Реторий Египтянина

 

Книгата е в превод от Английски език и представя нейното начало. Както винаги специфичния древен изказ е запазен. Читателят трябва да познава сидералната астрология добре, за да се ползва правилно от това знание. Ясно е, че това не може да се ползва в тропическата система. Другите държави са превели отдавна тези текстове, но не ги ползват правилно, както забелязвам, тук в България пък няма нищо от древната астрология. Затова нашата задача е да разпространим знанието и в нашата страна, така както са го направили другите народи отдавна. Аз опитах това знание и го приложих, то доказа своята сила. Не се съмнявам ни най- малко в казаното от древните мъдреци. Проверих техните слова на практика.  Стига да знае астрологът как да извлече есенцията и как точно да работи с това знание, той ще стане безпогрешен в своите преценки. Читателят трябва да знае, че древната астрология е много по- сложна и многопластова от днешната. Изисква много труд, знание по астрономия, голяма задълбоченост и концентрация.
Тук ще споделя и думите на българската прорицателка Слава Севрюкова.

„След време слабостите на астрологията ще бъдат преодолени. Тя ще се актуализира и осъвремени. За да възкръсне древната могъща наука с дивния си блясък. Заслужено да възвърне популярност. Къде трайно се съхранява мъдростта, ако не е в истината. Звезди и планети отново ще проговорят с автентичен глас“.

„Всесилната царица Астрология някога е била безпогрешна наука, издаваща връзката на небесните тела със земните съдбини. Елитните й представители са разкривали вселенската памет, записана със звездни лъчи. Подавани са безукорно точни насоки.

Хората преди са били много по-интуитивни, отколкото днес. Уверено разчитали съдби, готвейки се за изпитните на бъдещето. В онези времена великата някога астрология била достъпна само за тесен кръг посветени. Аристократично занятие. Прецизни знания, стриктно предавани от баща на син.

 

РЕТОРИЙ ЕГИПТЯНИНА

Обяснение и разказ на Реторий за цялото изкуство на астрологията.

Предговор

Поради каква причина ние направихме дванадесетте знака, които са разположени в кръг да започват от Овен, а не от Рак1, който е 1 дом Aсцендента на Вселената, или от Лъв, защото това е слънчевият знак; но вместо да започнем от двете светила, защо предпочетохме дома на Марс – Овен? Тогава ще отговорим, че древните създадоха дванадесетте знака, като всеки знак бе разпределен да съответства на частите на тялото. Те дадоха началото на Овен, като потвърдиха, че той отговаря за главата, Телец- гърлото и така нататък до краката. Тази част от тялото, която управлява, мозъка и главата даде началото от Овен.

В частност те направили сезоните в съгласие с тропика, като дават началото от Овен, знака на пролетта, който означава изхранването, след това разпределиха, лятото на младостта, есента на средната възраст, и зимата на старостта. Затова четири от знаците се наричат тропически и кардинални и четири бикорпорални.

А тропическите [знаци] са така наречени, защото когато Слънцето е в тях, настъпват промени във въздуха; например, когато е в Овен, тропически знак, това води до промяна в сезоните и равноденствието2 и оттам нататък въздухът става по-ведър; денят става по-дълъг от равни часове. Когато е в Телец Слънцето, този фиксиран и весен знак, прави въздуха по-спокоен и непроменим и увеличава деня допълнително. Вижте Близнаци, бикорпорален знак, той уеднаквява и прави смесването на пролетта и лятото, увеличава деня допълнително. В този квадрат приключва пролетта. Въздухът създава смесването на пролетта и лятото, увеличава деня допълнително, с него завършва пролетта, този квадрант е свързан с въздуха.

Отново, когато Слънцето влезе в Рак, който е тропически знак, той носи летния тропик, а въздухът започва да става по-горещ. Тогава той отнема от величината на деня и добавя от величината на нощта. Отново, когато Слънцето е в Лъв, фиксиран и летен знак, той прави въздуха по-стабилен и непроменяем, отнемайки от величината на деня и добавяйки към величината на нощта. Отново, когато е в Дева Слънцето, бикорпорален знак, изравнява въздуха и прави смесване между лятото и есента, още повече увеличава нощта и намалява деня. В този квадрант завършва лятото, затова този квадрант е свързан с огнения елемент.

