Морската метафора в хороскопа/ втора част

В първа част на статията ви разказах за корабособственика и капитана. Тук може да отворите първа част. Давам ви това знание смляно и разбираемо, за да се ползвате от него по най- добрият начин. Правя това не за чест и слава, а защото искам българските астролози да са на нивото на западните. Не пиша така, че нищо да не разберете, защото много такива статии има. Усещаш, че нещо е много важно, но нямаш никаква представа защо е важно, как да го откриеш в картата и откъде да научиш повече. Този път съм го вървяла много пъти, затова искам да ви спестя дългото пътуване и лабиринтите, в които много астролози водят читателите си. Аз не желая това. А без да споделяме знанията си с другите, показвайки само, че имаме такива, ние сме просто едни скръндзи, които са и завистливи, защото искат да покажат, че знаят, но не казват същественото. Но да преминем към нашата тема…

За да онагледя казаното дотук ще дам пример с хороскопа на Никола Тесла. Винаги гледам тези неща на сидерална карта. Така че това не е тропическа карта на Тесла, а сидерална карта с цели домове и знаци. Никола Тесла е роден през нощта. Затова неговата секта е нощна, тогава търсим хилег първо при нощното светило, което е Луната. Виждаме, че Луната е в ъглов седми дом на хороскопа. Без да мислим повече и даваме ролята на корабособственика. След като сме определили кой е корабособственика в хороскопа, поглеждаме и знака. Това е Дева, тоест Меркурий като управител на Дева също помага на корабособственика. Меркурий е в ъглов дом и фазов, но невидим все още, или изгорял в лъчите на Слънцето, въпреки че е силен в случая и в свой дом и терма. Това обаче веднага ми дава знанието, че си имаме работа с много умен човек, като притежател на тази карта.

След като сме открили корабособственика е добре да открием капитана. Венера абдикира, понеже е изгоряла в лъчите на Слънцето, макар че е в термите на Слънцето, тя не може да стане капитан, Сатурн няма какво да го гледаме и той е абдикирал от тази роля. Луната е в терми на Юпитер, тогава търся планета, която да заема или същите терми или да прави някакъв аспект с хилега. Намирам Юпитер ъглов, тронов, в терми на Юпитер. Без съмнение капитана на този кораб ще бъде Юпитер. Вече сме намерили и капитана на този кораб. Сега трябва да открием кормчията. Асцендентът е Риби, тогава най- първо ролята на кормчията се пада на Юпитер. Имайте предвид, че Юпитер е стар управител на Риби и винаги вземаме него предвид в хороскопа, а не Нептун, макар че Нептун също си играе своята роля. Тук както забелязвате имаме един и същ капитан и кормчия. В първата част на тази статия ви казах, че древните смятат това за чест, успех и слава в живота на родения.

След като сме открили корабособственика, капитана и кормчията, редно е да видим имат ли някаква връзка помежду си. Кормчията вижда идеално Асцендента, та той си е точно на мястото в първи дом. Тук имаме един много – добър кормчия, който ще заведе родения до края на неговата мисия.

Сега да видим Корабособственика има ли връзка с кормчията и капитана. Има,  това е аспект на опозиция. Луната е в седми дом, а Юпитер в първи. Става ни ясно, че този човек, със сигурност ще изпълни мисията на своя живот, ще осъществи целите си, ще постигне успех и слава, но не без бури и урагани, подводни рифове, скали  и айсберги. Опозицията намеква, че пътя няма да е лек, но със сигурност ще е успешен. По този начин тълкувайте нещата.

След като открихме Капитана, Корабособственика и кормчията, е време да открием и наблюдателя в картата. Ще ви разясня как да откриете и него. 

 

НАБЛЮДАТЕЛЯТ

 

наблюдателят (понякога наричан 2-ри офицер) действа като офицер, който стой на носа на кораба. Неговата главна задача е да информира останалите от екипажа за всички предстоящи събития и сценарии в живота на родения. 

В океана на живота съществуват разнообразни опасности и препятствия, които могат да потопят кораба и да го запокитят на дъното на океана. А ние най- малко желаем такава развръзка на живота си. В океана се създават условия за бури, силни течения, рифове, айсберги и отломки. Наблюдателят има за задача да предупреди, когато забележи такива опасности, за да спаси екипажа от корабокрушение.

