Анонимният/ текстът е от 379 г. сл. Хр

  Анонимен – 379 г. сл. Хр

 

Италиански превод от Giuseppe Bezza от CCAG V / 1 стр. 194-211.
Английски превод на Дария Дуджик

В скобите съм дала мои пояснения към читателя, за да  разбере по- ясно сложния изказ  на древните.

Този превод е мой, аз не съм добър преводач на английски, но се постарах да го преведа дословно и да пресъздам смисъла на текста, както го е дал анонимния астролог, живял около 379 г. В другите държави тези текстове и книги са добре известни, но в България тези книги са  като манна небесна, липсват като цяло такива преводи. 

Когато в натала намерим Луната да  се приближава до една от ярките и велики звезди или Луната има почти същия градус, какъвто има тази звезда, и особено когато Луната се движи в suliardo1 една и съща посока, в която се движи светещата звезда, която е близо до нея; тези условия показват хороскоп  на велики, блестящи, изявени и богати личности. По същия начин, ако една от ярките звезди е в съвпад в хороскопа или ако тя  се издига в момента на раждането, или ако е перпендикулярна, когато кулминира или е в  ъгъл, то това положение носи славни хора, могъщи, хора, които управляват, които имат много дейности, които притежават много имоти  и са собственици на много неща, които са добре познати  в градовете и регионите, в които живеят. По-специално, хора, родени със силни звезди, ще бъдат известни в областите, доминирани от ярките звезди или в тези области, над които тези звезди се издигат в същия момент, в който се ражда някой.(има няколко вида аспекти със звездите, те могат да бъдат по проста проекция, точен съвпад с планета или точка в хороскопа, също и по меридиана)

Ако се издигнат в хороскопа или се намират на върха на небето(Медиум цели), те дават просперитет още в  младостта  в родния град на родените; но ако в момента на раждането една от тези ярки звезди е в ъгъл (Асцендент, Десцендент, Имум цели или Медиум цели)и върви към залез, (към Десцендента-7 ми дом), тя носи благополучие, но повече в чужбина и около средната възраст и дава прекрасен брак, както и няколко значителни притежания,  благодарение на хора от женски пол. 

Ако в момента на раждане една от тези ярки звезди е на Имум  цели (подземния ъгъл), тя носи благодат и благополучие на родения, но това ще стане в  края на живота  благодарение на  депозити,  кредити или наследство. (Ще има благополучие за родения, но то ще дойде късно).  Тъй като това място е невидимо; смъртта на този човек ще е видна и известна на всички: на това място всъщност ние оценяваме почитта  след смъртта на тялото.(Затова такива хора стават по- почитани като си отидат от този свят, когато станат невидими)

Следователно, действието на тези звезди е наистина велико, силно, възхитително и разнообразно.  Поради това считаме, че нещата, които казахме по отношение на достойнствата, са достатъчни и в обобщение  можем да кажем, че:  всеки, който се ражда при издигането на ярка звезда или когато ярката звезда е ъглова в хороскопа,  или когато Луната се приближава към нея, в момента на раждане, ще има прекрасен  и забележителен живот. Роденият  ще бъде и известен.

Действието на тези звезди е наистина велико, силно, възхитително и разнообразно. Събитията, за които те допринасят, са различни според местата, на които се намират в хороскопа, поради което е необходимо да  обясним наблюденията, които нашите предшественици направиха по отношение на тяхното специфично разположение в хороскопа. Следователно, тъй като всяка една звезда има близки взаимоотношения с планетите и с тяхното поведение, всяка звезда има една и съща добродетел и изпълнява същите неща, като природата на планетите. (Тук се има предвид, че звездите са винаги от природата на една или повече планети по характер)  Не  трябва  да се мисли само  за начина, по който планетите, Слънцето и Луната се комбинират и смесват помежду си (чрез аспекти), но също трябва да имаме предвид, че  неподвижните звезди,  имат същата природа, каквато имат и  планетите.