Отново, когато Слънцето е във Везни, тропически знак, носи есенния и равноденствен тропик и от тогава въздухът става по-студен, а нощта нараства. Отново, когато е в Скорпион, фиксиран знак, прави въздуха есенен по-спокоен и непроменяем, отнемайки от величината на деня и добавяйки към величината на нощта. Отново, когато е в Стрелец, бикорпорален знак, изравнява въздуха и прави смесването му между есента и зимата, а той отнема от величината на деня и добавя към величината на нощта. В този квадрант, тогава приключва

1Вижте картата на света от Фирмикус Матернус

2Пролетното равноденствие,  вече не е в този знак, а в Риби.


есента, това е земния елемент.

Отново, когато Слънцето е в Козирог, тропически знак1, той прави зимният тропик “и от тогава въздухът се превръща в по-зимен и денят започва да се увеличава и нощта да намалява. Отново, когато е във Водолей, фиксиран и зимен знак, прави въздуха на зимата по-спокоен и непроменяем, отнемайки от величината на нощта и добавя към величината на деня. Отново, когато е в Риби, бикорпорален знак, той изравнява въздуха и прави смесването между зимата и пролетта, отнемайки от величината на нощта и добавяне на величината на деня до равноденствието часа. В този квадрант завършва зимният сезон, който е водния елемент.

1. Мъжки и женски знаци и домове, и звезди, които стават мъжки и женски.

Има шест мъжки знака – Овен, Близнаци, Лъв, Везни, Стрелец и Водолей; и шест женски – Телец, Рак, Дева, Скорпион, Козирог и Риби. Домовете от Mедиум цели до Асцендента са мъжки; тези от Асцендента до Имум цели са женски. Отново домовете от Имум цели до Десцендента са мъжки, а тези от Десцендента до MC са женски. От тези четири квадранта два стават мъжки, два – женски. Отново мъжките звезди са Слънцето, Сатурн, Юпитер, Марс и Меркурий; женските са Луната и Венера. Но тези звезди понякога стават мъжки, а понякога женски. И тези звезди стават мъжки, ако са със Слънцето по време на сутрешното си изгряване, т.е. зорници разположени в знаците, минаващи пред Слънцето в рамките на 15 градуса, но те стават женски винаги, когато са вечерници и са позиционирани със Слънцето в рамките на 15 градуса.

Отново звездите стават мъжки, когато са позиционирани в мъжки знаци и са северни; но те стават женски, когато те са в женски или южни знаци. Отново звездите стават мъжки, когато са позиционирани в мъжки квадрат, от MC към Aсцендента и от Имум цели до Десцендента; но те стават женски в женските квадранти, тоест от Aсцендента до Имум цели и от Десцендента до MC. Звездите, които стават мъжки са в мъжките знаци или мъжкия квадрант, който допринася за мъжки родове, защото правят умишлени, смели личности, притежаващи мъжественост в себе си; но те правят жените своенравни, безсрамни, смели, невъзпитани в сексуално отношение, като вземат мъжка роля или дори са лесбийки.

Но когато звездите станат женски от фази и знаци и квадранти, те правят мъжете меки, слаби, страхливи, страхуват се от всичко, и като цяло [или] са кастрирани или вършат женска работа; и жените са с наведени очи, срамежливи, благоразумни, тържествени, подвластни на мъжете, и тези, които бяха научени на женски работи. И ние казахме тези неща за сутрешните и вечерните изгреви на звездите, тъй като невидимите и ретроградността на звездите са неактивни и по-слаби и неравномерни в своето действие, с изключение на звездите, които са в сърцето2. А за звездите, които са в сърцето, се казва, че са съединени частично със Слънцето, или в един и същ градус, или в съседен градус. ”Никой от древните не споменава тази фаза, но тъй като ние го открихме [ чрез експеримент, ние го добавихме в списъка, защото дори Птолемей говори за връзка като за фаза, но не спомена силата на тази връзка. “

1Зимно слънцестоене

2* Тоест в сфера от 1 градус. Това изглежда е гръцкият произход на арабският астрологичен термин cazimi „в сърцето на Слънцето“. Арабите дадоха орбис до 16 ‘ или 17’, така че да постави планетата в обхвата на слънчевата енергия. Преводачът Райт предполага, че думата cazimi произлиза от арабския ka samim „сякаш в сърцето“.


2. Сектите на звездите.

