Тайните на древен Египет/ поредица

Никое друго място по света не крие такава голяма загадка, както Египет. Тази земя е известна като земя на мистериите. Нейните храмове, пирамиди, Свинкса, архитектурата, ритуали, жреци, всичко в тази страна е мистериозно.

Великите пирамиди са едно от седемте чудеса на света, а реката Нил е дар от Бога за египтяните. Тази дълга река се влива в сърцето на Африка и Средиземно море и носи богат урожай на египтяните. Идеално място за отглеждане на пшеница, лен и други култури, поради богатия на хранителни вещества и  минерали вода, която се влива в земите от ежегодните  наводнения на реката. Земя скътала толкова много тайни, които хилядолетия крие под своите пластове пясък и които може би никога няма да разгадаем. Земя на духовни вярвания, астрология и архитектурни паметници.

Египтяните имали уникални погребални практики, предназначени за мъртвите, които да открият пътя към отвъдното. Те са вярвали, че тялото и душата са важни за човешкото съществуване, както в живота така и в смъртта. По тази причина, те мумифицирали тялото и го погребвали в гробници, в които оставяли всичко, което е нужно за живота- домашни съдове и съкровища. Тези гробници сега са известни като пирамиди. Пирамидите не са единствената мистерия в Египет. В тази страна се крият многобройни загадки, както вече споменах. Това място е може би най- загадъчното в света. Днес археолозите правят важни открития, поставящи  още повече въпроси без отговор.

Пирамидата в Гиза е единствения запазен паметник на културата от седемте чудеса на света. По-висока е от шест етажна сграда, направена изцяло от естествена скала. Големият сфинкс в Гиза пък буди толкова много въпроси, които остават без отговор и до днес. Той е може би най- загадъчния архитектурен паметник в света. Пълна мистерия е целта, с която е построен. Що се касае до неговата възраст, това е една много разгорещена тема, която поражда много спорове. От върха на лапите до основата на опашката, Сфинксът е дълъг 240 фута или 73 метра, а от върха на главата до нивото на земята достига 20 метра. Той е издялан директно във варовиковата скала, точно до ръба на платото Гиза и е ориентиран на изток, така че да посочва при изгрев слънце  пролетното и есенно равноденствие. Кой е построил този забележителен артефакт не се знае. Понеже няма никакви надписи, които да насочват към някого. Тъй като е направен от естествена скала, съвременните техники на науката са безполезни при установяването на възрастта му. В тялото на Сфинкса има поне един тунел, който може би води към вътрешна камера, но затова не се говори много и липсва каквото и да е информация. Този въпрос е скрит за обществеността.

В учебниците  пише, че Сфинксът е направен от фараона Хафре от 4- та династия, някъде между 2520 и 2494 г. пр. Хр. Те смятат така, защото до лапите на Сфинкса са намерили табела поставена от този фараон, но други археолози посочват, че той просто е отбелязал, че е изчистил Сфинкса от пясъците и го е освежил. Понеже Сфинкса е бил и много дълго време заровен под пясъците и поне два пъти е бил изравян през хилядолетията. Така че вероятно това не е истинската възраст на Сфинкса, а  е много по- стар. Някои египтолози предполагат, че лицето на Сфинкса е на Хафне, но при задълбочен анализ и изследване, се установява, че това не е неговото лице. Най- убедителните доказателства за много по- ранното изграждане на Сфинкса са геоложки.

Френският учен Рене де Лубиц, открива факта, че Сфинксът е ерозирал от голямо количество течаща вода, която го е покривала някога. (потоп?) Д-р Робет Шох достига до извода, че тази ерозия по Сфинкса не е характерна за ерозия причинена от  вятъра или пясъка, а от силни и продължителни валежи.

За последен път, когато Египет преживяла дъждовен период, способен да причини такива климатични ефекти по Сфинкса е бил между 5000 и 7000 г. пр.н.е. Тялото на Сфинкса към днешна дата е в доста добра форма, отколкото преди век. Реставрацията му е покрила донякъде ерозията и тя не е така видима.  

Това че той е ориентиран на изток, загледан точно пред изгряващото слънце на двете равноденствия, означава, че в построяването му има някакъв дълбок смисъл. Установено е, а и то се вижда с просто око, че  трите пирамиди в Гиза са огледален образ на трите звезди от колана на Орион. Установено е, че отговарят на времето преди около 10 500 г. пр.Хр. С помощта на  прецесията това време много лесно може да се установи. Интересното е, че  по това време съзвездието, към което е бил насочен Сфинксът  да гледа точно преди изгрев слънце, не е било Водолей, както е сега, а съзвездие Лъв.

Лъвът, който гледа в небето съзвездие Лъв. Едва ли е съвпадение. Какво са се опитвали да ни кажат древните с това? Пясъците на времето ще открият ли тайната някога?

 

СПОДЕЛИ

Leave Comment