Когато някой се ражда  при издигането на звездата Спика ярката звезда, която е в лявата ръка на Дева и която се намира  в 29- градус  на сидерична Дева (всички градуси се отнасят до сидеричния хороскоп, за тропическия, те са на други места, но повечето астрологични програми ги дават и за двата зодиака) или когато ярката звезда от съзвездие Лира, която се намира в 20-ия градус на Стрелец (това е Вега), се издига в хороскопа или друга  ярка звезда, която е в устието на голямата риба (Piscis Australis, става въпрос за звездата Фомалхаут) и която е в южната част и се издига заедно с 9 -ия градус  на Водолей, или когато ярката звезда на птицата, която се издига едновременно с 12-тия градус на Лъв (честно казано не зная коя е звездата в този градус, може да има някаква  грешка в преводите. От природата на Меркурий и Венера, Анонимния дава -Гемма, Спика, Вега, Фомалхаут, Денеб), е в хороскопа, или накрая при издигането на ярката звезда на  Северна Корона(Гемма, но на други места я дават от природата на Юпитер и Меркурий) , която се издига заедно с 17градуса и 31 минути във Везни. То  тъй  като всички тези звезди имат темперамента и природата на Венера и Меркурий, ако някой от тях се намери в хороскопа, не само прави родените  добре известни и много изобретателни, но също така много ерудирани, любители на философските дисертации, красноречиви хора, креативни, проницателни и умни, запалени по музика и изкуство, добросъвестни. Тези хора също са приятни и любезни, имат хубави и привлекателни черти, имат деликатен език и предпочитат спокойни и хармонични дейности, те са весели, мъдри, разумни, както и способни, умели и късметлии. Те се учат съвсем сами и са почтени, добродетелни и добри в  разсъжденията си; те имат склонност към всичко, което е добродетелно, тяхната реч е приятна и хората с желание  ги слушат, милостиви и умерени в морала и поведението си. Те са привлекателни и внимателни,  имат умението да обмислят всички аспекти на живота с мъдрост и дълбока мисъл, и да се държат по разумен начин, те са и щедри.

Понякога, ако Марс е на изток над хоризонта и гледа една от тези звезди при издигането си, това прави родените  лесно да се поддават на  удоволствията на Венера. Ако Марс е ъглов в хороскопа, родените са  замесени с проблеми свързани с  документи или са  задвижвани от страст, особено ако Меркурий  се издига, когато Марс е в позиция.

Ако Венера или Марс  правят опозиция към изброените звезди, се раждат мъже, които са мъдри и разумни хора, но сред тях има нечестиви и недостойни, които се поддават на  удоволствията на Венера, или такива, които имат малко деца, или само дъщери. Всъщност, голяма лошотия  произлиза от непропорционалното поставяне на Венера и Марс в ъглите. Ако Сатурн се намира на едно от петте важни места, заедно с ярките звезди на Асцендента, се раждат експертни лекари в медицината, умели в прогнозирането  и диагнозите, и  такива, които се посвещават на окултните книги и  тайните науки (Валенс добавя: “И ако тези звезди наблюдават Сатурн и Венера от седми дом, родените ще бъдат учени,  лекари и посветени на медицината …”.)

Ако Юпитер наблюдава една от тези неподвижни  звезди при издигането си, той носи по-голямо благополучие и повече  власт, слава и сила. (13). Валенс добавя: “И ако видите, че Меркурий е възходящ или в десети дом с една от тези звезди, роденият ще бъде пророк и той или тя ще са уважавани  от хората, и той или тя бъдат философи, изобретатели или откриватели на науките и той или тя ще имат познания за всичко, преди всичко за тези науки, произхождащи от района на Вавилония. Ако раждането е нощно време и Меркурий е поставен по описания по-горе начин, а Марс е на шесто място от Меркурий, в дясно по отношение на асцендента, роденият ще бъде идолопоклонник  и той или тя ще бъдат много известни, ще говорят с  пророчески думи и ще правят чудеса, но само Бог знае истината “.. 

