Плащеницата от Торино

Преди повече от сто години, на 28 май 1898 г. италиански фотограф Секондо Пиа, направил  първата снимка на изображението върху плащеницата. Той останал  изненадан от получения негатив, на който се виждал идеален образ на един много благороден мъж. 
Има хора, които вярват, че това е погребалната Плащеница на Иисус – в това число спадам и аз самата. Тя е абсолютно точен отпечатък на разпъването му.
Съхранила е неговия образ и е обагрена с кръвта му. Макар че някои учени считат, че е фалшификат, то науката  не може да обясни и до днес как е направен този фалшификат.  Плащеницата  е една от най- ценните реликви в християнството.
Представлява къс лен дълъг малко над 4 метра и широк един метър. Самото влакно е било раздирано, изгаряно, цапано и кърпено. Когато се погледне от разстояние се откроява  призрачен силует на мъж, който се вижда отпред и отзад.
Плащеницата разкрива потресаваща картина на човек, който е бил бит, измъчван, промушван и разпънат.
В италианския град Торино се съхранява тази плащеница. Оттук идва и името на плащеницата- Плащеницата от Торино. Аз  самата усещам, че тази плащеница е истинска. За първи път се появява през XIV век в малка църква в един френски град.  Библията ни разказва, че след като Иисус е разпънат, е отнесен в гробницата, където е бил приготвен за погребение. Оттам знаем, че Иисус е бил покрит с ленено платно.  Споменава се, че гробницата е намерена празна, като е оставено само ленено платно.  Някога така са погребвали мъртвите, като увивали плат около мъртвото тяло.
Реалната снимка на плащеницата.

Истинска снимка на Исус

 

Картина на погребалната тъкан на Исус, изписана на Торино в Торино
Платното от Торино

Древният ленен плат е пожълтял от възрастта.

Картината по- долу “Giulio Clovio” разкрива как са извършвали погребенията преди 2000 години, по времето на Иисус. Да се увива тялото в ленен плат е бил тогавашния обичай. Това обяснява изображенията отпред и отзад в двете половини на плата.

Джулио Кльовио Живопис, показващ как Исус е бил увит в гробище, преди да бъде укрепен в Йосиф от пещерата на Армения
Няма никакъв рисунък от четка открит  на плащеницата. В резултат на пожар в църквата тя е леко обгорена и кърпена. Този пожар е станал, през 1532г.
Единствената вещ, която остава неовъглена е била плащеницата, за съжаление цялата църква е изгоряла.
Доказано е, че това не е рисунка, не е вид изкуство и не е снимка. Пигмент от червена охра е намерена по плата. Но в областта на образа няма никакви следи от нея. Много художници, над 150, са имали позволение да направят  репродукция и навярно охрата по края е останала от художниците. Навярно и това е причината да  открият няколко частици от червена боя. Изследвана е за кръв и е намерена такава.
Пенсионираният патолог Загаби открива наистина кръв. Той подхожда към плащеницата, като към престъпление. Евангелията  ни разказват, че Иисус е бил бит, на главата му е сложен трънен венец, след това е трябвало да понесе  кръста нагоре и да бъде разпънат. Иисус , според Загаби, е бил бит с римски камшик, който е представлявал къс камшик с три кожени езика, а в края висели оловни топчета. Мъжът от плащеницата има 120 нанесени удара от  камшика, което съвпада с нанесените камшика на Иисус в дните на мъчения. От плащеницата се вижда, че пироните са били забити в китките. Това обяснява и защо няма отпечатан палец от  ръцете на мъжа от плащеницата. Причината била, че когато се прекъсва медиалният  нерв, това изтегля палеца към дланта на ръката. Вижда се и излив на кръв по плащеницата. Всяка една рана се е отпечатала върху платното. Не съществува такъв фалшификатор, който може да направи подобно нещо.

Снимките отдолу са негатив и  снимка на лицето от плащеницата.

Негативен и позитивен образ на лицето на Торино на обвивката на Исус
Реалното изображение на снимка (вляво)           Негатив за това изображение (вдясно)

Торинската плащеница  е предмет на интензивно научно изследване и до днес. Никой не може да обясни как  се е получил този отпечатък на човешко тяло и лице върху обикновено парче плат.  Учените  трудно  приемат факта, че това е чудо, но  и досега никой не е успял да намери друго обяснение. Когато учените направили изследване с много по- съвременни сложни анализи, се появили още по-изненадващи факти. Те открили, че изображението на този древен плат е нещо повече от обикновен негатив, защото открили, че то носи цифрова информация, от която могат да се направят  3D изображения.

Обикновено, всяка  снимката заснема и отразената светлина, която се намира по всеки  фотографиран обект. Това означава, че на снимката винаги ще има места със сенки, като на очите или около  носа. Снимката на  плащеницата няма абсолютно никакви сенки; сякаш светлината произхожда от тялото на мъжа  и се излъчва от самия него, за да образува образа. Изображението е една голяма мистерия. Едно от най- необяснимите артефакти на християнството.

Образът представлява отпечатък на човек с дълга коса и брада, чието тяло носи раните, съответстващи на разпъване. Учените и до днес не могат да си обяснят как образът на платното, показва рани по ноктите, китките, краката, трънения венец, около челото, промушването с копие, рани по гърдите и всичко това се е оформило(отпечатало) върху  парче плат.  Ватикана не изказва никакво мнение по въпроса дали платното е автентично или не. Въпреки че Бенедикт XVI споделя, че енигматичния образ, отпечатан върху плата винаги ще напомня за Христовото страдание.

Цифрови триизмерни данни от плащеницата

Италиански професор създаде 3D модел как е изглеждал Исус Христос.

“Това е точно изображение на Спасителя”, твърди  проф. Джулио Фанти, който преподава механика в Университета в Падуа.

