ТЕМА МУНДИ ИЛИ ХОРОСКОПЪТ НА СВЕТА

 
 За да стане един астролог такъв, той трябва да знае логичната връзка на астрологията, нещо напълно непонятно в България до момента. В астрологията всичко има логична връзка и свързаност. Затова смятам, че тази статия, ще бъде в помощ на много астролози.
 
Хороскопът на света ни е предоставен от Павел Александрийски и се нарича Тема Мунди. Той е бил римски писател, роден около 370 г. в Нумидия. Този хороскоп е използван от древните астролози като учебно средство в древността. Днес той също е прекрасно средство за по- дълбокото разбиране на устройството на астрологията. Независимо дали астрологът изучава класическа или древна астрология, е добре да го познава. Хороскопът показва местата на седемте планети при създаването на света. Този хороскоп помага за разбиране на сложната логика, по която е устроена астрологията. Как се появяват екзалтациите, паденията и заточенията в хороскопа и каква е тяхната логична връзка. Павел Александрийски казва, че в онзи ден, когато всичко е започнало планетите са били построени по този начин, затова и се нарича рождена карта на света. Тогава Овен бил на Медиум цели, Рак на Асцендента, Везни на Имум цели, Козирог на Десцендента. Хороскопът на света ни разкрива позициите на планетите където те са най- силни. Но Фирмикус Матернус ни казва, че никой не вярва, че това е картата на сътворението.
 
“Не съществуваше карта на Вселената, тя не е възникнала в някакъв момент от деня. Не е имало никой, който да присъства по времето, когато Вселената е създадена по плана на Божествения ум…”
Той продължава в своят трактат.
 
“В това учение Петозирис и Нехепсо следваха Ескулапиос и Анубис. На тях Могъщият Хермес повери тайната. Те издигнаха картата на раждането на Вселената, както следва: Слънцето в 15-ия градус на Лъв, Луната в 15-ия градус на Рака; Сатурн в 15-ия градус на Козирога; Юпитер в 15-ти градус на Стрелец; Марс в 15-ти градус на Скорпион; Венера в15- ти градус на Везни; Меркурий в 15-ия градус на Девата и Асцендентът в 15-ия градус на Рак. ” 
 
Тази карта е направена от мъдреците, за да пресъздадат най- основните принципи в астрологията.
фигура 1* хороскопът на света
 
 Добре би било да се каже, че Павел Александрийски дава и втора версия на хороскопа на света, в която Асцендента отново е в Рак, всичко е като в по- горния хороскоп с изключение на Слънцето, което е в Овен, а някои от градусите са различни от тези дадени от Фирмикус.
 
“… И така Слънцето е в 19-ти градус на Овен, Луната в 15-ия градус на Рак, звездата на Кронос в 15-ти градус на Козирог, звездата на Зевс в 15-ти градус на Стрелец, звездата на Ариес в 15 ти градус на Скорпион, звездата на Афродита в 3-ти градус на Везни, Хермес в 7-ми градус на  Дева  ” 
Доказателствата сочат, че Тема Мунди произхожда от Египет. Това никак не е чудно, след като се знае, че астрологията се е развивала именно там. Египет е силно свързан със звездата Сириус и нейния хелиакален изгрев, който бележи началото на годината.
 
В Тема Мунди Луната е била поставена в Рак, а Слънцето в Лъв, тъй като Луната и Слънцето са двете светила и знаците Рак и Лъв в географската ширина на Египет са с най- много дневна светлина, така че било напълно естествено да поставят Слънцето в Лъв, а Луната в Рак. Останалите знаци са наредени в халдейски ред, в зависимост от тяхната скорост и отдалеченост от Слънцето.
 
 
♣Слънце в знак Лъв
 
♣ Луна в знака Рак
 
♣Меркурий в знака Дева
 
♣Венера в знака Везни
 
♣Марс в знака Скорпион
 
♣Юпитер в знака Стрелец
 
♣ Сатурн в знака на Козирог
 
Древните текстове ни учат, че когато Бог създал света, Слънцето напредвало от Лъв към Дева, Меркурий избягал, защото се страхувал от слънчевата светлина и отишъл в Близнаци, Слънцето напредвало към Везни, а Венера, която била във Везни избягала в Телец. Марс побягнал към Овен, Юпитер побягнал към Риби и Сатурн побягнал към Водолей.
 
Меркурий в Близнаци
 
Венера в Телец
 
Марс в  Овен
 
Юпитер в Риби
 
Сатурн във Водолей
 
Уран, Нептун и Плутон не влизат в това понятие, макар че има безброй доказателства, че древните са познавали тези планети. Можем да се върнем до Орфей и неговите химни, за да прочетем химни към Уран, Посейдон- Нептун и Плутон.
Обърнете внимание, че противоположните планети се противопоставят на своите планетарни принципи: Луната се противопоставя на Сатурн(Луна в Рак опозиция със Сатурн в Козирог), Слънцето също се противопоставя на Сатурн от Лъв- Водолей. Луната и Слънцето като символ на живота, а Сатурн като символ на смъртта. Меркурий, който е сух и нестабилен, за разлика от Юпитер, който е влажен и стабилен се противопоставят един на друг. Марс и Венера също са в контраст. Марс войнствен, всяващ страх и гняв и Венера, която е символ на любовта и желанията също са в опозиция.
 
