Мъглявините в астрологията и връзката със слепотата

Древните астролози забелязват, че мъглявините дават  проблеми с очите, когато са в съвпад със светилата. Затова в тази статия ще разгледаме с примери дали това е така.

 

В древните астрономически каталози се виждат някои звезди, наречени “мъглявини” или “мъгляви звезди”: те са небесни обекти, които трудно се наблюдават с невъоръжено око, защото излъчват много слаба светлина, а не пунктивна като обикновени звезди. Тази оптическа характеристика има точно астрологично значение: мъглявината, която заема зрението, може да намеква за  някаква “тъмнина” в родените, ако тези мъглявини  заемат важни позиции в хороскопа: тъмнината ще се прояви в очите, душата, действията и др.

Дори днес астрономията описва някои неслерови обекти в небето [2] , чието наблюдение привлича зрението и изисква използването на повече или по-малко силни бинокли или телескопи. Но гледната точка се е променила: това, което има значение за съвременния астроном не е външният вид, а физическият  характер, химичният състав, възрастта, положението в галактиката или вселената.

Съзвездието “Рак”,
с мъглявината ” Прасепе” в центъра.
Abd ар-Rahman ал-Sufi, Либер locis stellarum fixarum, 964.
От петнадесети ръкопис век Pergamenthandschrift М II 141.

Един пример може веднага да помогне за изясняване на разликата в перспективата: ако две или три малки звезди се намират много близко заедно, така че окото трудно ги различава и ги възприема като набор от светлина, избягващ добре дефинирана визия, древният астроном ще ви каже, че са в присъствието на “мъглявина”, съвременните по-скоро няма да кажат нищо, освен ако не са наистина близки помежду си, принадлежащи към една и съща звездна група, споделяща възраст, физически и химически характеристики, взаимна гравитационна сила и др. простият факт, че техните светлинни проекции съответстват по отношение на Земята, това не е от интерес за съвременния учен.

Андромеда “мъглявина” (Chambers GF Описателна астрономия,Oxford 1867, стр. 512)

Видимите небесни предмети с неосветена природа днес се класифицират в три основни категории:

 • клъстери
 • мъглявини
 • галактики [3] .

 

Във всяка от тези категории има обекти с просто око, които в древността са наричани “мъглявини”. В сравнение със старите мъглявини обаче се изключват малките астемии, образци на две или повече звезди, които окото трудно може да различи.

Пренебрегнато зрение

Всички светлинни и незначителни светлинни небесни обекти са по-брилянтни, когато се наблюдават с отбягване на зрението (по-известен като “извън ъгъла на окото”), което не обръща директно външния вид към обекта, а леко надясно или наляво, да получи светлината си в страничната част на ретината.

Това зависи от специфичното разпределение на двата типа визуални рецептори в ретината: пръчките и шините. Конусите са отговорни за зрителната острота, са много чувствителни към цветовете, не са много чувствителни към светлина и са главно налични в централната част на ретината; пръчките са нечувствителни към цвета, допринасят в по-малка степен за зрителната острота, но са много чувствителни към светлина и са особено налични в страничните страни на ретината.

Например, звезда като Плеяди, ако се наблюдава с отбягване на зрението, изглежда по-замъглена и неясна в цвета, но много по-широка и по-ярка.

директно виждане отбягната визия

Някои много слаби обекти са напълно невидими, използвайки директно виждане, докато се появяват като помрачени петна с отбягване на зрението. Тъй като това увеличение на яркостта с отбягване на зрението се случва и при малки астерии (като Водата на Водолея – очите на Стрелеца ), ние можем да определим древни мъглявини като всички небесни предмети, които се възползват от отбягваната визия. 

Мъглявините на Птолемей

Птоломей в Алмагест използва седем пъти терминът νεφέλοειδής, мъглявина,  като облак (νεφέλη). Седемте мъглявини на Птоломей са следните:

1) дясната ръка на Персей два открити клъстера близо един до друг, NGC 869 и NGC 884 Persei.
2) Præsepe отворен клъстер M44 Cancri .
3) Кома Беренис отворен клъстер Mel 111 Comae Berenices.
4) Жилот0 на Скорпиона отворен клъстер M7 Scorpii.
5) Крака на  Лебеда asterism, ω1 и ω2 Cygni.
6) Върха на главата на Орион астерия, λ, φ1, φ2 Орионис.
7) Окото на Стрелец астерия, V1 и V2 Sagittarii.