Освен това има голяма разлика между тези звезди: “Спика” кара хората да станат преводачи на свещени книги, висши, върховни, почитани и уважавани свещеници или философи, или вдъхновени тълкуватели на някои загадки и особено между хората, родени със Спика в женските хороскопи, това прави родените  жреци на Деметра, които служат  на боговете или на Изида, както и жени, които са преводачи на свещени книги или експерти в тайнствата, или такива на  посвещаващи ритуали, или които отказват да ядат някои хранителни продукти(вегетарианци?) и които са  любимци  на боговете. 

Ако ярката звезда на Северна Корона (Corona Borealis- Гемма, тази звезда дава и талант в киното и театъра)  се издига или кулминира, благодарение на нея родените  стават славни, победители (хора, награждавани по време на състезания), висши свещеници, приятели на властващите.  Те ще имат силно и енергично тяло и ще  станат известни и обичани от много хора. 

Ако се издигне ярката звезда на Южна риба- Фомалхаут, то родените ще  имат малко деца или имат много късно деца, или имат само дъщери, или изобщо нямат деца и ще  са много красноречиви и красиви (877 ЕП вмъква тук пояснителна бележка: “Когато тези неподвижни звезди са в горна кулминация със Слънцето или с Луната или с  (Парс Фортуна), то всички звезди, които имат темперамента и природата на Венера и на Меркурий са добродетелни звезди. Родените ще са много духовни, особено ако Юпитер е обединен или конфигуриран с тях, а също и ако Марс дава своя добродетел на Юпитер. Северна Корона(Гемма) прави родените  духовници и митрополити,  същата духовност и любов към окултизма дава и звездата  Фомалхаут.

 Звездите, които имат темперамента и природата на Марс и Юпитер-Регулус, Антарес, Сириус, Менкалинан, Алтаир,  дават в хороскопите изключително добри хора, които работят като  управители, при царете и военните лидери,  хора с неподправен характер, които не приемат да бъдат подчинени. Те стават войници и сатрапи (управители). 

Звездите, които имат темперамента и природата на Сатурн и Юпитер-Ригел, Алнилам, Алгол, Рукбат и Капела, благоприятстват и са добри за полагането на основите  на храмове, градове и области, къщи и други подобни. 

Звездите, които имат темперамента и природата само на една планета, която е на Марс- Полукс, са благоприятни за грабеж, разбойничество и военна експедиция. (Полукс е една от най- лошите звезди на небето. Тя създава зли хора, особено, ако тази звезда е в съвпад с Марс или Сатурн, тогава злото няма граници)

Звездите, които имат темперамента и природата на Юпитер и на Меркурий (Гемма, Кастор, Зубеншамали), са благоприятни за благочестиви, милостиви и религиозни дела и за публично управление. В хороскопа дават хора, които са добри за тези дейности.

Звездите, които имат темперамента и природата на Марс и Меркурий (Белатрикс, Процион, Алферац, Бетелгейзе, Завиджава, Шаула, Шеат) са добри и благоприятни за  изкуствата (особено свързани с камък- направа на статуи) и занаятите, измамите, убийствата, фалшификациите, нещастията и злополуките. 

Звездите, които имат само темперамента и природата на Венера (Кентавър), са благоразположени и добродушни хора, които имат щедро сърце и характер, които са благоразположени и милостиви и чиято природа не е трудна и измамна. Изобщо, които са честни и справедливи в своите съвети, които са естествени и обикновени, неповторими  и които имат тих и скромен характер.

 Звездите, които имат темперамента и природата на Сатурн и Венера (Зосма, Алфард, Денебола ), благоприятстват успешните и щастливи покупки, които идват от грешно и тайно обогатяване, което произтича от нещастията на други хора. Блестящата звезда на Хиадите-Алдебаран е  благоприятна за човек, който има много собственост и притежава много неща, който е могъщ, проспериращ, изключително богат и подчинява градовете. Освен това, ако Марс прави аспект там е обратното, то благоприятства сатрапите. Не се отразява благотворно на родения и отменя добрите неща дадени от звездите.

