Астрологически прогнозни техники /Планетарни години

Западняците знаят и прилагат този метод в астрологията, а тук в България се крие. Този който го знае или го изказва така, че никой да не разбере като хората, или просто го премълчава. А, ако го научите, навярно ще трябва да платите доста уроци и курсове, за да ви го кажат. А методът никак не е сложен, нарича се метод за прогнозиране на планетарните години. Преди да съм сигурна, че този метод е изключително точен, го проверих върху доста хороскопа, включително и моя. Може и вие да проверите това във вашата практика.

Древните астролози като Валенс, Фирмикус и други, са дали този метод и са го описали в книгите си. Така че това не е нещо скрито или мистично.

Много от астролозите, не осъзнават или не се замислят, че всяка планета има определен период години. В традиционната астрология астрологичните години на планетите са недостатъчно използвани в предсказателна техника, така  начинът за това използване е изчезнал през вековете. 

Въпреки това, в елинистичната астрология, особено в техниките на Ветюс Валенс (2 век ) и Юлий Фирмикус Матерн(4-ти век), планетарните години са в основата на голям брой предсказващи техники. В тази статия ще представя техниката, която на мен ми е известна, и ако не се лъжа е известна като “Малките години на планетите”. Ще обясня  как тази техника може да бъде използвана  като индикатори за това кога определени конфигурации в хороскопа ще “узреят”, за да се изявят.

 

Малките години на планетите

Нека да започнем като просто обясня какво представляват малките години на планетите. Те са дадени в различни астрологични текстове и един такъв източник е в края на книгата III от Антологията на Валенс.  Малките години на планетите представляват  времето, за което дадена планета се връща на същата позиция в небето спрямо Слънцето. Този период се нарича още синодичен цикъл. Изключение  прави Слънцето, чийто цикъл е  19 години и се основава  на период от 19 години(235 лунни месеца) за който период пълнолунието се връща  в същите дни на съответната година.  Основава се на древногръцкия календар и до днес се използва за изчисляване на празниците, които се променят по дни, като например Великден.  Ако трябва да го обясня по- простичко, когато Слънцето и Луната се връщат на една и съща позиция на всеки 19 години. А годините на Луната – 25, се основава на връзката между цикъла на лунния период и египетския календар, който се повтаря на всеки 25 години. Древните не са познавали Уран, Плутон и Нептун и съответно  планетарни години липсват. Но и без това трудно бихме ги използвали в хороскопа. За Уран ще трябва да е 84 години да се изяви един аспект.

И така годините на планетите са:

 

  • Сатурн – 30
  • Юпитер – 12
  • Марс – 15
  • Слънце – 19
  • Венера – 8
  • Меркурий – 20
  • Луна – 25

Това е периодът м/у два съвпада, между съответната планета и Слънцето от гледна точка на земята.Синодичен месец е периодът между две едноименни лунни фази. Той е равен на 29d,53.
Сидеричен месец е периодът на въртене на Луната около Земята спрямо звездите. Равен е на 27d,32.

Малки години като събития на планетите

В различни части на “Антологията на Валенс”, особено във “Книга VII”, Валенс използва годините на планетите като сигнал за събитийни времена,когато планетите проявяват своите качества според природата си и аспектите в хороскопа. 

 Това е хороскопът на Уитни Хюстън.

Пример номер 1 е смъртта на Уитни Хюстън . Уитни умира  на  почти 48 години и 6 месечна възраст, почти 49   и в нейния хороскоп виждаме опозиция на Сатурн – Слънце в 6-12 дом. Това събитие е закодирано в нейната карта да се случи на 49 години. Вземаме  30 години за Сатурн и 19 години за Слънцето и получаваме 49. Понеже аспектът е опозиция, той действа като такава, когато се изяви. Защото тогава се изразяват годините на планетите. Подобна опозиция е една от най- тежките аспекти в астрологията, но когато е в 6-12 дом, положението е много по- сериозно, защото домовете 6-12 имат отношение към здравето и други трудни събития. Като се има предвид, че Сатурн се свързва естествено със  смъртта и Слънцето е естествен  господар на живота, активирането на тази конфигурация приблизително 49 години, сборът от годините на Слънцето (19) и Сатурн (30) е много важно.  Но не всеки труден аспект Слънце – Сатурн ще даде смърт. Трябва да се изхожда от домовете и силата на планетите, също и дали Слънце е хилег в картата или не.

Тя има и съвпад на Луна и Юпитер, това е добър аспект. 25 години за Луната+ 12 години за Юпитер = 37 години този аспект трябва да се е изявил в живота ѝ. През 2001 г. Уитни счупва рекорда на Марая Кери за най-голяма сделка в областта на звукозаписа, като преподписва договора си с Arista Records за 100 млн. долара.

Тя е била на 37 навършени години, карайки 38- та по това време.  Този съвпад прави тригон и с МС забележете.  На 31 години и се изявява тригонът Слънце-19+ Юпитер 12=31г. По това време Уитни забременява и на следващата година, преди да е навършила 32  ражда своето единствено дете. 

През 2000 г. тя е арестувана на Хаваите по обвинения в притежание на наркотици, а баща ѝ я дава на съд. Певицата рязко отслабва и това, в съчетание с няколко участия, които отказва в последния момент, подхранва слуховете, че е пристрастена към наркотиците. Уитни признава, че има подобни проблеми в телевизионно интервю с Даян Сойер. Тогава тя е била на 37-38 години. В този период започват проблемите ѝ. Както можем да видим Сатурн прави опозиция на Венера, годините са 38.  Имаме 30 години за Сатурн и 8 за Венера. Вероятно по- големите неприятности са били в 38 – та и годишна възраст. В друга статия ще разгледаме и дните на планетите и как те влизат в изявата на аспектите.

Разгледайте аспектите във вашия хороскоп, пресметнете годините и открийте значимото събитие, до което са довели те. Лесно е, само трябва да знаете как се изявяват аспектите в знаците  и домове. Изхождайте и от това добър или лош е аспектът в картата.

По същия начин според аспекта изхождайте и за събитието. Ще се удивите на точността на този древен метод. Когато се уверите в неговата точност, давайте го на хората даром, както и го получихте!

 

СПОДЕЛИ
  • 21
    Shares

Leave Comment