От тези седем мъглявини, само първите четири са вече разпознати като нестолерни обекти, а останалите са прости астемии [4] . Персейската ръка и Прасепе вече присъстват като мъглявини в каталога на Хипарх (втори век), докато Кома Беренис и жилото на Скорпиона са добавки към Птолемеите [5] .

В третата книга Птоломей  говори за “мъгляви клъстери” в главата за болестите на тялото:

«Зрението и едно от очите са повредени, когато Луната е сама по себе си на гореспоменатите ъгли или е присъединена към Слънцето или Луната, или когато е конфигурирана спрямо Слънцето във всеки друг пропорционален аспект, от небесните клъстери в зодиака, като Мъглявината на Рака, Плеядите в Телец, Стрелата на Стрелеца, жилото на Скорпиона, частите на Лъв близо до Кома Берениси или Водите на Водолей. » 

В сравнение със списъка на Aлмагест са добавени още три мъглявини:

  8) Плеядите отворен клъстер M45 Tauri
  9) Стрелата на Стрелеца отворен клъстер M8 Sagittarii [7]
10) Водата на Водолея астерия, ψ1, ψ2, ψ3 Aquarii.

и четири по-малки: ръката на Персей, коляното на Кигнус, врата на Орион и окото на Стрелец. Липсващите мъглявини, с изключение на окото на Стрелец [8] , са много далечни от еклиптиката и това се дължи на факта, че в астрологичния си трактат Птолемей отделя особено внимание на зодиакалния пояс, докато в Алмагест той описва цялото небе [9] .

Птолемийските мъглявини на зодиакалния пояс съставляват почти всички градуси на болестите, от арабски zamānat, хронична слабост или неизлечима болест. Тези зодиакални градуси се смятат за вредни за тялото, особено за очите, тъй като тяхната географска дължина съответства на мъглявини или малки астемии [10] . Тези градуси могат да бъдат намерени в текстовете на Антиох [11] , Реториус [12] и Анонимен на 379 г. [13] . В сравнение с Птолемейските зодиакални мъглявини има само две допълнения, челото на Скорпиона и гръбнака на Козирог .

Ясли 9 °, 15 ° Cnc (с Asellii) Алмагест, Тетрабилос
Кома Беренис 18 °, 27 °, 28 ° Лъв Алмагест, Тетрабилос
Жилото на Скорпиона 25 ° , 1 °  Скорпион и Стрелец Алмагест, Тетрабилос
Окото на Стрелеца 18 °, 19 ° Стрелец Aлмагест
Плеядите 6 °, 7 °, 8 °, 10 ° Tелец Tetrabiblos
Стрелата на Стрелец 7 °, 8 ° Стрелец Tetrabiblos
Водата на Водолея 18 °, 19 ° 20 Водолей Tetrabiblos
11) Челото на Скорпиона 9 ° Скорпион астерия, β, δ, π Скорпия, с отворена клъстерна и отразяваща мъглявина
12) Гръбнака на Козирог 26 °, 29 ° Козирог астерия

Небулите на ал-Суфи

През десети век персийският астроном “Абд-ал-Рахман ал-Суфи” в своята Книга на звездите (964 г.) описва осем мъглявини, пет от които вече присъстват в Алмагест: ръката на Персей, на Скорпиона, окото на Стрелец, врата на Орион. В сравнение с Птоломей ал-Суфи прескача Кома Беренис и крака на Лебеда, но въвежда три много важни нови мъглявини:

13) мъглявина Андромеда [15] галактика M31 Андромеда
14) Мъглата на Ал Суфи отворен клъстер Collinder 399 Vulpeculae
15) клъстер Omicron Velorum звезден куп IC2391 Velorum

Освен това ал-Суфи наблюдавал огромен клъстер за мъглявини, наречена Ал-Бакр, Белия вол на южните араби. Той е един от най-важните обекти в южното полукълбо: Големият магелански облак , голяма неправилна галактика, отделна част от Млечния път.

РЕЗЮМЕ НА ДРЕВНИЯ НЕБУЛАН

С изобретяването на телескопа небето постепенно се превръща в по-ясна и по-пълна картина от небесни обекти, много, от които убягват от наблюденията на древните астрономи, макар че се виждат с невъоръжено око като замъглени петна.