В дневните периоди Слънцето, Сатурн и Юпитер са владетели на сектата; но в нощните, Луната, Венера и Марс са владетели на сектата. Защото Меркурий беше назначен като общ за сектите. И Слънцето, Юпитер, Луната и Венера се считат за благодетели, но Сатурн и Марс за малефици. За Меркурий беше посочено, че е общ, той ще бъде добър с бенефиците и лош с малефиците. От благодетелите и малефиците той каза, че те се считат [така], защото много пъти в определени положения малефиците, добре поставени по фаза и секта и дом, увеличават доброто състояние, но лошо поставените благодетели увреждат. Доротей в своята глава по този въпрос казва ,, за малефиците са дадени три начина; звездата вече не е зла, когато се намери в добър дом, не е в лош дом и когато обгърне някоя добра планета.

3. Природите на дванадесетте знака.

Казахме, че Овен е огнен, Телец земен, Близнаци въздушен и Рак воден. Отново Лъв е огнен, Дева земен, Везни въздушен, Скорпион воден. И отново Стрелец е огнена, Козирог земен, Водолей въздушен и Риби воден. И така триплицитета на Овен, Лъв и Стрелец е огнен; триплицитета на Телец, Дева и Козирог е земен; триплицитета на Близнаци, Везни и Водолей е въздушен; и триплицитета на Рак, Скорпион и Риби е воден. Това не е казано от древните без надлежно внимание. Защото тъй като всички материали са съставени от тези четири елемента или тела, също така е необходимо човекът, тъй като споделя същия характер, да участва в тези четири елемента. И са назначили четирите ъгъла на хороскопа според четирите смеси на тези четири елемента; например, ако Овенът е Асцендент, т.е. огнен знак, а Козирогът е MC, т.e. земен знак и Везни е на DC, т.е. въздушен знак, а Рак е на IC, воден знак, това ще бъде най-доброто смесване на елементите. Отново, ако разгледате последователностите на ъглите, ще намерите същите четири елемента, разположени съответно.

4. Груба кожа, проказа, краста и знаци.

Луната, засегната в Овен, Рак, Скорпион, Козирог или Риби правят хора, които са крастави, с груба кожа, скорбут или проказа. И не само Луната, но и Локус Фортуна или Духа в тези знаци и, ако се аспектират само от малефици. Те също така правят тези, родени по този начин, да бъдат гърбави.

5. Безнравствени знаци

Безнравствените и неприлични знаци са Овен, Телец, Козирог и Риби, а също и първата част на Везни. Но ще разберете конкретно по- нататък.

6. Знаци, вредни за очите

Вредните за очите знаци са Телец, заради Плеядите; Рак, заради мъглявината; Скорпион, заради жилото; Стрелец, заради върха на Стрелата; Козирог, заради рога; Водолей, заради стомната; и също Лъв в първата част. И ще разберете по-подробно за тези неща по-нататък.

7.Екзалтации и падания

Какво да кажем тогава за цялата физическа смес от знаците, ще стигнем до причините за екзалтациите и паденията и заточенията на звездите; по каква причина е в екзалтация Слънцето/в Овен/, и защо Сатурн пада там; и защо Сатурн се екзалтира във Везните, а Слънцето там е в падение? Защото казваме, че Слънцето е складът на огъня и светлината и господар на деня, но Сатурн от друга страна е студен, означаващ тъмнина. Ето затова то екзалтира в светлината на деня в Овен, и пада в тъмнината и нощта и студът; и тук тъмнината екзалтира, там светлината пада, а денят става по-кратък. Отново, по каква причина Юпитер екзалтира тук/в Рак/, Марс пада там; и Марс защо екзалтира тук/в Козирог/, а Юпитер пада там? Ние казваме, че Юпитер е владетел на живота, а Марс на смъртта. Тук тогава се засилва дъхът на живота/в Рак/, там /в Козирог/е качеството на смъртта и падането му; и тук се увеличава живота, а там смъртта. Отново, поради каква причина тук(в Риби) е екзалтирана Венера, и защо Меркурий пада там; и Меркурий екзалтира тук(Дева), а Венера пада? Ние казваме, че Меркурий е господар на думите, но Венера е владетел на желанието и секса. Ето тогава рационалното увеличение, има желание и наслада от секса, когато пада; и тук /в Риби/ копнежът и удоволствието екзалтират, има логика в неговото падение. Тогава Луната защо екзалтира тукТелец); и защо Луната пада там(в Скорпион), и защо никой не екзалтира там? Ние казваме, съдбата е Луната за всички нас; и този който има екзалтирана Луна, никоя планета не може да намали това; и този, който съдбата прави беден, никоя планета не е в състояние да издигне.

