Лунациите -цикъл на прогресивната Луна

Луната е най- близкото небесно тяло до нас, затова и има силно влияние върху природата и човека. Чрез нея реките се пълнят или намаляват своя обем, приливите и отливите на океани и морета също се влияят от нейните фази. Тя има по- силно влияние върху природата и човека в първата и последната си четвърт.
Затова Луната е много важен индикатор за живота и съдбата ни. Тя преминава в различни фази за период от 28-30 дни. Този цикъл се пренася и в прогресивния хороскоп и преминавайки и сменяйки фазите си, задава емоционалния тон в живота ни. Луната еотличен индикатор за настъпващи важни промени, като най- значителните промени  са когато фазата ѝ е Новолуние и Пълнолуние.  Когато прави квадратура с наталната Луна също показва важни промени. Затова всеки астролог трябва да взема предвид фазите на прогресивната Луна и да ги отчита, когато консултира своите клиенти.  Прогресивните лунации имат осем фази. Осем е мистично число на безкрайността, но също така е свързано с Хермес и неговия абсолютен закон каквото горе, това е и долу, в който закон се убедих с времето.
Следват различните фази на Луната. 

Цикълът на прогресиралите лунации

фаза новолуние, в този период Луната от невидимост върви към първи сърп. 
Луна е на 0 – 44 ° пред Слънцето [аспект съвпад при 0 °]

Този момент от живата бележи затваряне и откъсване от света. Човек приключва една глава от живота си, за да започне нова. Всеки, който преминава през тази фаза, вероятно ще усети, че е спрял, в застой е, чувства се изолиран, объркан, дезориентиран, тъжен, не рядко преживява раздяла. Чувството в такъв момент е като че ли крачим през тъмнината, без да сме наясно за посоката.  Много хора в такъв период се чувстват уязвими.  В умовете се зараждат нови, но далечни намерения. Може да се преместите, да се ожените, да се разведете, да имате дете, да започнете нова работа или да преживеете нещо, което определя курса за следващите 29-30 години. Каквото се случва навън, се заражда първо на вътрешно ниво. Образно казано, сега е посято семето и то кълни. Начало на нов цикъл. 

Луната във фаза полумесец
в тази фаза тя е на 45 – 89 ° пред Слънцето [в модерната астрология полуквадрат на 45 °]

В този период обикновено човек изпитва желание да разшири своите идеи и възможности. Често се налага да излезем от зоната си на комфорт. Пътят, по който човек е поел, не е ясен, но въпреки това намира смисъл да продължи напред. Докато пътува на сляпо, човек започва постепенно да се ориентира в обстановката, появява се постепенно яснота в задаващия се здрач. Тук ще покажем повече смелост и отговорност. 

Луната на първата четвърт
това е на 90 – 134 ° пред Слънцето [квадрат 90 °]

Квадратурата носи напрежение, кризи и опит. Това е време, в което съдбата ни тласка към действие и растеж. Това е деликатен момент в живота на всеки, понеже периодът е свързан с отделянето и желание за повече самостоятелност. Когато при мен се случи този период, той бе наистина труден. Тръгнах на училище и това положение изискваше от мен повече самостоятелност, за която не се чувствах готова, но и растеж, защото започна и моето обучение с нови хора и учители. 

Нарастваща Луна
Луната е на 135 – 179 ° пред Слънцето [135 °]

Това е време на повече увереност и човек започва да бере плода на своя труд. Но понякога този период е белязан и от стрес, особено ако предната фаза е била особено трудна. Човек се стреми към повече хармония и желае да премахне дискомфорта от живота си. Обикновено този период бележи едно пренатягане и пренавиване, нетърпение, очакване и драматизъм.  Ако в първа четвърт нещата са вървели добре, сега може да се развълнувате, когато видите резултатите от своите трудове и това може да се превърне в нетърпение, драма или пренатягане.

Пълнолуние
Луна е на 180 – 134 ° пред Слънцето [опозиция на 180 °]

Ако броим първата фаза от началото на Овен, тук Луната вече ще е стигнала – 0 ° Везни.