Най-важният наблюдател на “дълбокото небе” през седемнадесети век беше Джовани Батиста Хойерна, свещеник в Сицилия, лекар, природоизследовател, астроном и архитект. Студент на училището в Галилеа, Хойдерна наблюдава небето с един от първите телескопи, даден му от самия Галилей, и събира своите наблюдения в De Admirandis Characteribus Coeli (1654) – първият систематичен каталог на мъглявини в стария смисъл на като по този начин включва някои малки астемии. Можем да кажем, че Джовани заема привилегировано място в историята на астрономическите наблюдения, включващи астрологията, защото има нов инструмент, който леко подобрява зрението, като запазва същото внимание на небето.

Неговата класификация на мъглявината е от голям интерес: той ги разделя на три категории според външния им вид с просто око и телескоп:

 

• Luminosæ като Pleiades , окото вече отличава някои звезди и телескопът може да покаже много повече ;

• Nebulosæ, като Præsepe [16] : окото може да види само мъгла, без да отличава звездата, която се появява само с телескопа

• Окулт, като например мъглявината Андромеда : очите виждат само слабо място и дори телескопът не може да го пренесе в звезди.

Сред многото нови мъглявини на Хойерна споменаваме тук само най-важните.

16) Хиадите (luminosa) [17] отворен клъстер Mel 25 Tau
17) клъстер на Персей (luminosa) отворен клъстер Mel 20 Per
18) Мъглявината в меча на Орион (луминос) отворен клъстер M42 Ori, с мъглявина за излъчване и отразяване
19) опашката на Скорпиона (luminosa) отворен клъстер NGC 6231, близо до z Sco
20) Мъглявината над жилото на Скорпиона (nebulosa) отворен клъстер M6 Sco
21)  кърмата на кораба отворен клъстер NGC 2451 Pup
22)  кърмата на кораба отворен клъстер M47 Pup
23) Малкото кошерче отворен клъстер M41 CMa
24) Мъглявината на τ Канис Майорис отворен клъстер NGC 2362, CMa
25) Над главата на Медуза отворен клъстер M34 Per
26) Мъглявината в триъгълника галактика M33 Tri
27) мъглявина в Auriga отворен клъстер M38 Aur

 

Ако погледнем небето с малка бинокъл, достатъчно, за да видим магнитуд с 8 звезди, появата на мъглявината се променя драстично.

Кома Беренис
площ 8 ° .36
Ω = 4.84
Плеяди
площ 0 ° .8
Ω = 55.58
Площ на
зоната 0 ° .55
Ω = 32.58
Пълна луна
площ 0 ° .2
Триъгълна
зона на галактиката 0 ° .07
Ω = 34.22

Област на Jewel Box 0 ° .007
Ω = 1687.59

Интересно е да се отбележи, че ако изчислим индекса в небето далеч от Млечния път, като например този между Арктур ​​и главата на Скорпиона, ще открием 2160 звезди с магнитуд 8 в дадена област от 2652 квадратни градуса и индекс на концентрация на светлина равен на 0.77:

: индекс 0.77

Ако напротив в същата област включим и по-ярката зона на Млечния път, звездите се покачват до 5253, а индексът се покачва до 1,78. В действителност, Млечният път може да се разглежда като цяло голяма мъглявина.

Същата област, пресечена от Млечния път: индекс 1.78

РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА ОСНОВНАТА НЕБУЛА (МЪГЛЯВИНА) В  СФЕРАТА

Мъглявините и слепотата

Въпреки че вредното въздействие на мъглявините не се ограничава само до тялото, най-лесният начин да се изследва е да се наблюдават онези свойства, които показват увреждане на зрението. Тъй като слепотата винаги е свързана с намесата на една или повече мъглявини. Както ще се види в хороскопите, тези мъглявини оказват влияние върху зрението на родените.

18-те примера по-долу са ограничени само до наличието на мъглявини в най- важните места в хороскопа, без да се налага пълна астрологична преценка, която би била необходима по правило. Без съмнение при нараняване на очите луната заема първо място. Но към Луната със сигурност трябва да се добавят други планети, като Слънцето, двете точки- на Духа и Локус Фортуна, господарят на Хороскопа, двете планети- Марс и Сатурн, а вече Уран и Плутон и двата ъгъла, Асцендентът и Медиум цели .

1) Алеандро Балди

Сляп по  рождение.

 • Плеядите с Луната;
 • М34, в главата на Медуза, между Луната и Венера, господарят на хороскопа;
 • Скорпион чело (π) с Юпитер, в опозиция на Луната;
 • М35, в крака на Кастор, с Марс- владетеля на Слънцето.