8. Опозициите на звездите.1

По каква причина местоположенията на Слънцето и Луната са противоположни на местоположенията на Сатурн? Ние казваме, че Слънцето и ~ Луната са светилата на света, но Сатурн е владетеля на мрака. Тогава винаги светлината е противоположна на тъмнината и тъмнината на светлината. Отново по каква причина домовете на Меркурий са противоположни на домовете на Юпитер, и домовете на Юпитер, са противоположни на домовете на Меркурий? Ние казваме, че Юпитер е владетел на богатството и изобилието, но Меркурий винаги е господар на думите; защото логиката винаги е противоположна и презрителна на желанието за богатство, а изобилието е противоположно на логиката. Отново, поради каква причина домовете на Марс, са противоположни на Венера? Ние казваме, че Венера е владетел на всяко желание, наслада и удоволствие, а Марс на всяки страх, война и гняв. Винаги когато имаме копнежи и удоволствия им се противопоставят ужаса, раздразнителността и враждебността. Тъй като това е така, е необходимо също така в истината да се прецени по този начин от всички глави на природата на звездите по отношение на тяхната взаимна конфигурация. Защо иначе Марс с Венера прогнозира изневярата? Не е ли ясно, че цялата изневяра е съставена от удоволствие и страх, тоест от Марс и Венера? Отново наблюдавайте Венера, съчетана със Сатурн, как прави родените по този начин да бъдат стерилни, злощастни с децата си, [да сключат] злощастен [брак] или дори да останат неженени. “Когато смесите природата на двете планети, ще намерите причината, тъй като Венера е придобила студения и сух характер на Сатурн, споменат по-рано, и с охлаждането и изсушаването на носещата благото Венера от любовния ѝ дух, как ще се роди дете и как ще има бракове, които не са злощастни поради старостта и зловещата природа на тази звезда?

9.Сектата на владетелите на триплицитетите.

Сега [ще говоря] за всеки триъгълник. “Под триъгълна имам предвид знаците през 5 знака, напр.от Овен до Лъв и от Лъв до Стрелец и от Стрелец до Овен са 5 знака и те съставят триъгълна страна или линията от 120 градуса в зодиакалния кръг, и три пъти по сто и двадесет градуса правят 360 градуса, което е числото от градуси, които съставлява целия кръг. Сега денем Слънцето и нощем Юпитер управляват този триъгълник; а третата планета е общ [владетел] заедно със Сатурн. Отново, през деня Венера и през нощта Луната управлява Телец, Дева и Козирог; като тук общ [владетел е] Марс. Отново, през деня Сатурн и през нощта Меркурий управляват Близнаци, Везни и Водолей; и трети и общ [владетел е] Юпитер. Отново, през деня Венера и през нощта Марс управляват Рак, Скорпион и Риби; и трети и често срещан [владетел е] Луната. Ще намерите употребите и астрологичните значения на тези триъгълници в следващите [глави].

1„Тази глава предлага обяснение на екзалтациите и паданията по отношение на общите планетарни владетели, използвайки принципа на полярността. Но всъщност знаменията за екзалтациите са били определени от вавилонците, които са ги наричали „тайните домове на планетите.“ Вж. Фирмикус Матернус, 11 .3.4.


10. 36-те Декани и Паранателонта и Лицата.1

Тъй като зодиакалният кръг е разделен на 12 секции, т.е. на 12 знака, древните предложиха още 36 секции, които те нарекоха декани, и ги разпределиха по знак, за да управляват по 10 градуса, откъдето ги нарекоха декани. ” Посочените по-горе паранателонти ”в зодиакалния кръг се намират под тези декани и те имат лицата на седемте звезди, към които имат отношение звездите, които са поставени към тях.

Например, да предположим, че Слънцето е в 10 градуса на Овен, в първия декан2, лицето на Марс. Сега, тъй като казахме, че Слънцето означава психичните характеристики, ще откриете, че умът на този индивид е смел, сприхав, наслаждаващ се на войната, любител на оръжията и подобни. Но да предположим, че отново Слънцето е на 20 градуса в Овен, във втория декан, лицето на Слънцето. Това означава, че този човек е великодушен и обича славата и обича честа и вече не се наслаждава на войната. Но да предположим, че отново Слънцето е на 30 градуса в Овен, това е третия декан, лицето на Венера. Означава, че този индивид да бъде женствен по дух, женствен на вид, срамежлив, сладострастен и подобни.