Това е време, в което излизаме в светлината на прожекторите. Това което сме планували, вече се осъществява. Достигнали сме пикова точка в живота си. Ще забележим, че сме станали по- емоционални. Търсим повече контакти с другите и взаимоотношенията ни излизат на преден план. Това е фазата, в която или осъществяваме целите си, или осъзнаваме, че те са били просто една неосъществима мечта. Промените, които настъпват в този период са свързани с преориентация, отправяйки се към нови цели и възможности, изоставяйки всичко, за което сме разбрали, че не е възможно.  Така че това е период, в който нещата стават по- ясни за нас, а целите могат да се променят, поемайки по нова посока в живота си, която смятаме за по- значима за нас. Яснотата идва от допълнителната светлина на Луната. 

Намаляваща Луна
Луна е на 135 – 89 ° зад Слънцето 

След пика на Пълнолунието работата продължава сериозно, но тук имаме чувството, че нещо започва да се променя. Осъзнаваме, че сме пораснали и сме се променили. Всичко, което сме научили, сега го раздаваме на другите. Човек споделя мъдростта на своя опит. Ако предишната фаза е била трудна, в тази човек изгаря своите страхове и призрачни сенки. Всичко, в което сме вярвали досега, бива преразгледано отново. В този период започнах да споделям уменията и опита си с другите. Отчитам го като един от най- плодородните етапи в моя живот. 

Последната четвърт
Луна е на 90 – 46 ° зад Слънцето [квадрат на 90 °]

В тази фаза сме достигнали зрялост. Животът и съдбата ни дава своите плодове, които могат да са сладки или горчиви. В тази фаза ни обземат мисли дали трябва да продължим с това, което имаме или да преминем към нов етап в живота си. Нещата, които са преминали своята давност отпадат от живота ни. Периодът е свързан с напрежение и пренареждане на нещата. В този период напуснах своята работа, за да се занимавам с това, което наистина исках. Луната в тази фаза върви към тъмнина, затова може да се усеща чувство за празнота или да не се намира смисъл в нищо, което досега сме правили. Празнотата, която се усеща, подтиква човек да се освободи от всичко, което вече не носи смисъл и радост. Това е етап на зрялост, разсейване и осъзнаване на реалността. 
 

Фаза на невидима Луна
Луна е на 45 до 1 ° зад Слънцето [полуквадрат на 45 °]

Това е може би един от най- трудните периоди, през които преминаваме, поне два, а ако животът е дълъг и три пъти в живота си. Ако сте родени с по- бърза Луна е възможно да преминете през този период и четири пъти.  Тази фаза носи освобождаване и преход. Обикновено човек усеща, че нещата в живота му се изплъзват и макар да знае, че е направил всичко възможно досега, дошъл е моментът да пусне старото да си отиде. Дошло е време да отворим нова глава от живота си. Тук нещата не са много ясни, защото се движим в тъмнина на сляпо. Вероятно ще се замислите за това как се вписвате сред вашата среда, как са се отнасяли другите с вас, какво сте спечелили и какво сте загубили. Вероятно ще си направите анализ на живота, докато се подготвяте да приключите нещата. Обстоятелствата ще ви принудят или вие самите ще изпитате нужда да се усамотите или да се оттеглите от света за дълго.  Необходим е процес, който да ви позволи да се освободите от всичко, което трябва да бъде пуснато, за да изчистите пътя за нов растеж. Ако сте по- носталгичен човек, вероятно ще тъгувате за изгубеното, връщайки се към спомените си.  Възможно е да имате по- ярки сънища от преди. Символно в този период Луната умира изгорена в лъчите на Слънцето. Затова периодът е белязан с край, освобождение, оттегляне и неяснота какво ще правим занапред.
В момента преминавам през този период и всички индикации са налице. Преминавам за втори път през тази фаза. Първият цикъл беше белязан  с повече самота и трудности. През втория спрях работата си като астролог, за да се оттегля и пиша в самота. 

В книгата на Люмиер се намират Сабианските символи, може да погледнете градуса, в който настъпва всяка една от фазите – пълнолуние, първа и последна четвърт и т.н, за да видите каква ще е историята на живота ви в този период. Новолунието ще ви покаже какъв ще е живота ви през следващите 29 години, докато Луната преминава през своите фази. 
Красотата на живота е показана от нейната пъстрота и промяна. Промените надолу и нагоре ни водят към нови хоризонти и опит. Докато пътуваме, ние учим, променяме се и се развиваме. В това седи красотата на този лъкатушещ  живот. 

 

 
СПОДЕЛИ
  • 60
    Shares

Leave Comment