2) Хосе Фелисиано

Сляп по рождение.

 • южните Плеяди (o Car) на Асцендента;
 • IC 2391, клонът Велорум, с Венера, господар на хороскопа;
 • NGC 2451, Puppis клъстер, в MЕДИУМ ЦЕЛИ;
 • M47, Puppis клъстер, със Сатурн на МЦ, който е управляван от Луната;
 • М31, галактиката Андромеда на запад
 • M35, клъстер от Кастор с Марс, Луна владетел.

3) Стиви Уондър

Сляп по рождение

Saginaw (MI-САЩ), 43N25, 83W57, 13 май 1950 г., 21h25 м. UT (+10) Хороскоп: 14 ° 10 ‘Везни

 • NGC 7000, мъглявината, между Десцендента и Луната;
 • Кома Беренис с Марс, Луна владетел;
 • Астерия в опашката на Хидра с Даймон;
 • мъглявината  Рак в съвпад с  Mедиум цели;
 • • клъстера на Canis Majoris в Mедием цели ;
 •  “Пуппис” в Медиум цели.

4) Харви Йорк

 сляп и аутист

Брайтън (Англия), 50N50, 0W08, 27 май 2002 г., 0ч15ч UT Хороскоп: 14 ° 04 ‘Aquarii

 • М33, Триъгълната галактика, на Асцендента; Sagitaria на  Асцендента;
 • Астерия под главата на Хидра с Юпитер, Луна владетел.

5) Жан Ланглайс

Сляп от 2-годишна възраст: глаукома.

Фонтенеле (Франция), 48N28, 1W30, 15 февруари 1907, 15h54m40s UT Хороскоп: 10 ° 18 ‘Leonis

 • Вратата на Орион (λ, φ1, φ2) с Юпитер, Луната се отделя;
 • Окото на Стрелец (ν1, ν2), с Венера, Луната се прилага;
 • Делфинът четиристранни със Слънцето;
 • М33, Триъгълната галактика, в Mедиум цели;
 • М35, клъстер в подножието на Кастор с Юпитер, Луната се отделя;
 • Астерия в Херкулес със Слънцето.

 

6) Луи Брайл

Сляп от 3-годишна възраст: инфекция.

Coupvray (Франция), 48N54, 2E48, 4 януари 1809, 3h48m48s UT Хороскоп: 23 ° 06 ‘Скорпион на Асцендента

 • Астерия в опашката на Хидра на хороскопа;
 • Прасепе с Луната;
 • Делфин  със Слънцето;
 • Клъстер в Офилус на хороскопа със Сатурн, владетеля на Слънцето.
 

7) Рей Чарлс

Сляп от 7-годишна възраст: глаукома.

Албъни (Ню Йорк), 31N35, 84W10, 23 септември 1930 г., 5h51m30s UT Хороскоп: 18 ° 06 ‘Cancri

 • Астерия на Жеморум на Асценднта с Марс;
 • М31, Галактиката Андромеда в МС, в опозиция на Луната, и Слънцето
 • Кома Берениси в Имум Коели, между Луната и Слънцето;
 • M24 “delle Caustiche” клъстер със  Сатурн квадрат на светлините.

В осмата година Луната прави квадрат на Марс, който е с мъглявината, и на Слънцето в квадрат на Сатурн.

 

8) Вероника

Сляпа от 13-годишна възраст: операция, поради мозъчен тумор.

Sesto San Giovanni (MI), 45N32, 9E14, 17 октомври 1954 г., 6 часа и 50 минути UT Хороскоп: 5 ° 52 ‘Скорпион

 • • Астеризъм на звездите с Луната;
 • Окото на Стрелец (ν1, ν2) с Марс, господар на хороскопа;
 • М7, жилото на Скорпион, с Юпитер, в съвпад с Марс;
 • Прасепе с Тихе;
 • Гръбнака на Козирог  с Ангела.

Мозъчен тумор и слепота, когато Сатурн прави съвпад  с АС (юни 97), докато Луната се противопоставя на Марс (февруари 95) и Юпитер (март 98), които са с мъглявината.

9) Андреа Боцели

Слепи от 12-годишна възраст: нараняване на главата.

