато преминава през важна точка в хороскопа. Тези транзити се чувстват осезаемо, носят своите промени и събития с цялата си сила. Как Плутон ще засегне живота ни зависи до голяма степен от това дали се противопоставяме на неговите влияния или се спогаждаме с планетата и работим с нейната енергия. Плутон е свързан с кармата и съдбата. Затова ще насочи в тези области, когато транзитира важна точка в хороскопа. Ще ни накара да изследваме в дълбочина областта на действие, което засяга този транзит.

 Плутон не обича повърхностните неща, той обича дълбините, там където рядко ходим. Дълбините на човешката душа и ще ни принуди да се свържем с душата си, дори и да не искаме. Неговите уроци определено болят. Той е най- големия революционер от всички планети, които ползват астролозите. Той е още и трансформатор. Разклаща цялата ни изградена представа за света и ни дава един нов поглед. Неговите транзити фокусират върху личния живот. Плутон ще разпръсне всички  цветни мехурени балончета, всички илюзии, в които сме вярвали, за да покаже чистата, сурова истина. Сатурн също ни носи истини, но неговите истини са често материални, докато Плутон дълбае в най- дълбоките кътчета на човешката психика и душевност, там където е най- най- тъмно и скрито и изкарва всичко на повърхността. Той премахва илюзиите, лъжите и заблудите, затова е учител на трансформацията. Разчиства всичко, което е ненужно или повърхностно в живота ни. Така че всичко, което е фалшиво, независимо дали става дума за нашите мисли, поведение, бит, среда или начин на живот, то  ще претърпи пълна трансформация. Често хората не разбират колко е нужна промяна в тяхното мислене или живот и силно страдат по време на тези транзити. Не осъзнават, че всичко, което се случва е за тяхно най- голямо благо. Страхът се свързва силно с  тези транзити. В началото човек е обладан от страх, защото вижда, че всичко, в което е вярвал или обичал просто се руши пред очите му, без да може да направи нещо, за да запази миналото. Човек буквално се изправя срещу тъмната страна на нещата- всичко, което е сурово, първично, животинско и инстинктивно.  Неговите транзити често се свързват с раздели и смърт, но и тогава не бива да забравяме, че това е също някаква трансформация пред която трябва да се изправим и да приемем. Да не забравяме, че той се свързва и със странните срещи и събития, раждане, ново начало, нови взаимоотношения. При всички случаи Плутон ще ни изправи лице в лице с нашите най- дълбоки страхове и ще ни накара да ги преодолеем. По същия начин разсъждаваме и за останалите планети, като изхождаме от тяхната природа, аспект, който образуват, дом и знак, в който се намират и никога не забравяме да прочетем и за енергията, с която се свързва дадена планета.

Добре би било да хвърляме едно око и на новолунието, когато предсказваме, защото когато Новолунието се свърже с планета или някоя точка в хороскопа предвещава обновяване на фокуса в тази област на живота, която е посочена от хороскопа, но за период само от един месец. Ако например Новолунието направи съвпад с Венера, човек би изпитал нови перспективи, ново начало във връзка с парите и любовните отношения.  Не забравяйте да погледнете дома и знака, за да разберете какви ще са новостите през идния месец. Ако например  новолунието се случи в трети дом, дом, който управлява комуникационните ни  умения, учене, кратки пътувания, ежедневни взаимодействия и контакти и обща “заетост”. Това ще е благоприятно време за изучаване на нещо ново, за усещане на спокойствие в социални ни контакти, за грижа по детайлите на всекидневния живот и акцентът ще падне  върху  отношението ни  с другите.  Това ще  е подходящо време за преминаване на  тестове, попълване на формуляри, документи, стартиране на нов курс, писане на писма, осъществяване на телефонни обаждания и грижа за ежедневните задачи.

Вторични прогресии

Важно прогресивна техника е и тази, в която прогресивното Слънце се кани да премине в следващ знак. Такива години се казва, че са малко критични и са свързани с много големи промени. Ако например имате Слънце в наталната карта, което означава рождена, в  Риби на 20 градуса, то след десет години от живота Ви, Слънцето ще премине в знака Овен и с това ще бележи едни сериозни промени в живота. Обикновено това положение носи ясна промяна в ориентацията на човек, промяна ще настъпи в заобикалящата го среда. Може да бележи преместване в нов град или дом, нова работа, нови приятели и т.н. Преди да премине Слънцето  в следващия знак, може човек да усеща страх и да има чувството, че нещата са му отнети от съдбата, понеже всичко се промяна в такъв момент, човек се чувства и малко несигурен. Прибързани решения, необмислени постъпки и чувство за неотложност са доста характерни за този период. Много астролози считат 0 и 29 градуса от всеки знак за  критични градуси в предсказателната астрология.  Тези градуси са известни още като анаретни. Например, ако Слънцето прогресира в 29 градус на Везни, вероятно човек ще усети криза във взаимоотношенията си. Везни управлява брака, седми дом, взаимоотношенията и затова кризата ще е свързана с взаимоотношения. Ако Слънцето навлиза в Дева, тогава вероятно ще е засегната работата и промени могат да се очакват в тази област.

Прогресивната Луна също е много важен ориентир в предсказателната астрология. Тя прави една пълна обиколка в зодиака на всеки 27-28 години. Домът, през който преминава, насочва към области от нашия живот, които излизат на фокус. Например, когато прогресивната Луна преминава през 4- ти дом ще ни насочи към нашите корени, родителите, нашия дом. Когато се намираме в период на тъмна Луна, това бележи депресивни периоди в рамките на две или три години от нашия живот. Периодът е доста объркан и не сме много доволни от живота като цяло, по време на преминаване на тъмна Луна в хороскопа ни.  Тази техника съм я ползвала много в своята практика и тя работи безпогрешно при мен.

Много точни предсказания се правят и  по осите. Когато часът е добре ректифициран, тогава този метод е безпогрешен. Аспекти по осите насочват към значителни лични промени в живота на родения.

Друг предсказателен метод е слънчевата революция. Това е точния момент, когато Слънцето се връща в същия градус и минута, в рамките на два дни от рождения ден и насочва каква ще е годината от рожден ден до рожден ден.  Този метод е много добре известен и за него има много материали в Интернет пространството.  Добре е и тук да имате предвид критичните градуси. Защото, ако не се вземат предвид, може да изпуснете важна част от насоката на годината. Добре е да се комбинират транзити и прогресии, когато предсказвате. Веднъж щом добиете опит в тези техники, ще ви станат любими. Аз смятам, че в тях няма нищо трудно и толкова сложно, но често са обяснени така непонятно и неразбираемо в книгите, че човек остава с впечатлението, че това определено не е за него, прекомерно трудно е само на пръв поглед.

 

СПОДЕЛИ
  • 41
    Shares

Leave Comment