Защо да учим сидерална астрология

Ще споделя своя опит със сидералната астрология и защо трябва да се учи това древно изкуство, според мен. През последните 23 години изучавам изкуството за звездите. Като всички останали астролози първата астрология, която застана на пътя ми, беше така наречена западна астрология. Учих най- често сама, по различни причини, докато не достигнах до момент, в който установих, че нещо ми липсва, но не знаех какво. Понеже нямах идея къде мога да открия това, което знаех, че ми липсва, просто спрях да я уча в един момент.

Не я забравих, защото срещата ми с нея беше любов от пръв поглед, но не погледнах повече книгите, които започнаха да събират прах по рафтовете. Мина доста време, докато не попаднах на лекции на Румен Колев. Първият ми учител стана той и макар да бях малко време на неговите лекции, това беше много полезно за мен, защото това даде нов рестарт и искрата пламна в прекрасно зарево отново. В последствие повелителката на всичко и всички Съдбата по един или друг начин ме срещна с хора, книги, обстоятелства и учители, които ми помогнаха да навляза дълбоко в този океан на античния свят. Ако някога си мислех, че астрологията е точно и фино изкуство, тук, трябва да призная, че скочих в дълбокото и дълго не успях да изплувам. Впуснах се в дебрите на този океан от знания, техники, разгръщане на небето, звездите, слънцата пред мен. Малко е да кажа, че бях очарована, пъзелът на картината се нареждаше и празните парчета заеха своето място едно по едно. Признавам, че изгубих доста от илюзиите си, защото осъзнах, че законите и повелите на небето са неизменни. Валенс нарича астролозите войни на съдбата. В началото не разбирах тези негови думи, но с течение на времето осъзнах дълбокия им смисъл.

Да, астрологът става войн на съдбата, защото не е лесно да видиш смъртта в своята карта, не е лесно да видиш болести, скърби и нещастия и да приемеш спокойно съдбата си.

Елинистичната астрология ме направи астролог в чистия смисъл на тази дума, започнах да мисля като такъв. Тя ме научи да виждам цялата картина в една карта, а не отделните ѝ части, а може би най- значимото, научих причинно- следствената връзка на нещата. Възпита у мен много нови качества и започнах да гледам на света около мен по един много различен начин от преди.
Оживяха съзвездия, звезди, галактики, богове и богини, митове и легенди.
Три години превеждах текстове от изкусните астролози на древността. Доротей, Фирмикус, Валенс и много други, елинистични учебници и книги. Все още правя това непрекъснато. Валенс ме затрудни, този мъж, така изкусен в предсказателната астрология е написал девет книги в една, под заглавието Антология. За днешния астролог книгата му е цяло предизвикателство, ала признавам, че тя е перла в короната на астрологията. Доротей с неговата поема, ми помогна да надградя и разширя познанията си, Фирмикус ми отвори очите за осите в хороскопа.
Купувах си чуждоезикови лекции и уроци от видни астролози, защото в чужбина този вид астрология е на повече от 20 години и опита, който имат е впечатляващ. След това се впуснах да изготвям хороскопи, за да проверя доколко работи елинистичната астрология. Направих повече от 300 хороскопа през последните две години и всеки от тези 300 човека ми върна обратна връзка. Хората бяха впечатлени, при това силно. С вълнение споделяха годините назад във времето, за което им бях говорила, с вълнение говореха и за сегашно време, колко вярно и точно е всичко, с вълнение очакваха бъдещето. Това ме окуражи да продължа да търся още и още знания в античния свят на онези мъдри мъже, които са оставили това богатство за нас. Това да бъда точна не беше моя заслуга, това е мъдростта на вековете и заслугата е на онези мъдри мъже в миналото. Аз само повтарях стъпките им, а те ме учеха през погледа на времето, понякога изучавах текстове и на 4000 години назад във времето. Дори до библейския Авраам стигнах, който е оставил невероятно познание.

Не спрях да работя с външните планети, защото смятам, че те по никакъв начин не пречат, а само подпомагат картината на живота да стане още по- ясна. Така че аз вземам не само седемте планети, а включвам Плутон, накъде без този тъмен Хадес, Нептун и Уран в хороскопите, докато изследвах достоверността на всяка техника и правих анализ на хороскопи.

Усвоих термите и как се използват, триплицитетите и какво е тяхното предназначение, деканите, звездите, опознах положението на всяко съзвездие на небето и научих имената на всяко едно божество и всеки мит свързан с него. Навярно имам още много, много да уча, това е само началото, океан лесно се не преплува.

Доста по- трудно е да се учи елинистична астрология, понеже при нея има много правила и техники на предсказания, като освобождаване на времевите управители, положение на триплицитети, градуси, терми,паранателонта, различни аспекти, които според картата, в зависимост през деня или нощта е роден човек, аспектът се променя като изява, планети в хайз, мъжки и женски знаци и планети, терми, ролята на Хилега, Алкокодена, Алмутена, жребиите, аспектите. Мога да изброявам още, но се опасявам, че ще отегча читателя. Днешната позната на света астрология, е загубила от своя величествен блясък. Признавам, че и тя има своите достойнства и не смятам, че е отделен дял от елинистичната, а само е опростен модел на нея.

Не е лесно изучаването на елинистичната астрология, защото се иска пълно себеотдаване и много труд, а поради това, че това са забравени техники, трябва да се проверят отново, доколко работят. До този момент нито веднъж не срещнах техника, аспект или друго казано от древните да не работи. Някои астролози я отричат, но това е защото те не са се потопили в това изкуство, не го разбират как функционира, не го познават. На тях препоръчвам да скочат в дълбокото, за да опитат сладкия мед на това велико изкуство за небето.

Елинистичната астрология е изключително богата на знания. Техниките, с които се запознах в началото ме шокираха, понеже точността, която те даваха, може да ви накара да промените изцяло разбирането си за астрологията. Човек разбира, че Съдбата е неизменна, че всичко е предопределено от небето с първата глътка въздух, която поема. Началото, средата и края ни също са предопределени. Какъв потенциал носим в себе си, накъде вървим и къде ще стигнем по пътя, не е просто късмет или липса на такъв, а Съдба. Кога ще сме здрави, успешни или напротив болни, кога ще напуснем тази земя и по какъв начин ще стане и това е определено. Това няма как да не шокира всеки в началото и той да преживее криза. В последствие астрологът се превръща във войн на съдбата, точно както казва Валенс.

Тази древна наука, трябва да възкръсне наново с пълния си блясък и красота, защото го заслужава. Заслужават го и древните, които са ни я завещали. Не зная доколко съм убедила читателя в ползите ѝ, но нека всеки разумен опита, за да се наслади на даровете ѝ!

СПОДЕЛИ
  • 4
    Shares

Leave Comment