Lajatico (PI), 43N28, 10E43, 22 септември 1958 г., 4х10 м. UT, Хороскоп: 17 ° 27 ‘Virginis

 • Кома Беренис (Мел 111) на Асцндента, с Венера и с владетеля на хороскопа- Меркурий;
 • Puppis клъстер (NGC 2451) на хороскопа, с Венера и нейния владетел Меркурий;
 • ω Sagitarius asterism с Луната;
 • Плеяди с Марс;
 • Астерия в Херкулес с Луната.

През 13-та година, В  7 ° 45 ‘Aquarii, която има противоположната деклинация на Марс (-18.33) настъпва  в посоката на Луната.

10) Сляп 11919

източник: AstroDatabank. Слеп по рождение  и умствено изостанал.

Лос Анджелис (СА-САЩ), 34N04, 115W15, 14 юли 1951 г., 4х18 м UT хороскоп 17 ° 03 ‘Aquarii.

 • Прасепе с Меркурий, луната се отделя;
 • Астеризъм под главата на Хидра със Слънцето, Луната се прилага;
 • Водата на Водолея с възела;
 • Puppis клъстер (M47, NGC 2422) с Марс, владетел на Луната;
 • Челото на Скорпион (π) с точката на Духа, в Медиум цели;
 • Хиадите (Мел 25) с Tyche, в Imum Coeli.
 • Hydra Клъстер (M48) със Слънцето,а Луната прилага;
 • Астерия в опашката на Хидрата с Луната.

11) Annalisa Minetti

Постепенно губи зрението си от 6-годишна възраст и на 20-годишна възраст е почти напълно сляпа поради пигментозна ретинита с дегенерация на макулата.

Rho (MI), 45N32, 9E02, 27 декември 1976 г., 16h55m UT, Хороскоп: 21 ° 20 ‘Cancri

 • Мъглявината Орион (М42) на Асцендента;
 • Плеяди с Юпитер, владетел на Луната и Ангела;
 • Водата на Водолея с ангела;
 • Делфин четириъгълник с Венера;
 • Кома Беренис (Мел 111) с Локус фортуна;
 • M8, мъглявината Лагуна между Слънцето и Марс, под ъгъла;
 • Андромеда Галакси (M31) в десети дом;
 • Астерия под главата на Хидра със Сатурн, владетел на Слънцето;
 • M24, клъстер “delle Caustiche” със Слънцето;

През периода на прогресивна загуба на зрението мъглявината Андромеда преминава по посока на Луната, достигайки Ангела  в 20-ата година, когато Луната прави  mundo на Марс и Сатурн и паралел със Слънцето.

12) Сляп 36228

източник: AstroDatabank. Слепи и умствено изостанали.

Йоханесбург (Южна Африка), 26S15, 28E00, 5 август 1954, 5х20 м. UT, Хороскоп 21 ° 38 ‘Aquarii

 • Кома Беренис (Мел 111) с Луната ;
 • Астерия в Кентавър (HIP 56573) със Слънцето;
 • Canes Venatici asterism (20, 23) със Сатурн, господаря на хороскопа и Слънцето;
 •  жилото на Скорпион (M6) с Марс, владетел на Луната;
 • Клъстерът Diamond (NGC 2516) с Ангела;
 • Малкият кошер (M41, NGC 2287) с Ангела;
 • (NCG 3532) с Меркурий;
 • Астеризъм във Вела (HIP 48374) с Меркурий;
 • Хиадите (Mel 25) в Mедиум цели;
 • Кентавър (NGC 3766) с Меркурий.

 

13) Сляпо “G”

Източник: Ufficiale [25] Слепи от 6-месечна възраст.

Рим, 41N54, 12E29, 27 март 1952 г., 7.00ч UT Хороскоп 21 ° 42 ‘Телец

 • Плеяди на Асцендента;
 • Андромеда Галакси (M31) с Венера, господар на хороскопа;
 • Триъгълник астерия (г, δ, 7) със Слънцето;
 • Кома Берениси (Мел 111) на запад, с Марс;
 •  челото на Скорпиона (π) на запад, с Марс;
 • Астерия  в Mедиум цели;
 • Клъстер в Cygnus (NGC 6871) в Mедиум цели.

14) Алекс

източник: Ufficiale. Вродена глаукома.

