ЗАТЪМНЕНИЯТА

Периодичността и повторението на слънчевите затъмнения се управляват от така наречения цикъл Сарос.

Сарос цикълът е период от приблизително 6 585,3 дни или(18 години 11 дни и 8 часа). Сорос цикъла се случва в една и съща географска точка на всеки 3 сороса или  (54 години и 34 дни).
Тези 3 сароса се наричат “цикъл на екзелимос” (на гръцки ἐξἐλιγμος) ( завъртане на колелото ).  В превод от египетски означава – повторение.  По време на всеки Сарос се случват около 70 затъмнения, от които 42 са слънчеви и 28 лунни. Само веднъж на всеки 200-300 години се наблюдава в един и същ район слънчево затъмнение, докато лунните са по- често. 
Когато анализираме дадено затъмнение, трябва да спазваме някои правила, за да бъде анализът ни точен. 

Всяко затъмнение започва да се усеща около един месец преди то да е настъпило. 
Затъмненията имат продължителност на влияние около една година и половина време, като леко отслабват със следващото затъмнение, но времето на тяхната сила продължава колкото е било времето на самото затъмнение. 

Колкото по- близо са лунните възли до светилото, толкова по- негативни са ефектите и толкова по- интензивни ситуации ще донесе. Не случайно някои астролози наричат възлите – Възли на Съдбата, това е така, защото те стоят начело на индивидуалната и колективна съдба.  Там където се намират, показват и къде, в коя област човечеството или отделната личност ще претърпи дълбока трансформация. Тази трансформация обикновено се задейства с всяко новолуние или пълнолуние. 

Затъмненията най- силно активират домовете и знаците, които са засегнати. Ако затъмнението стане в Телец, тогава това е втори дом и тогава темата за парите, ще излезе на дневен ред, ако е в Близнаци това е трети дом, но за отделната личност и държави се гледа в техните хороскопи също в кой дом попадат. Въпреки това естественият дом, който управлява затъмнението, ще окаже влияние. Това може да е Овен, тогава е първи дом или Риби, тогава ще е дванадесети дом.  
Всички планети, които са в съвпад или аспект с точката на затъмнението трябва да се анализират. Как стоят в знака, в кои домове са, в кои терми и декани са разположени, какви аспекти образуват. 

Най- силно се засяга от затъмнението деканът, в който се случва то, но това го казвам от моя личен опит и мнението ви отново не е меродавно.  
Трябва да се види има ли звезди, които са засегнати от затъмнението и да се анализират. 

Затъмненията според моето скромно мнение работят много по- точно и силно в сидералната астрология, а не в тропическата. Разбира се, това може да се дължи на методиката на всеки астролог, с която той борави. Така че мнението ми не е меродавно. Но за мен сидералната карта е много по- богата на информация и точност. 

Когато мъжките планети– Сатурн, Марс, Плутон, Уран са близо до точката на затъмнение и особено ако са ретроградни, носят повече болка на света. Древните казват, че Меркурий е още по- лош, когато вземе участие в затъмненията. 

Когато затъмнението ни засегне натално, хората с по- фини чувства, често се чувстват така, все едно са изхвърлени от някаква неясна сила в космическия огън. Съдбата се задейства и всички неща, около тях се ускоряват. Най- доброто за такива хора, засегнати натално от затъмнение, е да се доверят на интуицията си и да пуснат нещата да си отиват или идват към тях спокойно, макар че спокойствието по това време е ограничено.

Например, последното затъмнение стана в сидерални Близнаци с участието на северния възел, това е трети естествен дом, тогава това ни показва, че трябва да внимаваме с думите, защото може да възникне истински пожар причинен от словото. Близнаците са въздушен знак, управляван от Меркурий, а Стрелецът е огнен. Комбинацията може да бъде взривоопасни мисли и действия, които да ви отдалечат от хората, заради нечия грубост или нетактичност. Ще се наложи отношенията да се преосмислят, както и хората, които сме приемали за даденост или хората, които са ни приемали за даденост.  Връзките със света ще се активират и ще се отворят проблеми в тази област. По този начин разсъждаваме, когато анализираме дадено затъмнение. 

Всяко затъмнение оказва силно въздействие върху живота и съдбата на хората. Затъмненията се проточват в дните, седмиците и месеците напред, така че тяхната изява е постепенна и обикновено действията продължават 18 месеца.  

Дома и знака, в който настъпи затъмнението ни насочва вниманието към темата, в която трябва да се фокусираме и да променим нещо в живота си, а така да развием силните черти на нашия характер, често след криза. 

 

СПОДЕЛИ
  • 10
    Shares

Leave Comment