Възвратът на Сатурн

Планетата Сатурн навлезе в тропически Козирог на 19 декември 2017 г. Това даде началото на  един тригодишен транзит на Сатурн през този знак, който ще продължи до 17 декември 2020 година. Но, ако се интересуваме от истинското положение на Сатурн, то в този момент той транзитира през сидерален Стрелец и за да сме по- точни Сатурн ще навлезе в Козирог на 1 февруари 2020 г., като по това време ще бъде изгорял в лъчите на Слънцето. Тоест той няма да е видим на небето по това време. Така че хората, които мислят, че имат Сатурн в Козирог, всъщност имат Сатурн в Стрелец. Всеки може да установи това, само като си инсталира приложение на телефона за наблюдение на нощното небе. Но тук няма да се задълбочавам в сидералния и тропически зодиак и неговите разлики. 

Всеки, който има тропически Сатурн в Козирог в момента преживява възврат на Сатурн. Това ще са хора, които са родени  между 13 февруари 1988 г. и 6 февруари 1991 г.,  тези хора, ще преживеят първия си възврат на Сатурн. 

Възвратът на Сатурн бележи важни промени в живота и обикновено това са години, които носят много събития и преживявания на всеки индивид. Той започва веднага щом  навлезе в знака, в който се намира вашия натален Сатурн.  Времето, когато Сатурн застане в точен градус с вашия натален Сатурн, обикновено бележи някаква особена повратна точка в живота. Понеже Сатурн е бавен, той може да даде поредица от събития в рамките на почти тригодишния си период, през който транзитира.

Сега, когато сме вече наясно кога ще се случи връщането на Сатурн, не по- малко важно е да разберем какво би се случило по това време в нашия живот.

Важна стъпка в този процес е да определите дали Сатурн във вашия хороскоп е добре аспектиран или напротив. Дали е в добро космично положение или не е. Тук трябва да знаем, че Сатурн е дневна планета и се смята за малефик, наречен от древните -голямото зло. Следователно хора, които са родени през деня ще им е една идея по- лесно да преминат през трудния период на Сатурн. Същото се отнася и за онези, които имат хармонично аспектиран Сатурн в наталните си карти.

Сатурн е наричан зло, понеже древните са забелязали, че тази планета участва в събитията от нашия живот, които не са особено приятни.  Друго важно правило е да обърнем внимание дали Сатурн е в своя секта или не. Думата секта има отношение към това дали едно раждане е станало през деня или не. Ако говорим за дневно раждане, то този Сатурн е по- малко зло, отколкото ако говорим за Сатурн в нощно раждане.

Хората, които са родени през деня, усещан възврата на Сатурн  като по- конструктивно време от своя живот, докато при хората родени през нощта, преживяват това време по- трудно и мъчително.

Има някои фактори, които могат да смекчат положението на Сатурн извън секта. Това е неговата позиция в хороскопа, съответно Сатурн може да е в своя собствен знак или в знак на неговата екзалтация във Везни.

По време на своето връщане, Сатурн ще активира дома и аспектите, които имаме в нашия натален хороскоп.  Дома, в който се намира Сатурн, ще даде фокус на тематиката, която той обрисува в хороскопа.  За да стане ясна темата, която ще излезе на преден план по това време, е добре да работим с цели знаци и домове, когато анализираме хороскопа. Но смятам, че и квадрантната домова система и всяка друга би дала насоки.  В системата знак дом, първи дом заема целия знак, в който е Асцендента, втори дом става следващия цял знак, трети следващия знак от 30 градуса и т.н. Дома, в който се намира Сатурн по време на неговия възврат ще бъде подчертан и на фокус, с темите, с които домът е свързан.

Ако вие имате натален Сатурн в седми дом на вашия хороскоп, тогава отношенията ще излязат на преден план по това време.  Ако Сатурн е в десети дом във вашия хороскоп, тогава кариерата ще излезе на фокус. Ако Сатурн е в осми, тогава темата за смъртта и парите ще излязат на преден план и т.н.

Основно всеки дом отговаря за определена тема, затова когато Сатурн навлезе в определен дом, той ще активира тематиката на дома.

Или съвсем накратко ще обобщя какво имам предвид.

Списъкът със значенията не е изчерпателен, но той все пак ще ви даде представа за обстоятелствата и фокусът, които ще излезе на преден план, когато Сатурн се върне във вашия натален хороскоп.

 • 1-ви дом:  личност, здраве, тяло, физическа жизненост, външен вид.
 • 2-ри дом:  имущество,финанси, пари, ресурси
 • 3-ти дом: братя и сестри, образование, пътуване, семейство, съседи.
 • 4-ти дом: домът, приключването на нещата, родителите, жилищната ситуация като цяло, семейството като цяло.
 • 5-ти дом: любов, деца, потомство, творчески занимания
 • 6-ти дом: службата, болест, работа, подчинени.
 • 7-ми дом: отношения, брак, партньори, другите хора като цяло
 • 8-ми дом: смърт, притежанията на другите, парите на други хора, дълг, наследство, смъртта като цяло.
 • 9-ти дом: образование, пътуване в чужбина, хора от други страни, религия и философия, вярвания
 • 10-ти дом:  репутация, кариера, това, което човек прави, житейска посока, началници.
 • 11-ти дом: приятели, съюзници, групи, социални движения
 • 12-ти дом: болници, усамотение, болест, загуба, врагове, затворени пространства

Когато изхождаме за това какво Сатурн би дал по време на неговия възврат,  трябва да знаем къде Сатурн управлява и къде има своите достойнства.