Милано, 45N28, 9Е11 – 17 декември 1977 г., 9h52 м UT (- 10 м) Хороскоп 12 ° 27 ‘Aquarii

 • Водата на Водолея с Луната;
 • Галактика (M33) с Луната;
 • Опашката на Скорпион (ζ) със Слънцето;
 • Мъглявината  (NGC 7000) със Слънцето;
 • Плеяди с Марс;
 • Puppis клъстер (M47, NGC 2422) с Юпитер, владетел на Луната;
 • Прасепе на Запад с Марс ;
 • Pegasus asterism (34, 35, 37), на Асцендента;
 • Клъстер в крака на Кастор (М35) с Юпитер, владетел на Луната.

15) Хелън Келър

източник: AstroDatabank. Слепи и глухи от 19-годишна възраст, за “мозъчна треска”.

Tuscumbia (AL-САЩ), 34N43, 87W42, 27 юни 1880 г., 21h37m10s UT (-15m38s) Хороскоп 22 ° 07 ‘Скорпия

 • Водата на Водолея с Луната;
 • Vela asterism (HIP 48374) с Марс, господар на хороскопа;
 • Андромеда Галакси (M31) на куспидата  на 6-та дом със Сатурн;
 • Puppa клъстер (M47, NGC 2422) със Слънцето;
 • Leo Minor asterism (27, 28, 30) в Медиум цели;
 • Клъстер  от Кастор (М35) с Венера под слънчевите лъчи.

През деветнадесетия месец Луната оформя паралел в mundo с Марс, като е бил с двете мъглявини по рождение.
 

16) Кърк Р. Роланд

източник: AstroDatabank. Слепи от 2-годишна възраст поради грешка в медицинското лечение .

Колумб (ОН, САЩ), 39N57, 82W59 – 7 август 1935 г., 21h38м UT (-7м) Хороскоп 26 ° 06 ‘Sagitarii

 •  опашката на хидрата между съвпада на Луната и Юпитер;
 • Мъглявина Trifid (M20) на Асцендента;
 • Canes Venatici asterism (20, 23) в Mедиум цели;
 • Piscis Austrinus asterism (υ, μ, τ) със Сатурн;
 • M24, клъстер “delle Caustiche” на Асцендента.

17) Джузепе Боргати

източник: AstroDatabank. Слепи при възраст от 43 години за глаукома.

Cento (FE), 44N43, 11E17 – 17 март 1871 г., 14ч.10ч UT хороскоп 20 ° 58 ‘Sagitaria.

 • Гръбнака на Козирог (з, 36) с Луната;
 • Окото на Стрелеца (ν1, ν2) със Сатурн, владетел на Луната;
 • M34, главата на Медуза в Медиум цели;
 • Слънцето под ръководството на Хидра на Асцендента;
 • Кома Беренис (Мел 111) с предходната Сезигия(PL 16 ° Virginis);
 • Водата на Водолея с Меркурий в опозиция  на сизигията;
 • Андромеда Галакси (M31) с Венера;
 • Клъстер в Офихус (IC 4665) със Сатурн, владетел на Луната.

През 1914 г. Луната усъвършенства в mundo  със Сатурн, Марс и  паралела с Луната, Венера и Меркурий. Той ослепява  изведнъж по време на представление.

18) Клаудио

Източник: архив на автора. Той загуби дясното си око на 40-годишна възраст поради зле лекувана инфекция.

Милано, 45N28, 9Е11, 3 ноември 1946, 22h13 м UT Хороскоп 11 ° 09 ‘Леонис.

 • Делфин в съвпад с Луната;
 • Vulpecula asterism (18, 19, 20) с Луната;
 • Прасепе със Сатурн;
 • Leo Minor Asterism (27, 28, 30) със Сатурн;
 • Астерия под главата на Хидра със Слънцето;
 •  Челото на Скорпиона (π) с Марс и Венера;
 • Триъгълна галактика (M33) в Mедиум цели.

През пролетта на 1987 г. слънцето прави  паралел на Марс, което е  в съвпад с челото  на Скорпион.

Сред най-често срещаните мъглявини има някои с висока степен на интензивност на светлината (като например Плеяди или Praesepe), а други с много нисък индекс (като Галакси Андромеда, Триъгълник или Кома Беренис).

Области с най-висока концентрация на мъглявини
в изследваните на 18 човека, се откри следното:

със злосторни планети
25
с Луната
17
в Mедиум цели
15
с Асцендента
14
със Слънцето
14
с управителя  на Луната
10
с господаря на хороскопа
8
в лош дом на злия ангел-12-ти
8

Използвани материали¨ Марко Фумагали

СПОДЕЛИ
 • 10
  Shares

Leave Comment