Лицата или деканите

Деканите са стара египетска система, има вече в блога ми статия за тях, затова тук ще засегна самата методика и практика на  древните астролози. 

Деканите се управляват от различни божества, които древните гърци са свързали с техните познати вече герои.  Когато използвате деканите, то вие трябва да вземете предвид истинското положение на звезди и съзвездия. Това означава да ползвате сидералния си хороскоп, а не тропическия, за да получите пълни резултати. Макар че има твърдение, че деканите работят и по двата метода – тропик и сидерал, аз не съм проверила по тропик твърдението. Когато имаме активиран някои декан от планети или точки в хороскопа, това разкрива известна характеристика и съдба,  която носим и изявяваме в света.

Първия деканат на Овена е под управлението на Хадес. Хадес, това е Плутон, а Персефона е невидима, изгоряла в лъчите на Слънцето Венера в хороскопа. Овен е символ на живота, но ние знаем, че Животът и  Смъртта  са тясно свързани с обновлението и възраждането. Римляните наричали Хадес Плутон (от гръцки епитет, означаващ “богатия”). В някои легенди се говори, че Хадес притежава маска и шлем, с които ставал невидим, а щом смъртен ги сложи, става невидим за смъртта. На неговото наметало имало лица на човешки души, на които била изписана мъка. Говори се, че имал ключове, с които отключвал и заключвал смъртта.

Втория деканат е под управлението на  Персефона. Ние знаем, че Хадес и Персефона са мъж и жена.

Третия деканат е под управляван от Ерос. Според орфиците и техните химни, Ерос е първото божество, което се излюпило от космическото яйце. Ерос е принципът на любовта.

От Паранателнотата на древногръцката  астрологична литература, в превод от английски се дават съзвездията, които се издигат заедно със съзвездие Овен.

В първия декан на Овен изгрява  Атина Палада и опашката на Кита и третата част на съзвездие Триъгълник. Киноцефал (Cynocephalus), носещи факли, с глави на Котка от Dodecahōros .

Втория декан на Овен се издига Андромеда, централната част на Кита и Горгона, Персей и половината от Триъгълника, както и централната част на Котките от Dodecahōros.

С третия декан на Овен се издига Касиопия, която седи на трон и  Персей с главата надолу, както и главата на Кита, останалата част от Триъгълника и опашката та Котките от Dodecahōros.

След като са знаели боговете, които управляват деканите, както и съзвездията, които се издигат заедно с определено зодиакално съзвездие, древните са съставяли картината на човешкия живот. 

Да вземем третия декан на Овен, който декан Коппок свързва с пламтящата роза, като символ. Този декан се управлява по методът на намаляващия ред от Венера. Венера в Овен няма никакво достойнство, тя е заточена в Овен. Следователно в Овен тя ще има затруднения, поради това, че Овен и Венера нямат никаква съвместимост. Другият управител по метода на триплицитетите в третия декан е Юпитер. Юпитер в Овен няма нито достойнство, нито вреда. Ако говорим тук за някакво достойнство, то е само по триплицитет. Заради Венера, която управлява този декан, родените с планети в този декан или точки, като Асцендент или Медиум цели, ще бъдат хора, които притежават артистични способности или са ненадминати майстори в определен занаят. Тези качества се преписват на този декан от различни изображения, в различни древни източници. Според Коппок, този декан е място на първичност, вълнение, енергия и сексуална харизма. Хората със засегнат трети декан на Овен притежават тази първична харизма. Поради тази първичност и харизма, Коппок избира и символа на пламтящата роза. Розата не би издържала дълго на този пламък и неминуемо ще се превърне в пепел. Така че хората в този декан символизират неустойчив изблик на харизма. До определена степен Коппок интерпретира Овен като метафора на процеса на запалване.  Първият декан на Овен се отнася до силата, вторият декан е точка на просветление или център, а третия декан е декан на харизмата. Затова с активен трети декан на Овен, може да срещнем много актьори, които имат естествено чувство за игра и представление. Танцьори, хора, които притежават театри. Това е тяхната природа. Картите Таро имат своя произход от деканите, а картата Таро на този декан е четворка жезли. Коппок  тълкувам тази карта като призив за тържество. Според него, тя често символизира позитивно развитие и ранна победа, в рамките на един по- дълъг период. Като в моментът от филма Господарят на пръстените, където пръстенът не е занесен в Мордор, но групата поставила си тази задача е вече налице. Тази карта обозначава позитивен момент. Но той се намира в началото на даден процес, все още не е окончателен. Ако хората вземат тази победа за окончателна, те правят огромна грешка. След това те са много изненадани, защото нещата продължават да се променят в следващите фази. Така ние имаме този момент на силна радост, който се появява по средата на даден процес, но той не означава край, ала притежава своя скрита сила.

Вторият управител на този декан е Юпитер.  Юпитеровата страна на този декан е много подобна. Това е човек, който прави представление относно своята философия или идеология. Този човек  е мотивационен лектор.  Хората, родени с активен трети декан, често палят хората и ги мотивират. Един пример за човек с трети декан на Овен, е Че Гевара, който е символ на цяла идеология, който вълнува и вдъхновява хората. Този декан символизира властта да мотивираш, заразният и вълнуващ огън. Ако погледнем от психологична гледна точка на знака Овен, през първия декан имаме установяване на индивидуалността. Във втория декан имаме управление на вътрешния ни свят и създаване на връзка с вътрешния ни център, а в третия декан ние прожектираме и представяме нашия вътрешен свят към другите хора. Представяме себе си като харизматичен пример, за да мотивираме хората. Интересно е да отбележим, че и двете планети, които управляват третия декан на Овен са бенефици. Тук всичко е насочено към вълнуване, заразяване и мотивиране на хората, споделяне.  А как изглежда декана, когато е блокиран? Например, ако имаме Сатурн в третия декан, той там прави нещата трудни, това е блокаж. Тогава нещата се обръщат надолу с главата. Нещата не вървят добре. Вместо да заразяваш с ентусиазъм и плам, ти ще отблъснеш хората, и такъв човек не знае какво да направи. Това е пепелта след изгарянето на розата. Такъв човек, ще е досаден за останалите. Фалирало положение, провалено парти. Само трябва да добавим, че ако Юпитер или Венера се намират в този декан, той прави нещо като свръх зареждане. Но вие може да ползвате деканите, за да намерите блокажите на хората. Например съвпад на Венера Сатурн в третия декан би дало същия проблем. Трябва да търсите както силните страни на човека, така и заболяването. Вие трябва да бъдете като лекар. В някои декани вие ще видите проблеми, в други ще видите светло бъдеще за родения.

 

 

СПОДЕЛИ

Leave Comment