Какво се случва, ако някой се роди при издигане на ярката звезда, която е в сърцето на Лъва (Регулус) и която лежи в кръга на зодиака в 5-тия градус на Лъв,  или при издигането на Арктур в хороскопа, звездата, която се издига заедно с 30 градус  в Дева (на други места тази звезда е от природата на Юпитер и Венера) или при издигането на ярката звезда  Алтаир, която се издига заедно в  седми градус на Козирог, или ако някой се роди при издигането на Антарес в хороскопа, която звезда  се намира  в 15-тия градус на Скорпион; тъй като всички горепосочени звезди имат темперамента и природата на Юпитер и на Марс. Ето защо, ако някоя от тези звезди се издига на хороскопа или се появява в момента на раждането или кулминира, то прави хората, които са родени с такова разположение, да станат известни водачи,генерали, които подчиняват региони, градове и народи, това ги прави хора, които управляват, които са склонни да действат  бързо, хора, които не са покорни и не приемат да бъдат подчинени, хора, които говорят честно, имат вкус към борбата и се наслаждават на битките. Те също така завършват започнатото, те са ефективни, жизнеспособни, побеждават, нанасят вреди на враговете си,  богати са  и е възможно дори  да са много богати,  смели и сурови, ами са и амбициозни (15) и обикновено не умират от добра смърт (16). Освен това в този случай се раждат хора, които се стремят към лова, както и експерти и собственици на коне и четирикраки.

Ако някой се роди при издигането на неподвижната звезда, която е в края на лявото подножие на Орион(Ригел) и която се издига заедно с 23-ия градус на Телец или при издигането на средната(Алнилам)звезда, която е в  пояса на Орион  и която се издига по същото време, когато се издига 29-ия градус на Телец или при издигането на звездата, поставена на дясното рамо на Аурига и която се издига заедно с 5-ия градус на (Менкалинан, но тази звезда е дадена на други места, че е от природата на Марс и Юпитер) Близнаци, или издигането на звездата, поставена в коляното на Стрелец(Рукбат) и която е в зодиака на 19-тия градус на Стрелец или при издигането на ярката звезда, поставена в  Персей и която се издига заедно с втория градус  на Телец (това е Алгол) и Капела в 27-мия градус на Телец. Тъй като всички тези звезди имат темперамента и природата на Юпитер и Сатурн, ако те се издигат в хороскопа по същия начин, по който сме казали(Да са в съвпад със светилата или в ъглите на хороскопа), родените ще   притежават много имоти, те  ще са много богати и ще притежават собственост в няколко държави и градове, и те са  ще са умели в изграждането на къщи. Освен това, ако Луната наблюдава една от тези ярки звезди при издигането й или в нейната кулминация през деня, родените  имат добродетелен характер, уважават старите, те са хора с благородни чувства, щедри, толерантни, мъдри и разумни и обичат своите близки (18).

Какво се случва, ако някой се роди при издигането на Сириус (на други места Сириус не е само от природата на Марс, ала и на Юпитер. Преди много време Сириус е била червена звезда, но днес тя свети в синьо, което към днешна дата не важи това определение за нея, тази звезда се смята за много духовна и добра), която се издига заедно с 20-тия градус  на Близнаци или при издигането на звездата, поставена в главата на следващия близнак, която се намира в зодиака на 29-тия градус  на Близнаци(Полукс, чисто марсова звезда). Следователно, ако тези звезди, които имат темперамента и природата на звездния Марс, се издигат на хороскопа, особено в нощна карта, роденият е способен да командва армии, умел, експерт , силен и енергичен , активен, страшен и безумен, не е покорен и не приема да бъде покорен. Освен това роденият е страстен и алчен, твърд,  горд и надменен, военен лидер, тираничен, славен. Ако тези звезди се издигнати в хороскопа в дневно раждане, това прави родените  да бъдат омразни, жестоки, безмилостни и прибързани, грабители, нервни и опиянени.