Експертът изучава плащеницата вече няколко години. Според Фанти, Иисус е бил човек с необикновена красота, висок 1.78 см, с дълга чуплива коса, величествено излъчване и царствен вид.

Професорът изброил 370 рани по изображението на Христос  от Торинската плащеница.

В момента на смъртта си Иисус се е отпуснал рязко надясно, защото дясното му рамо е  сериозно пострадало, при това на ниво нерви, смята преподавателят.

Стотици години плащеницата е съхранявана от династията на Савоите – историческите свидетелства сочат 1435 г. Преди това за нея се твърди, че е била укривана на различни места, докато не попада в кралската фамилия.

През 1983 г. като изпълнител на завещанието на италианския крал Умберто цар Симеон II дарява Торинската плащеница на Ватикана.

3D изображение, произведено от VP-8
NASA VP8 – 3D изображение

 Как е изгледал Христос- реален образ взет от Плащеницата

В Библията се споменава и за  друга кърпа, използвана при погребението на Исус. Тук се налага да цитирам Йоан:

5 И като надникна, видя плащаниците сложени, но не влезе вътре.

6 След него дойде Симон Петър и влезе в гроба; видя плащаниците сложени,

7 и кърпата, която беше на главата Му, не сложена с плащаниците, а свита на отделно място. ” (Йоан 20: 6-7)

Торинската плащеница не е единственият древен артефакт- Християнска легенда разказва за парче плат, на което е изобразено лицето на Исус. То има чудотворни лечебни сили и други свръхестествени качества. Докато Христос носи тежкия  кръст към Голгота, една състрадателна жена на име Вероника, виждайки страданията му, пристъпва към него и с кърпа изтрива потта и кръвта от лицето му. На  този същия плат  се отбелязал ликът му. Тази история обаче, поради една или друга причина, не е документирана в никое от евангелията. Когато Вероника осъзнала, че кърпата има лечебни сили, тя заминала за Рим, където я използвала за да излекува от болест император Тиберий, като след това оставя кърпата на грижите на папа Климент и Католическата църква. Но тук едва ли става въпрос за същата кърпа, за която говори Йоан.  Вероника е била жената, на която Иисус спира кръвотечението. Вероника с вярата си, докоснала само дрехата на Иисус и се изцелила.  Тази кърпа  се пази в малка църква в едно селце на Испания.

Въглеродна датировка

През 1988 г. от ъгълчето на плащеницата се изрязва малко парче плат, което се  разделя на  три парчета с големина на  пощенски марки  и се дава на 3 реномирани международни лаборатории да направят тест , за да определят възрастта на плащеницата. Резултатите от всичките 3 лаборатории  се произнасят, че  плащеницата е датирана между 1260 и 1390 година. По-късно се доказва, че е имало грешка в датите на датиране с въглерод, дължащи се на пробите, взети от ъглите на платното, които са били пришити по- късно в плащеницата.

Списък с доказателствата в подкрепа на това, че плащеницата е истинска

  1. Белези от камшик  се виждат по тялото, точно толкова са раните, колкото е споменато в Библията.  Иисус е бит с къс камшик с три разклонения от кожа, а в края на всяко разклонение е висяло оловно топче, с цел разкъсване на плът и мускули. Този камшик съответства точно на времето, когато е бил използван. По времето на Христос.
  2. Короната от тръни на главата, както е описано в Библията, съответства на изображението.
  3. Отпечатък от  римската монета от времето на Исус, поставена над очите му – това е бил  обичай по времето на Исус, на мъртвите да слагат монети.
  4.  Открити полени и частици от растения по плащеницата  се намират  само в района на Йерусалим. Друг открит  полен потвърждава историческия път на Иисус  от Йерусалим до Торино.
  5.  Частици от почва, подобни на почвата в Йерусалим, както и открити  частици от пещерните гробници в Ерусалим по цялото покривало.
  6. Особен начин на тъкане  на плата познато само  от Близкия изток. Подобни погребални платнища от 1-ви век са открити в Масада (древна еврейска крепост) и датирани от 40 г. пр. Хр. До 73 г. сл. Хр., което потвърждава, че е истинска еврейско платнище.
  7.   Съвременната наука подкрепя и факта, че тежестта на тялото не може да се държи изправена на кръста, ако гвоздеите се забият през дланта на ръката. Иконите с разпятие са такива, но плащеницата потвърждава, че гвоздеите са били през китката. Тогавашните хора, не са знаели това и са рисували Христос  прободен през дланта.

Може ли да се дублира плащеницата

Макар че много съвременни учени, фотографи и художници са опитвали да направят дубликат, никой не е  успял и никой дори не се приближил в опитите си до нея. Има хора, които предполагат, че единствено Леонардо да Винчи е могъл да направи подобна реликва. Това твърдение идва от неговите картини, които покриват доста точно лицето на Христос.

 

Прочутата икона от Синай, навярно е базирана на истинското изображение на Иисус. Това може да се види от следните снимки. За съжаление Библията не дава физическо описание на Исус.

Иконата Sinai Patocrator в сравнение с "Изображение на платното", използвайки линиите на мрежата, за да покаже точно съвпадение
Части от снимката на пластината на пластината са покрити с картина на Pantocrator и показват точното съвпадение.

Плащеницата  на Исус сега се съхранява в Торино в  стъклен контейнер. Съхранява се под високо ниво на сигурност. Само папата има властта да упълномощи публично показване на оригиналното платно на Исус в Торино. Досега плащеницата  е  била изложена публично 19 пъти.  През 2015 г. над 2 милиона посетители от цял ​​свят са се поклонили  на плащеницата от Торино.

Следващото изложение  ще е през 2025г.

 

СПОДЕЛИ
  • 2
    Shares

Leave Comment