Какво наричаме слънчева дъга и как да използваме този метод

Така наречената слънчева дъга е една от най- старите предсказателни техники в астрологията. Това всъщност е разстоянието между положението на прогресивното слънце и наталното слънце.  Използва се за разглеждане на ключови житейски събития и обикновено се използва наталния (време, място и дата на раждане) хороскоп като отправна точка.

Дъгата приблизително отговаря на възрастта на човека.  Имайте предвид обаче, че човек, роден през лятото ще има слънчева дъга, която е малко по-малка от неговата възраст и, обратно, слънчевата дъга на родения през зимата индивид ще бъде по-голяма от възрастта му. Когато слънчевата дъга направи някакъв аспект, към натална планета от хороскопа, това бележи някакво събитие и промени.  Това се случва, когато дъгата е активирана от транзитна планета. Всяка планета или точка в хороскопа може да послужи като основа на посоката, която искате да разгледате.  Може да разгледате дъгата към Марс, Сатурн, Венера, Локус Фортуна, Възлите и т.н. Слънцето се използва най- често за предсказване на посоката на живота на даден човек, защото то свързва индивида с останалите планети. 


Използване на слънчеви дъги като вторични прогресии
Има два начина за използване на слънчеви дъги. Някои астролози отчитат кога слънчевата дъга влиза в нов знак или дом, и кога те правят аспекти с наталните планети.  Винаги когато слънчевата дъга направи аспект с планета, нещо се случва или променя. Когато човек стане на 20 години, Слънцето обикновено се е преместило с около 20 градуса, но когато станем на 30 години, всяка от планетите и точка на слънчевата дъга прави точен аспект спрямо собствената си позиция от наталния хороскоп. Възрастта 45 бележи малко по- голяма динамика, защото когато станем на 45, всички планети са в 45 градусов аспект – полу квадрат, спрямо рождената си позиция. Когато станем на около 60 години, всички планети са в секстил с наталното си положение. Хората, които са родени през зимата, трябва да знаят, че Слънцето за тях се движи с 61 минути дъга на ден, затова и ще достигнат по- рано от 60 години тази секстилна дъга.
  Хора, родени през лятото, трябва да знаят, че при тях Слънцето се движи с около 57 минути на ден, затова те ще достигнат секстил малко след посочената възраст.
И така, какво означава да изживееш деня, в който всичките ти слънчеви дъги и други точки ще направят аспект с наталните си позиции? За кратко време, докато действат аспектите, наталната карта ще бъде силно активирана.  Ако вземем аспекта секстил, той е с положително действие, от древните знаем, че не е изцяло положителен, но все пак е такъв. На 60 години човек тъкмо е преживял възврат на Сатурн, един от най- значимите транзити в живота на всеки индивид. Може би тогава човек осъзнава и кой е всъщност и какво е постигнал дотук. Може да се каже, че тези моменти, когато имаме активиран хороскоп на 60г. или 90 години, са дадени на всеки човек като повод за пауза. Момент, в който може да започне да мисли какъв е бил досега, какво е постигнал.

Наталната хороскопна схема на Барак Обама (вътрешно колело) и Упътвания за слънчева дъга за една и съща дата и час (външна).

 

За всяка година от живота, външния кръг се придвижва напред с около 1 градус годишно. При слънчевата дъга, важно правило е, че всички планети и точки се движат еднакво.

Когато се казва „около“, 1 °, това означава, че  действително движите външния кръг със скорост, определена от видимото ежедневно движение на Слънцето от деня на раждане. И това ще бъде приблизително 1 °.  По правило това може да ви го изчисли и всеки астрологичен софтуер.

Вътрешният натален хороскоп остава там, където е. Само кръгът на Слънчевата дъга се движи, което съответства на живота на разгъване. Докато се движи, с  приблизително 1 ° на година  търсим аспекти (по-специално 0 °, 90 ° и 180 ° „твърди“ аспекти, тъй като те са по-склонни да съответстват на действителните събития) между точките на Слънчевата дъга и наталния хороскоп. Там където се образува аспект, ще ни покаже и кога ще настъпят важни събития в живота на човека. А планетите, които управляват домовете в наталния хороскоп, ще ни покажат къде да очакваме тези промени.

Слънчевата дъга е наистина добър предсказателен метод. Добре е да се знае, че не участва във всяко житейско събитие от живота, но показва онези моменти, които са много значими, драматични или които ни водят до големи промени. 

СПОДЕЛИ
  • 50
    Shares

Leave Comment