Какво се случва, ако някой се роди при издигането на звездата, поставена в северната част на Скорпион, която се намира в кръга на зодиака на 25-тия  градус на Везни (Зубеншамали) или при издигането на звездата, която е в главата на единия близнак, (Кастор) които имат темперамента и природата на Юпитер и Меркурий, тук може да се присъедини и Гемма. Ако тези звезди се издигнат в хороскопа, родените  се привързват към литературата и хуманитарните науки, те стават учени, популярни оратори, гениални и умни хора, които се интересуват от музика и изкуството, хора, които удрят право в  целта, изглеждат добре, могат да извършват много дейности и умели в много неща, достойни, благочестиви, религиозни, подходящи и способни да правят бизнес, много добре известни сред другите или хора, които купуват злато и сребро и друго благородни метали и които благодарение на връзките си имат успешна търговия.  Които запазват своите благородни чувства и природа дори по време на техните нещастия. Това се случва особено в дневни карти(когато раждането е през деня). Напротив, ако тези звезди се издигнат на хороскопа в нощни карти, родените мислят и се преструват, че са учени и мъдри. Обичат да се хвалят, обидчиви, симулатори и измамници, въпреки това те се учат добре, имат добра памет, способни и подходящи за преподаване и желанията им са чисти.

Какво се случва, ако ярката звезда, поставена в предното рамо на Орион, която се издига заедно с 27-ия градус на Телец(Капела) или Процион, която се издига заедно с 27-мия градус на Рак (явно има грешка, Процион е в 1 градус на сидеричен Рак) или ако звездата, поставена в дясното рамо на Орион (Бетелгейзе) и която се издига заедно с 4-ия градус  на Близнаци или звездата,  която се издига заедно с 20-ия градус на Риби- (Алферац), се намерят  в хороскопа на родения. Тези звезди притежават темперамента и природата на Марс и Меркурий и са звезди на  войниците и ръководителите, хора, които са храбри, способни, квалифицирани, силни и енергични, както и пълни с енергия, хора, които служат на много цели и дейности, хитри, хора, които  са компетентни в много неща. Тези звезди също пораждат мъдри и разумни хора, с писклив глас, измамни хора и тези звезди правят родените  успешни, с  добри резултати, упорити  хора, които са буйни, импулсивни, ненаситни и алчни в желанията си, които харесват  както млади момчета, така и момичета, лъжци и блудници; особено в нощните карти. Ако се издигнат в хороскопа в дневни карти, родените  стават дръзки и смели, жестоки.  Хора, които са склонни да се покаят, фалшиви и измамни, крадци, безбожни, безпристрастни, хора, които се опетняват с убийства, симулатори и измамници, фалшификатори  и  измамници, родените понякога не умират от добра смърт.

Какво се случва, ако в момента на раждане ярката звезда, която се намира в десния крак на Кентавър и която се издига заедно с 11-ия градус на Везни (вероятно става въпрос за звездата Гакрукс, защото е от същата природа  и в този градус, смятам, че е тя) или последната от реката, която се издига заедно с трети градус  на Овен(честно казано не зная коя е тази звезда, (възможно да е звездата Акамар, която е от същата природа, но тя се намира в 28градуса и 29 секунди в Риби). И двете имат темперамента и природата на Юпитер и на Венера и ако се издигнат в момента на раждането, те ще дарят родените  с почтеност  и честност, хубави, мили и приятни, любители на музиката, любимци  на приятелите си, либерални хора, щедри и великодушни, мъдри  и разумни, обичат да се вслушват в други хора. Тези хора са с добра преценка и дават добри съвети, имат благороден и велик ум, добро сърце,  с добри чувства, самоуважаващи се и умерени в удоволствията на любовта и са силно облагодетелствани от жените.

Какво се случва, ако някой се роди при издигането на ярката звезда, поставена в опашката на Лъва (Денебола), която лежи в зодиака в 27-ия градус  на Лъв или при издигането на звездата, която в 17-тия  градус  на Лъв (Зосма), или при издигането на ярката звезда на Хидра, звездата, която се издига заедно в третия градус  на Лъв (това е звездата Алфард). Тези звезди имат темперамента и природата на Сатурн и Венера, и ако се появят в часа на раждане, тези звезди  ще направят родените да процъфтяват,  да имат много притежания и много добри познати, а също и хора, които стават жертва  на робство и страдание, правят и неприлични неща или говорят зловещо. Освен това, тези звезди правят родените да  обичат добродетелите и които критикуват удоволствията на любовта, използвайки  тежки думи, и с течение на годините стават по-известни, участват в някои свещени служби и обреди; хора, които са уважавани за някаква религиозна практика или поради самоконтрола и спокойствието, което носят, хора, които отказват да ядат някои хранителни продукти и са експерти в окултни книги; родените  също се увличат от небесните науки, очите им са по-сиви  и блестящи и изглеждат добре. (Това са звезди на астрологията и тайните науки)

