Фирмикус Матернус книга VIII

5. Ако Марс е дарителя на живота и е благоприятен, той предвижда 63 години, ако е неблагоприятен 15 години, или 15 месеца, 15 дни и 12 часа.

6. Ако Слънцето е благоприятно, то дава 120 години; ако е неблагоприятно 18 години, ако е умерено 45 години.
7. Венера, ако е благоприятно поставена дава 84 години, ако е неблагоприятна 8 години, 8 дни, 12 часа.
8. Меркурий, ако е благоприятен дарява 108 години, ако е умерен 79 години, ако е неблагоприятен  20 години, или 29 месеца, 20 дни, 20 часа.
9. Ако Луната е благоприятна определя  84 години, ако е неблагоприятна 25 години.
10. Ако владетелят на живота или Животворящия, наречен още Алкокоден, който е владетел на хороскопа, е в собствения си дом или в екзалтация, или в дом на радост, и ако планетите са в състояние да упражняват благоприятно влияние върху него, т. е. той е благосклонен в дома, в който се намира, а също и планетите, които  го аспектират, са разположени  добре, тогава той предвещава по-голям брой години. Но те показват средна възраст, ако дарителят на живота е на своите места или в своя знак или в своята екзалтация, докато асцендентът е във Везни.
XXVI
1. Гърците наричат ​​регент на времето Хронократор или Cronocractor (гръцки: владетел на времето). Но Слънцето контролира началото на времето в дневните карти и го разделя с другите планети, в нощни хороскопи, това е Луната. Не приемайте никаква друга теория, защото това се приема от всички.
2. Така, когато Слънцето е владетел на времето, той държи своето господство в продължение на десет години и девет месеца (129 месеца).
По подобен начин  Луната, когато тя стане хронократор на времето,  ще запази господството си  в продължение на десет години и девет месеца. Първо Слънцето дава управление десет години, второ, планетата, която е във втори дом на хороскопа, е поеме следващото управление, третата планетата, което идва след втората, ще управлява следващите години. Но за да разберете по-ясно, даваме следния пример:
3. Ако в една карта при дневно раждане  Слънцето е в Овен, то  ще бъде управител за период от десет години, както и във всеки друг знак, в който се намира. Така че, всяка планета, която е в Телец ще бъде  втора и ще поеме управлението, след изтичане на периода на Слънцето, а тази, която е след Телец, ще бъде трета, и така нататък с другите. За нощни карти ще направим същото, като започнем с Луната.
4. Но на планетата, на която е даден период от десет години, въпреки че е владетел в този момент на времето, въпреки това, тя разделя  управлението си с другите планети, като започва от себе си и след това дава под управлението на следващата планета по знак, а след това на следващата и така нататък, както е в хороскопа.
XXVII РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ВРЕМЕТО
1. Ще направим кратка извадка за разпределение  времето на живота.
 Слънцето получава 19 месеца, Луната- 25 месеца, Сатурн -30 месеца, Юпитер- 12 месеца, Марс- 15 месеца, Венера -8, Меркурий- 20 месеца.
2. Какво ще донесе това разпределение  на времето с вижда от това, което книгите казва за  прогнозата на планетите, и това, което предвещава планетата, когато приема времето от друг управител. Всички неща, добри или лоши, които ни се случват, ни свързват с това изчисление на времето. Краят на живота се намира в тази форма и в целия характер на хороскопа, и всичко, което редът на планетите предвещава.
3. Ние намираме годината с много лесно изчисление, защото то винаги започва от асцендента, а първата година ще бъде тази, в която е  Асцендента, втората във втория знак, третата в третата, и следователно за другите в същия  ред. Някои получават същия резултат в дневните хороскопи на Слънцето, в нощите  за Луната.
XXVIII РАЗДЕЛ НА ГОДИНАТА
1. Дните на цялата година също са разделени между отделните планети. До каква степен са разделени и откъде започват, ще ви кажем:
2. Управителите на времето ще ви  посочат болести, лудост, загуби, радости и скърби. Защото, когато добротворците контролират дните,  роденият е освободен  от всяко зло. Ала, когато  малефиците управляват времето, тогава ще бъдем атакувани от внезапни нещастия.
3. Във всеки знак началото на годината е следното: владетелят на този знак контролира първите дни, а след него идват другите, каквито са, един по един. Затова трябва да се покаже колко дни е определена всяка планета и това също е илюстрирано, както следва:
Слънцето-53 дни; Луната, 71; Сатурн, 85; Юпитер, 30; Maрс, 42; Венера, 23, Меркурий, 57
4. В този период от време ще можем да намерим всичко, което ще ни  се случва. Но първо трябва да обърнем внимание на характера и дома на този знак. Ако планетите са добре поставени, това е определеното време, било то месеци или дни, и това време ще е благоприятно,  всичко, което е добро може да се очаква. Но ако зла планета контролира времето, било то месеци или дни, и е в лошо положение в хороскопа, то предвещава нещастията според характера на дома.
СПОДЕЛИ

Leave Comment