Доминантите на Юпитер според древните

Това, което пиша тук, не е мое знание, то принадлежи на древните, които са оставили в книги и трактати разяснения за Небето и звездите. Авторското право принадлежи на тях. Аз само чета, осмислям и превеждам, това, което е дошло при мен по един или друг начин. 
Юпитер е след Сатурн; древните са го наричали Мардук, Зевс или Фаетон; В древни текстове пише, че божеството Мардук е посял живота на земята и е създал човека. МАРДУК е вавилонски главен бог, господар на боговете, бог на мъдростта и на световния порядък, бог на слънцето и светлината. По молба на боговете се съгласил да унищожи Тиамат – въплъщението на хаоса. За да извърши това, пожелал от боговете цялата власт и превръщайки се в огън, създал седем бушуващи урагана. Хванал Тиамат в мрежата си и я сразил със стрела право в сърцето. След това разсякъл тялото й на две, създавайки от едната част небето, а от другата – земята. Мардук устроил Вселената, като установил порядък при смяна на месеците, определил пътя на небесните светила и след това създал човека. Според преводите на Захария Сичин, една част от Тиамат е днешната Земя. 

ЦВЯТ И ДВИЖЕНИЕ 

Цветът му е ярък, ясен и лазурен. Движението му е по- бързо от това на Сатурн, преминава през 12- те знака за дванадесет години; средната му скорост е 4 минути 59 секунди; ежедневното му движение е 8, 10, 12 или 14 минути- не повече.

Най-голямата му северна ширина е 1 ° 38`,

най-голямата южна ширина е 1 ° 40`.

ДОМОВЕ

Той има два от дванадесетте знака на зодиака, а именно Стрелец като дневен дом и Риби като нощен. В изгнание е в Близнаци и Дева. Екзалтира в Рак, а падането му е в Козирог.

ТРИПЛИЦИТЕТИ, ТЕРМИ, ЛИЦЕ 

Държи следните градуси, наречени терми, а именно:

В ♈, 1, 2, 3, 4, 5, 6.

В ♉, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22.

В ♊, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14.

В ♋, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13.

В ♌, 20, 21, 22, 23, 24, 25.

В ♍, 14, 15, 16, 17, 18.

Във ♎, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19.

В ♏, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14.

В ♐, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8.

В ♑, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19.

Във ♒, 21, 22, 23, 24, 25.

В ♓, 9, 10, 11, 12, 13, 14.

Лице или Декани, които управлява:

ЛИЦЕ ИЛИ ДЕКАНИ

В Овен има десет градуса

В Близнаци има десет градуса

В Лъв има десет градуса

Във Везни има десет градуса

В Стрелец има десет градуса

Във Водолей има десет градуса

Той е ретрограден за около 120 дни, има пет дни в първа стационарна фаза, преди да премине в ретроградна фаза, и четири дни във втората си стационарна фаза, преди да тръгне директен.

ПРИРОДА Той е дневна планета, мъжка, умерено горещ и влажен, ефирен, сангвиничен,  символизира голямото щастие, неговите качества са умереност, скромност, трезвост, справедливост.

ПОВЕДЕНИЕ И ДЕЙСТВИЯ, АКО Е ДОБЪР

Когато е добър в хороскопа, той е щедър, лоялен, почтен, срамежлив, стреми се към велики дела, обича честните сделки, прави славни неща, стреми се да даде на хората полза, благочестив, приветлив, мил и отворен в разговор, снизходителен към жена си и децата си, благоговеен към стари хора, голям помощник на бедните, изпълнен с милосърдие и благочестие, щедър, обича общите дела, справедлив, мъдър, умен, благодарен, добродетелен. Така че, когато Юпитер е означител в нечий хороскоп, било като управител на Асцендента в добро състояние, например в свои терми или знак, екзалтация, или в картата стои на добро място, в добър дом, например в дом на радост 11 – ти дом, в екзалтация или на трон, ние можем да съдим за човека по изброените му по- горе качества. 