Какво се случва, ако ярката звезда на Хиадите, която е в кръга на зодиака в 15-ия градус на Телец (става въпрос за звездата Алдебаран), се издига в момента на раждането. Тази звезда има темперамента и природата на Марс и на Венера и е в дома на Венера (достойнство). Благодарение на това родените  стават процъфтяващи и много богати,  подчиняват и управляват градовете, държави и региони. Тъй като тази звезда и позицията на Хиадите в цялата вселена е  най-видима и забележима, по същия начин, които се раждат  с ярката звезда на Хиадите са хора най-славни, най-известни и най-богати от всички останали мъже. Същите неща се присъждат и когато  е в съвпад с Луната. Всъщност, само тази звезда има двойна сила в сравнение с другите звезди: действителност, когато тя се издига, се издига мощната звезда  Антарес, която е разположена в диаметрално противоположна степен, която е в 15-тия градус на Скорпион; тези звезди са в кръга на зодиака. Следователно, те имат способността да произвеждат велики, забележителни  условия както в западните, така и в източните части, както и във всеки друг район на Земята. Когато звездата  Антарес е в ъгъл в хороскопа, на мястото, където се отнасят брачните съюзи,(Десцендента) тя носи, както казахме, голям благоденствие, голямо богатство  благо  на жените. Всъщност, съпругите на родения в това състояние са знаменити, отличаващи се и много богати, но те не са дълготрайни (не живеят дълго може би), тъй като Антарес нараства бързо, когато е на мястото на брака. Когато ярката звезда на Хиадите, която сама по себе си има действителното качество на действието и влиянието на Марс и на Венера, се издига на хоризонта, това прави човека, роден в тези условия, изпълнен с гняв, с огнена и страстна  природа, със силни желания, енергични и изпълнени с енергия хора, които търсят  удоволствията на любовта. От друга страна, когато мястото на самите Хиади, от 11 до 15 градуса в Телец, се издига в  хороскопа, то произвежда от самото си естество хора, които са поддават  на страсти и  удоволствия, известни и знаменити хора, хора с красива външност. 

След дълги проучвани,  внимателни наблюдения и анализ се стига до извода , че без да се вземат неподвижните звезди предвид, не може да се обяснят много неща в хороскопа. Всъщност често сме забелязвали отличителни, видни и прочути народи, които се къпят в благоденствие, а в картите, ако не се вземат предвид звездите, липсваше всякакво основание за това, което да показва  тези добри неща. Забелязахме и наблюдавахме велики и много, много щастливи народи, в които нито Светилата, нито благодатта  бяха ъглови, но те не  падаха.  Така че не беше възможно да се стигне до правилно  разбиране и интерпретация, без да се наблюдават ярките звезди, издигащи се заедно в ъглите или с Луната. (Всъщност звездите се вземат в предвид, само когато са в съвпад със Слънце, Луна, осите в хороскопа и Локус Фортуна, това са петте важни места според древните)По тази причина сме обяснили различни действия и влияния на светлите, славни и видни звезди, оставяйки само звездата на Канопус, тъй като е много южна.