 
Фигура 2
 
Тема Мунди илюстрира и как са се зародили аспектите. В астрологията имаме секстил, тригон, опозиция и квадрат и съвпад,(съвпадът може да бъде добър или лош, в зависимост от планетите и тяхната вражда или приятелство). Тук няма да се спирам на вторичните аспекти, защото в древността те не са вземани предвид, поради липса на хармоника. Секстилът и трогонът са смятани в астрологията за благотворни аспекти, докато квадратурата и опозицията за разрушителни и негативни. Светилата, които са Слънцето и Луната символизират краля и кралицата на небето, те са тези, които определят сектата на всяка планета. Сектата разделя планетите на дневни и нощни.
 
Ако започнем със Слънцето в Лъв, първия аспект който то прави е секстил с Везни, а Венера е владетелка на Везните. От тук трябва да знаем, че секстилите имат характера на Венера. Ако вземем Луната в Рак имаме секстил с Телец, където отново намираме Венера като управителка.
Гидо Бонати казва в своята работа в Liber Astronomica :
 
“… Казва се, че аспектът секстил е добър аспект и е аспект на средно (но не пълно) приятелство и споразумение. Казва се, че е е аспект на средно приятелство, защото идва от Венера и светилата, а тъй като Венера гледа светилата се казва, че има средна полза. Затова се казва, че този аспект има средно приятелство, защото Венера има средна полза, а не абсолютна, както е при Юпитер. ” 
 
Следващия аспект на Слънцето от Лъв е квадратура в Скорпион с Марс, понеже Марс управлява Скорпиона. Луната като светило от Рак прави също квадратура с Марс от Овен.
 
Гуидо Бонати казва:
“И аспектът квадрат е умерено лош, той има средна вражда и несъгласие. Казва се средно лош аспект, защото идва от Марс и светилата. Така че този аспект се казва, че е със средна вражда, защото Марс е по-малко зъл от Сатурн, точно както Венера е по-малко полезна от Юпитер. ” 
 
 Ако продължим със същата логика Слънце в Лъв ще направи тригон със Стрелец, това е най- благоприятният аспект и тук този тригон е от природата на Юпитер. Ако вземем Луната в Рак ще видим, че и тя ще направи трогон с Юпитер към Риби. Отново се повтаря същата логика.
Гуидо Бонати казва:
 
„Но за аспекта тригон се казва, че е добър аспект и е аспект на перфектното приятелство и на перфектно споразумение и пълна доброта. Това  ще е съвършено приятелство и съгласие, защото е от Юпитер и светилата…Така че за този аспект се казва аспект на перфектното приятелство, защото Юпитер е силен и съвършен и много полезен, тук всичко е полезно и не липсва доброта
 
Последният от основните аспекти на Птолемей е опозицията. Вземаме пак Лъв и Слънцето, което е в опозиция със Сатурн във Водолей. Опозицията има характер, който възпрепятства, затруднява и предизвиква. Сега Луната в Рак опозира Сатурн в Козирог, тук имаме същата конфигурация.
Гуидо Бонати казва:
 
“Но за аспектът на опозицията се казва, че е лош аспект, с изключителна вражда и крайна злост, крайно несъгласие. И се казва, че такъв аспект е крайно негативен, защото идва от Сатурн и светилата…. защото Сатурн е най- голямото зло и най- силното от всички други злосторници ”. 
 
 
 
фигура 3. Природата на аспектите.
 
Екзалтациите са образувани по същия логичен начин.

♥Слънцето екзалтира в Овен
 
♥Луната екзалтира в Телец
 
♥Меркурий екзалтира в Дева
 
♥Венера екзалтира в Риби
 
♥Марс екзалтира в Козирог
 
♥Юпитер екзалтира в Рака
 
♥Сатурн екзалтира във Везни
 
Дневните планети са:
 
⇔Юпитер
⇔Слънце
⇔Сатурн
 
Ако обърнем внимание, всяка  дневна планета прави тригон към знака на друга дневна планета и със своя си знак. Слънцето от Овен прави трогон с Лъв, Юпитер от Рак където екзалтира прави тригон със своя управляващ знак Риби. Сатурн във Везни където екзалтира, прави трогон към управляващия си знак Водолей. Както ще забележете, всички дневни планети, екзалтират в дневни знаци и това е логическата връзка в астрологията.
Има само едно изключение и това е Юпитер, който екзалтира в женски знак Рак.
 
 
 
Фигура 4. дневни екзалтации
 
Нощните планети са:
⇔Луна
⇔Венера
⇔Марс

 На свой ред нощните планети, Луната, Венера и Марс образуват аспект секстил от знака на екзалтация и знака, който управляват. Луната в Телец, където екзалтира, прави секстил към своя управляващ знак- Рак. Венера в Риби, където екзалтира, прави секстил към своя управляващ знак – Телец. Марс в Козирог, където екзалтира, прави секстил към своя управляващ знак Скорпион. В случая с нощните планети тук няма изключение, както беше споменато по-горе по отношение на Юпитер. Всички екзалтират в нощни знаци!
 
 
Меркурий, който може да бъде дневна и нощна планета, в зависимост от това дали човек е роден с Меркурий преди или след след Слънцето. Затова и Меркурий, който екзалтира в Дева, е в квадрат към своя управляващ знак Близнаци.
 
Фигура 6.
Ако имате въпроси, може да пишете под статията. Ще се постарая да отговоря.  
СПОДЕЛИ
  • 57
    Shares

Leave Comment