Вижте как в един знак имаме три различия на ума, който следва един след друг във времето. И в рамките на деканите и техните паранателонти и лица са астрологичните влияния, изложени от Теукрус Вавилонеца „За Деканите.“

И ще го припомним отчасти по този начин3:

Трябва да знаете, че всеки отделен знак има три декана; и на всеки декан бяха отпуснати десет градуса; и Слънцето преминава един градус за едно денонощие.

В първия декан на Овен деканът дава опасности, заговори, колебания; във втория, богати, почитани личности, но умират рано; и третия декан дава – болести, стонове, лошо здраве в младостта, но бодрост в напреднала възраст.

В първия декан на Телец прави родения богат и добре известен на другите; Във втория декан прави младостта на хората нещастна и онези, които избягват опасностите на военната служба4; а в третия се раждат войници, добре осигурени, непоколебими, последователни, дълголетни.

1„Гръцката дума paranatellonta се отнася до неподвижни звезди, които „ се издигат заедно със“ знаците на зодиака.

2Деканите първоначално са били 36 група от звезди, идентифицирани от египтяните и използвани за разкриване на точното време през нощта. Александрийците регулираха дължината им до 10 ° всяка (откъдето идва и името декан, което означава „владетел на десет“), присвои им планетарни управители, и ги раздели по три декана на знак за всеки от 12- те знака.

3„Заглавието на главата и текстът дотук са еквивалентни на Порфирий /Въведение, глава 47

4 „Това може да се отнася или за войник, който е имал късмета да избегне нараняване, или за лице, което е избегнало опасностите, като по някаква причина избегне военна служба.


В първия декан на Близнаците, ако се ожени човек няма да има късмет, няма да бъде приятелски настроен и ще скърби за децата; във втория, той ще има неподходящ брак и това означава издръжливи хора в армиите; и в третия прави богати, уважавани личности, управляващи, но умиращи рано.

В първия декан на Рака това прави хора, занимаващи се с обществен бизнес, и имат скърби над децата си, хора, които са изключително скръбни в младостта, но много щастливи в старостта; във втория, родените ще бъдат богати и ще се възползва от делата на другите, но ще бъдат наскърбени от семейния живот; и в третия, родният [ще бъде] красноречив и изключително тъжен в младостта, но ще се наслаждава на старостта.

В първия декан на Лъв се раждат командващи и богати личности и в крайна сметка роденият ще има достатъчно и той ще погребе жена си; но във втората и третия декан се създава поквара и прогнозира безчестие и носи вреда на живеещия в чужбина.

Първия декан на Дева създава опасност и родените бързо се превръщат в сираци; но във втория и третия създава онези, които ще станат богати чрез връзки с жени, но ще се наскърбяват от родители и деца.

В първия декан на Везните роденият ще бъде изложен на опасност в младостта, но след това ще придобие [имот] под земята чрез някакъв предлог или от нещо намерено; във втория, той ще стане богат на четириноги животни, но ще умре рано; и в третия, той ще претърпи болести и стонове в младостта, но в напреднала възраст ще се наслаждава по най-различни начини.

В първия декан на Скорпион родения ще бъде облагодетелстван от неочаквано наследство и като наследник, ще стане виден [поради] честни/ почитани действия; във втория, той ще издържа на опасностите в младостта; но в третия, роденият ще служи като войник и ще живее много дълго, и ще погребе жена си, и той ще бъде богат в старостта си.

В първия декан на Стрелец роденият няма да вземе жена и той ще скърби над децата; във втория той ще води живот без мъка, но неговия край ще е сред чужденците; но в третия, той декана създава богати и уважавани личности и той ще получи наследство от жена си.

В първия декан на Козирога създава хора, които са публично ангажирани в бизнес, и те ще се наскърбяват над децата, и ще преживеят опасности в младостта, и ще имат късмет в старостта; във втория, създава полезни хора и тези, от които се възползват от делата на другите; но в третия се раждат сурови/резки индивиди, красноречиви, губят бащиното богатство; в младостта, роденият ще бъде в беда, но в напреднала възраст той ще се наслаждава на старостта.

В първия декан на Водолея той ще се роди добър и ще бъде добре подхранен и добре хармониращ си със съпругата; във втория и третия се раждат развратени хора и нечестиви в младостта, унищожители на нещата и този, който търпят загуба от огън и в морето.

В първия декан на Риби родният [ще бъде] нечестив, страдащ, загуба в морето, лъжец, но умира бързо; във втория и третия декан прави щастливи личности и онези, които се облагодетелстват от делата на другите, и имат късмета в браковете си и скърбят над децата си.

СПОДЕЛИ
  • 38
    Shares

Leave Comment