Раху и Кету в хороскопа

 

 

РОЛЯТА НА КЕТУ И РАХУ

Всички планети имат както физически така и зрителен образ и съществуване, докато Раху и Кету нямат физическа форма. Тези две точки са въображаеми в хороскопа. Раху се смята за малефик, тоест с лошо проявление върху хороскопа. Раху показва мързела, мръсотията, закъсненията и препятствията в живота. Така наречения  Северен Възел престоява в един знак 18 месеца. Историята на индуистката митология ни разкрива интересен мит как са се появили. След като всички богове и тъмни демонични същества правят съюз, за да извлекат нектара на живота, наречен Амрита, с цел да постигнат безсмъртие, в този съюз присъстват Раху и Кету. Нектарът бил добит от океана, чрез дълго и уморително биене на вълните. Когато нектарът на вечния живот бил получен, един от демоните, преоблечен като божество, седнал между Слънцето и Луната в опит да придобие нектара. Но демонът бил разпознат от Слънцето и Луната, те веднага докладвали на Бог, че демон се опитва да придобие Амрита. Бог незабавно изгонил демона като го разсякъл на две, но за зла участ, той вече опитал от безценната течност, а дори и една капка от него давала безсмъртие. Така главата на демона, днес позната като Раху, станала безсмъртна, а останалата част от тялото му е наречена Кету. От този момент нататък Раху и Кету се превърнали във врагове на Слънцето и Луната и щом стане затъмнение, се казва, че те поглъщат двете светила Слънцето и Луната. Извън легендата, Раху и Кету са астрономически точки в небето, наречени Северен и Южен лунен възел. Мястото на пресичане, където пътя на Луната взаимодейства с пътя на Слънцето е известна като Северен и Южен лунен възел.

За Раху се знае, че е много силна и малефична точка в хороскопа. Но благоприятна за политиката, защото дава голяма възможност политиците да се издигнат в нея, независимо от средствата- справедливи или не. Раху управлява крадците, затворниците, маговете, змиите, отровата и изолираните места. Има силата да дари човек с внезапно богатство. Не управлява нито един от знаците в хороскопа, но според индийската астрология, той екзалтира в Телец, а според еленистичната Раху екзалтира в Близнаци.

Когато е поставен неблагоприятно в хороскопа, той може да създаде объркване, депресия, емоционални проблеми. От друга страна има силата да направи човек богат и популярен. Неговите транзити могат да бъдат и доста трудни, според индийската астрология, по време на своите неблагоприятни транзити, човек е склонен към попадане под черна магия. Раху е силен, когато е поставен в 3- ти, 6-ти и 11- ти дом на хороскопа. Цвета на Раху е сив и черен. Приятелски е настроен към Меркурий, Сатурн и Венера. Вражески настроен е към Луна, Слънце и Марс.

Кету

 

Подобно на Раху, Кету също е въображаема планета или възел, който е разположен срещу Раху. Северният възел се нарича Раху, а Южният възел е известен като Кету. Смята се, че представлява опашката на демона. Южният възел или Кету се счита за трудна точка , защото е свързана с кармата от минал живот, където човек жъне резултатите от своите егоистични действия и дела от миналото. Другата страна на тази точка е освобождаване на тайно и мистериозно знание, което понякога хората добиват чрез него. Раху и Кету са известни с това, че дават внезапни и неочаквани резултати. Раху и Кету са частите от един и същ демон, затова те винаги стоят на разстояние от 180 градуса един от друг. Когато Кету, Раху, Слънцето и Луната лежат на една и съща линия и една и съща зодиакална дължина се случва затъмнение. Раху има силна и ненавистна вражда със Слънцето, а Кету към Луната. Астролозите, лекарите, свещениците, маговете и професионалистите се управляват от Кету. Тези две точки пазят мистериозни сили и показват кармичните и духовни влияния в рождената карта. Кету не управлява никой знак, но има своята екзалтация в Стрелец, според елинистичната и в Скорпион, според индийската астрология. Смята се, че Кету е силен в знака на Юпитер и според индийците.  Кету се чувства комфортно с Меркурий, Венера, Сатурн и Раху. Кету е неутрален към Юпитер. Неговите врагове са Марс, Слънце и Луна. Колкото и странно да звучи, Кету е точка, която се свързва с духовността. Затова се смята, че когато човек е повлиян от Кету в хороскопа е надарен с духовни постижения. Неговите интереси са свързани със свръхестествените сили и способността да лекува чрез духовна нагласа.

Скъпоценния камък на Кету е котешко око. Ако е в лошо положение в хороскопа, причинява проблеми свързани с духове и призраци, безпокойство, притеснения, лоша концентрация. А когато е добре аспектиран и поставен носи лукс, мъдрост и интуиция.

Ужасно лоши неща предизвиква Главата на Дракона с малефиците, увеличава се тяхната лошавина, а пък много хубави неща с добрите планети, защото чрез него расте тяхната добрина.

СПОДЕЛИ
  • 35
    Shares

Leave Comment