Тук не може да не се споменат божествените астролози, които са допринесли за това знание за 30- те  неподвижни звезди на небето. Които са писали за качествата на тези звезди. Първите хора, които са писали за тях са халдейците и вавилонците. Те са открили науката за небесните явления. След това трябва да се споменат всички, които са писали за тях, а това са Аполоний Миндюс и Артемидор. Берос и неговите ученици. Божествения Птолемей, Древните египтяни ги споменават и правят прогнози, базирани на звездите. Първият от тях е Хермес Трисмегист,  Некао, Черафор, Петозирис и Нехепсо. Учени : Метон, Аполинариус и Екутемон от Атина, Дозитей от Йония, Калип от Елиспонт, Филип от Пелопонес, Фокис и Локрис, Хипарх от Битиния. Всички те  са допринесли за познаването на качествата, действието, и влиянието на звездите. Антиок, Валенс, Антигонус, Хереак, както и други автори, които са писали в техните трактати за  тези звезди. Серапион и Птолемей, които  съставиха съждения за звездите. Фиксираните звезди представляват важен и ценен древен ресурс в астрологията, върху които е извършена много солидна работа в миналото. 

В зодиака има и места, които провокират силни любовни страсти. Знаците, които са похотливи:   Овен, Телец, Лъв и Козирог.

Но има едни специални градуси, които са крайно похотливи. Там също има звезди, които не са от първа или втора звездна величина, но те също са доста силни.  Тези звезди имат отношение към по- чувствителната част на душата и  ума, както и към недъзите и болестите на тялото. Това са: рогата на  Овен ” 13 и 14 градус,  гърбът на Овен заедно с половите му органи -18 градус и  25, 26, 27 градус  Лицето на Бика (Телец, там където са Хиадите)  12, 13, 14, 15 градуса. Гърба на Лъва от 25 градуса до 30 градус. Рогата на Козирог от  10 до 12 градус; тези градуси предизвикват емоционални разстройства, депресии и страсти. Родените живеят неморално и развратно, не само с жени, но и с момчета. Те живеят неприличен живот. Следователно, тъй като умовете на тези мъже и жени са помрачени  от непоколебимо движение на звездите, те извършват грехове в своите дела и сексуални взаимоотношения, поради силен  импулс и изблик на желание и похот. Тогава, ако Венера е в един от тези градуси в знаците ; Овен, Телец, Лъв и Козирог, или там са  Марс или  Сатурн, човек, роден в тази ситуация, ще извършва  най-грозни, най-безсрамни и неприлични сексуални извращения. Същото значение ще имат и планетите Венера, Марс и Сатурн, ако са в опозиция, квадратура или ако се издигат в хороскопа, но тогава тези извращения няма да останат скрити за хората. Те ще бъдат разкрити рано или късно и хората ще узнаят какви ги вършат.

Ако съвпада е с Венера или са окупирани от Слънцето тези градуси, то тези неприлични действия се извършват тайно и хората въобще не подозират, че човекът е такъв. Ако Марс и Венера са сутрешни звезди и са в съвпад с тези градуси, родените ще са подли, неприлични, позорни. Те се съвкупяват с животни и други четирикраки.

Ако Венера е под земята( Имум цели), или в западния ъгъл и е  в аспект с Марс или Сатурн, или Марс е в посочените нечестиви градуси, това прави мъжете женствени. Тук читателят ще се досети и сам какво имат предвид древните.

Има градуси, които причиняват болести.