Наблюдателят е онази планета, която управлява Локус Фортуна. В картата на Никола Тесла, виждаме, че Локус Фортуна е в Стрелец, значи Юпитер става освен кормчия, освен капитан, но и наблюдател. На това му се казва късмет. Знаем, че да си свършиш сам работата е най- добре.  Наблюдателят е вързан с онези неща в живота, над които нямаме съзнателен контрол.  Тези неща са извън нас.  Тук по същия начин трябва да определим доколко е силен този наблюдател в картата на родения, за да знаем и каква е силата на наблюдателя. Първото нещо, което трябва да направим е да видим дали управителят на Локус Фортуна и Локус Фортуна имат някои от класическите аспекти.  Естеството на самият знак е също много важен. Наблюдателят вижда ли Локус Фортуна или не. Ако наблюдателят я вижда с аспект, тогава ние казваме, че този човек е далновиден, той има връзка с провидението. В картата на Никола Тесла виждаме, че имаме аспект квадратура между Локус Фортуна и Юпитер. Връзка има, макар и малко да е скандална. Никола Тесла винаги е имал връзка с провидението, затова той се е оказвал подготвен за трудните ситуации в своя живот, много преди да възникнат. Той не се е предавал лесно и е бил човек здраво стъпил на своите крака. Макар че квадратурата намеква за някакви проблеми в комуникацията.

Ако наблюдателят не образува аспект с Фортуна, тогава тази планета не е в състояние да предупреди останалите от екипажа, ако възникнат някакви трудности.

Роденият без връзка с Наблюдателя и Фортуна  може да се окаже корабокрушенец или изненадан от непредвидими обстоятелства.

Освен този аспект, важно е и наблюдателя да има връзка с кормчията. Имайте предвид тук целите знаци, дори да нямаме точен аспект, трябва да се виждат от аспект на  целите домове и знаци. Ако те се виждат, тогава той може да съобщи на кормчията каква опасност приближава кораба и накъде да се отклони, за да избегне опасността.

 Ако същата планета, която заема една от предишните роли, също заема тази, още по-добре, както е при Никола Тесла.

Но ако те не се видят, тогава корабът на вашия живот може да попадне на сериозни препятствия, макар корабокрушение да е по-малко вероятно, роденият може да очаква опасности и трудности в живота си.

Обърнете внимание и на достойнството, термите, аспектите, домовете, всичко което наблюдателят, кормчията, корабособственика и капитана правят. Това ще ви даде още индикации за съдбата на родения.

Ако видите, че нямат хубава или никаква връзка, тогава астролозите препоръчват духовна връзка с духовете на планетите. Било чрез медитация, било чрез талисмани или други магични астрологични практики. Аз препоръчвам медитация и духовна връзка с планетарните духове, за коригиране на съдбата народения. Някои астролози са наясно как това да се случи, в кой ден, месец и час, за да направите най- добрата връзка и да получите любов и подкрепа по пътя на вашия живот.

 

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Като заключение ще дам обзор на това, което научихме дотук.

Собственика на кораба създава съдбата и определя пътя на кораба. Той е като слънцето – осигурява жизнената сила, началния импулс и дава причината за пътешествието. Той показва причината, поради която сме слезли на тази земя, каква е целта ни и докъде ще стигнем в постигането на тази цел.

Капитанът дава командите и дневния ред, за да изяви съдбата на родения. Капитанът ще реши какъв маршрут да поеме, къде ще спре, с колко възела ще се движи през океана на живота. Тази задача се пада на него, той дава онази опора, която ни гарантира, че волята ще се изяви.

Кормчията слуша командите на капитана. Ако капитанът каже на екипажа да отплава до най-близкото пристанище, кормчията физически ще насочи кораба към пристанището.

Наблюдателят  информира другите планети за това, което е пред нас. Тази планета дава предупреждения и инструкции – най- вече на кормчията и го насочва към най- лекия възможен път през океана.

 

По този начин древните мъдреци описаха живота на човека. Отделете си време и разгледайте вашите хороскопи. Вижте как тези важни планети си взаимодействат във вашите карти. По този начин ще разкриете доколко имате свободна воля на земята и доколко мисията ви ще е лека. Какви препятствия ще срещнете или напротив ще плавате през океана със свободни платна.

За да имате вярна информация, препоръчвам да гледате сидералните си карти, а не тропическите.

 

СПОДЕЛИ

Leave Comment