Сатурн управлява Козирог и като стар управител Водолей.  Той има своите достойнства в терми и триплицитети, които няма да са фокус на тази статия, поради сложността на материята. Затова ще се съсредоточим сега само в неговото троново господство, екзалтация и секта. Сатурн ще управлява и онзи дом, в който той се намира в хороскопа. Следователно той ще активира тези теми на живота ви. Ако Сатурн управлява вашия  втори дом, то може да очаквате, че темата свързана с парите, имуществото и ресурсите ви ще излезе на преден план.

Добре е да подчертая, че когато Сатурн се възвръща, той ще активира цели три дома, двата знака, които са под негово управление- Водолей и Козирог, както и знака, в който се намира във вашия хороскоп. Това обяснява защо възврата на Сатурн често е едно тежко и мъчително преживяване и защо човек като че ли губи почва под краката си, не само в една област на своя живот, а като че ли в няколко.

Нещата могат да изглеждат не толкова лоши, ако имаме добри аспекти по рождение със Сатурн. Но ако аспектите са лоши, особено ако Сатурн е извън своята секта, лошо поставен, например в Лъв или Рак, тогава животът се превръща в негостоприемно и сурово място за живот. Преживяванията ще бъдат трудни и мъчителни по това време. Лоши аспекти на Сатурн са съвпадите, квадратите и опозицията. Следователно при  възврат, тези аспекти ще бъдат активирани също. Твърдите аспекти със Сатурн обикновено показват някаква трудност в живота и при това го изразяват мощно.  Каква е точно трудността, зависи от планетата, с която той е в аспект. Хармоничните аспекти със Сатурн са много ползотворни. Но за силата на аспектите, много зависи с какви планети се сключват, един съвпад между Юпитер и Сатурн не бил толкова лош, понеже Юпитер е бенефик и от същата секта, каквато е и Сатурн.  Докато един съвпад между Луната и Сатурн би бил доста по- предизвикателен.  Особено, ако това се случва в Лъв или Рак. За древните, когато две планети се намират в един и същ знак, те се смятат за свързани, дори да не правят познатия ни съвпад по орбис. Влияние отново ще е подобно на съвпад.

На Сатурн му отнема почти 30 години, за да направи едно пълно завъртане по зодиака. По това време той прави четири неблагоприятни аспекта със себе си.  Квадрат, опозиция, втори квадрат и съвпад.

Прави и два тригона и два секстила за всичките тези 30 години. Когато се възвърне, това бележи завършване на един цикъл.

Забелязала съм, че при повечето хора, възврата на Сатурн е време на особени отговорности и трудности, с които човек се сблъсква. Сатурн обича да отнема това, на което най- силно държим или онова, от което най- много се страхуваме да не загубим. Ако обичаме красотата си, може да я загубим по време на неговия възврат, ако обичаме парите, може да останем без тях, въобще от каквото се страхуваме  това ни идва до главата. А това, което не желаем да пуснем ни се отнема. Той е най- мъдрият и справедлив учител на човечеството. Затова по време на възврата, бъдете мъдри, скромни и щедри. Сатурн не обича противопоставянето. Колкото повече се противопоставяме на неговата енергия, толкова по- силно затяга обръчите около нас. Затова при възвръщането му,  най- разумното решение е да се отпуснем, да не роптаем и тропаме с крак, да пуснем всяко нещо, което той иска да ни отнеме. Неговата цел е да ни научи да не се привързваме.  Сатурн е най- материалната планета, той се занимава именно с материята, а ние като човешки същества живеещи в един силно материален свят, няма как да не чувстваме Сатурн по този негативен начин. Но макар и толкова материален, той не иска от нас привързаности.  Като знаете това ще си  помогнете по- лесно да преодолеете предизвикателствата му, а и ще ви  даде мъдрост, поуки и знания, с които ще обогати живота ви.

Наталната карта на всеки един човек е уникална и тя няма да се повтори в близките 28 000 години, никога по същия начин. Затова и  първото възвръщане на Сатурн някъде около 27-30 годишна възраст, бележи важно развитие в живота на всеки човек. Понеже всеки хороскоп е уникален, всеки би имал по това време разнообразни преживявания.

След като Сатурн напусне знака на своя възврат, човек има усещането, че тежестта, която едва не го е погубила някак естествено се стопява. На прага прелестния Сатурн ще остави за всекиго небесен дар. Какъв ще е той, зависи от поуките и мъдростта, които всеки е добил.

 

 

СПОДЕЛИ

Leave Comment