Много от  древните астролози заявяват, че злосторните звезди, когато са противоположни на светилата(Луна и Слънце) или в квадратура (квадрат) към тях или когато се свързват със светилата (са в съвпад с тях) оказват влияние върху здравето. Това се случва особено, ако  Сатурн е извън хайс(нощно раждане) гледа (аспектира) Луната по горепосочения начин.  Или когато Марс е в дневна карта е в съвпад с Луната, или е в  опозиция,  квадратура и също когато,  злокобните планети са ъглови, а светилата  се издигат след тях. Сатурн ще увреди зрението, той ще даде  катаракта или здравословни проблеми дошли от студ или влага, Марс ще даде разклатено здраве, чрез  удари, падане, рани от меч, кама или пожар и също така предизвиква ослепяване. В някои знаци има мъглявини, които се образуват от множество звезди и дебел прах. Когато Луната се намира в тези места, тя уврежда зрението, дори и да няма лоши аспекти със злосторниците. Тези места са: от 11- до 14 градус на Рак(сидеричен). Плеядите, които са в Телец от 4- до 6 градус, стрелата на Стрелец, около 7 градус на Стрелец, мъглявината, близо до окото на Стрелец, която се намира в 28 градус на този знак(), жилото на Скорпион в 30- ия градус на този знак. 30-ия градус на Дева, делвата  на Водолей-17-18 градус, гърба на Козирог-от 25 до 28 -ия градус. Ако Сатурн или Марс гледат(правят аспект) към Слънцето и Луната, които се намират в споменатите градуси, очите на родения ще бъдат повредени завинаги.  Всъщност злосторниците, поставени в определени декани, изпращат болести, злини и слабости, характерни за тях и в онези части от тялото, които всеки декан управлява. Особено, когато планетите са извън хайс: по този начин недъзите и болестите се разкриват и показват своите симптоми. Болестите стават трудни за  лечение. Ако звездите, които изпращат болестите, са извисяват отгоре,  но са в аспект с благотворни (благоприятни) звезди, (има се  предвид Юпитер, Венера или Меркурий), болестите са лечими и не са упорити  и понякога могат да бъдат премахнати, особено ако една от добрите  планети е източна. По-специално,  Юпитер обикновено облекчава недъзите и болестите  благодарение на богатството на човека или от лекарска помощ. Ако звездата на Меркурий  прави добър аспект към светилата в лоши градуси, болестите и болките се отстраняват или смекчават и облекчават благодарение на съдействието и съдействието на лекарите и поради пригодността на лекарствата. Ако звездата на Венера прави аспект със светилата, които са в лошите градуси посочени по- горе в текста, когато е Зорница, тя прави така нещата, че недъзите и болестите да не деформират тялото и тези болести могат да се  лекуват  чрез божествена намеса или отговори дадени от пророци и ясновидци, както и благодарение на амулети или някаква жертва, или чрез някакви обети или молитви.

По-специално, ако някои знаци и неподвижни  звезди са в градус на божествено място или в градуса на Имум цели, както и когато се издигат в  хороскопа(10 дом или кулминиращия), те оказват голяма помощ  на човек, който оздравява благодарение на божествена намеса или чрез сънища. Следователно, тази помощ пристига, когато видим, че в хороскопа има съвпад на планета или точка в  Скорпион на 27-ми градус, където има ярка звезда на Офиус, която лекува родения благодарение на видение или добродетелта на Асклепий, или  поради пригодност и умение от отлични лекари. Спика, която е в Дева в 29 градус, лекува благодарение на богинята майка или на Афродита или Игей. Звездата от Близнаци в 26 градус е в ъгъл, най – вече на Имум цели или МС, това ще донесе помощта на Хермес Телесофос или на Аполон.  Звездата от другия близнак в 29 градус, в гореописаната позиция, ще донесе помощ от Херакъл в нощна карта и помощта на Диоскури  в дневна. Ако Сириус се намира в посочените места в хороскопа, тя дава помощ от Екате, Арес или Анубис или чрез жертва. Звездите от рогата на Козирог ще донесат подкрепа от Меркурий и Пан.

Когато се намират в местата, които споменахме, всички планети, и по-специално онези планети, които са склонни да вършат добри неща, дават видения, съдействие и помощ според собствената си характерна природа и добродетел. В дневните карти Сатурн носи видения, които са подходящи за родения, или виденията, които идват от Плутон и Посейдон. Болният трябва да употребява билки свързани със Сатурн.В нощно раждане, поставен в добра позиция, Сатурн носи видения, които идват от мъртвите или  от боговете. 

 

Този превод на английски език на Анонимния от  379 година е предоставен от Cielo e Terra, асоциация  за изучаване на класическа астрология.

СПОДЕЛИ
  • 15
    Shares

3 Comments

  1. Avatar

    Рени

    Наистина, много ценна информация. Надявам се да стигне до всеки, който се интересува и би му помогнала в работата. Астрологията ме изумява с нейната дълбочина, но съм далече от нея. Не ми е дошло времето, въпреки това ми беше интересно да прочета.

Leave Comment