ИНТУИЦИЯТА В АСТРОЛОГИЯТА

 Животът е кратък, изкуството вечно, опитът не се придобива лесно.

Преценката е трудна и следователно е необходимо ученикът не само да се упражнява в разглеждане на редица карти, но и  усърдно да чете писанията на други, които са се отнасяли рационално към тази наука и в своята работа да открие истинските естествени причини за нещата чрез експериментиране. Той трябва да познава определените места и процеси на планетите и неподвижните звезди, съзвездията и т.н., но преди всичко да бъде страстен любител на истината. ~ Йером Кардан от Милано

Това могат да бъдат думи за медитация на всеки сериозен астролог и любител на това изкуство.

Животът е кратък, изкуството е вечно“ (на латински: Ars longa, vita brevis) е крилата фраза на Хирократ.

Изразът се цитира в началото на Фауст на Гьоте, от което произведение произлиза друга крилата фраза

 – О, миг, поспри, ти си тъй прекрасен.

 

Опитът не се получава лесно – какви истински думи.
Трудна преценка.
Живот е кратък, изкуството вечно.

Дори да приложим нашето рационално мислене, когато анализираме хороскопите, да четем древните мъдреци и да се упражняваме, за да добием опит, въпреки това преценката ни няма да е лесна.

Практикуването на астрология не е лесно. Когато анализираме хороскопа, четем историята на един човешки живот. Предсказанията могат лесно да се сбъркат, а отговорността на астролога е голяма.  Ето защо се изисква рационално мислене, но и дълбока интуиция. Такава, която не е лъжовна, а истинска.

 

Пол Фостър Кейс, окултен писател от началото на 20 век, описва интуицията. Учителят Петър Дънов също дава дефиниции на интуицията, чрез огромния си духовен труд:

Психологически интуицията е подсъзнателният процес на дедукция, приложен за изясняване на смисъла на нашите съзнателни оценки на опита. Така истинската интуиция е следствие от правилните разсъждения и тези, които са твърде небрежни  и твърде мързеливи, за да разсъждават, никога не чуват Вътрешния си глас.
( Пол Фостър – тълкуване на Таро стр.35)

Неразумен човек по същество е този, който не успява да възприеме
истинските връзки между събитията, съставляващи неговата
външна среда. Неговите оценки и измервания
са несъвършени. Така дори Гласът на интуицията е неразбран от него, когато го чуе. (стр.43)

От 100 чувствания само едно е право, а 99 – не. И всеки ден може да проверявате, че вашите чувствания са лъжливи, а интуицията е друго нещо, тя е Божествен закон, който показва какви са отношенията. Интуицията показва отношенията право – и нашите, и на другите хора. Ето защо старайте се да развиете интуицията си.

“Правилни методи за разбиране”, стр. 101; 12

 

Не всичко, което ни дойде в ума е интуиция. Интуицията е сложен набор от вътрешни мисловни процеси. Интуицията може да дойде и от духовния свят  и планетите.


Първият вид интуиция е урановата по своята същност.
Уран е планетата, която управлява Водолея като нов управител, както и висшия ум, откъдето произхождат гениите и иновациите. Когато се докоснем до урановата интуиция, ние използваме психичното тяло, за да се свържем с висшия ум.

Нептуновата интуиция по своята същност.
Нептун е планетата, която управлява Риби и има голямо влияние върху фините, мистични области. Когато се докосваме до интуицията от тип Нептун, ние използваме емоционалното тяло, за да се свържем с по-мистичните области на нашето собствено същество.

Нека разгледаме по-нататък двата вида и какво ги отличава един от друг.

Урановата интуиция управлява висшия ум. Този вид интуиция се проявява от менталното тяло чрез проблясъци на прозрения. Проявява се,  когато най- малко очакваме, докато се къпем, шофираме или просто мием чиниите. Тя просто се врязва в съзнанието ни за кратко или по- продължително време. Усеща се като светкавица.

ВЛИЯНИЕ НА НЕПТУНОВА ИНТУИЦИЯ…

Нептуновата интуиция работи малко по- различно. При Нептун интуицията идва чрез емоционалното тяло, следователно ще усетим предчувствия, видения, образ, впечатления, това са прозрения и интуитивни послания. Когато интуицията от тип Нептун се опитва да се свърже с вас, може да „почувствате“ нещо или да видите нещо…

Има моменти, когато всеки тип интуиция е по-активен. 

Времето, когато уронавата интуиция е по- силна:

  • Когато Луната е във Водолей
  • Когато Меркурий е във Водолей

Време, в което интуицията от типа на Нептун  ще бъде по-силна:

  • Когато Луната е в Риби
  • Когато Меркурий е в Риби
  • По време на невидимата фаза на Луната (3 дни преди новолунието всеки месец).

Според астрологията интуицията е присъща на всички нас, но някои знаци имат по-добра интуиция от други. От четирите елемента в астрологията, огъня, земята, въздуха и водата, водните знаци са най- интуитивни. Четири знака в астрологията им е дадено засилена интуиция, това са Риби, Рак, Скорпион и Водолей, който е въздушен знак, но и много воден същевременно, заради живата вода, която се спуска от делвата.

 

СПОДЕЛИ

Leave Comment