КОГАТО Е ЛОШО РАЗПОЛОЖЕН

Когато Юпитер е нещастен, той пропилява бащиното си наследство, страда от измамите на другите, лицемерно религиозен, инатлив, стриктен в спазването на фалшиви религиозни принципи, невеж, небрежен, не е добър с приятелите си, тромав ум, отстъпник от всякакви общества, той се подценява, кланя се и се подмазва, където не е необходимо.

КОНСТРУКЦИЯ НА ТЯЛОТО

Обозначава изправена, стройна и висока фигура; тъмен, червеникав и прекрасен тен, овално или дълго лице – пълно и месесто; високо чело, големи сиви очи, мека коса и по някакъв начин кестенява, гъста брада, голям корем,  дълги, стройни и пропорционални бедра и крака; говорейки, той е трезв и тежък.

КОГАТО СТОИ НА ИЗТОК

 Кожата е по-чиста, тенът му е с цвят на мед или смес от бяло и червено, сангвиник, червеникав цвят, големи очи, тялото му е по-меко, обикновено с рожден белег на десния крак.

КОГАТО СТОИ НА ЗАПАД

Чист и красив тен, по-малка фигура, светло кестенява коса или тъмно ленено русо, плешиви около слепоочията или челото.

КАЧЕСТВА НА ХОРАТА

Той идентифицира съдии, сенатори, държавни съветници, мъже от църквата, епископи, духовници, свещеници, кардинали, канцлери, адвокати по гражданско право, млади учени и студенти в университети и академии, юристи. Драпери, търговци на вълна.

БОЛЕСТИ

Възпаление на плеврата, всички заболявания на черния дроб, лявото ухо, инсулти, пневмония, сърцебиене и тремори, крампи, болки в гръбначния стълб, всички заболявания, които са свързани с вените или ребрата и тези, които възникват от влошаване на кръвта, тонзилит-възпаление на сливиците, метеоризъм, треска.

ВКУС 

Той управлява сладостта и ароматните миризми; или миризмите, които не са натрапчиви.

ЦВЕТОВЕ

Морско зелено и синьо, лилаво, пепеляво, жълто и зелено смесени.

БИЛКИ 

Карамфил и карамфилова захар, индийско орехче, ягода, мента, бетония, столетник, лен, воден пипер(POLYGONUM HYDROPIPER), оман, риган, ревен, пореч „лечебна краставица“, иглика,пшеница, ароматна теменужка, кръглолистно заешко ухо, Гълъбови очички, босилек, нар, божур, сладник, мента, мастика, маргаритка, шафран и други.

РАСТЕНИЯ 

Черешово дърво, бреза, черница, коралово дърво, дъб, берберис, маслиново дърво, цариградско грозде, бадемово дърво, обикновен бръшлян, манна пепел, индийско орехче, лоза, смокиня, обикновен ясен, круша, лешник, червен бук, бор, стафиди

ЖИВОТНИ 

Овца, сърнела, елен, вол, слон, дракон, тигър, еднорог;

Назначени са му всички животни, които са нежни и мили и въпреки това са от голяма полза за хората.

ПТИЦИ 

Щъркелът, бекасът, чучулигата, орелът,  гълъбите, яребицата, пчелите, фазанът, паунът, кокошката.

РИБИ 

Делфинът, китът, змиорката, сомът.

МЕСТА

 Юпитер се радва когато е в близост или в църковни олтари, манастири, публични срещи, синоди, събирания на чисти и приятни места,  в ораториите, съдилищата.

МИНЕРАЛИ И КАМЪНИ 

Калай, аметист, сапфир, изумруд, топаз, кристал, безоар-Камък на противоотровата, мрамор и онова, което наричаме пясъчник в Англия.

ВРЕМЕТО 

Обикновено произвежда спокойно време, приятни и полезни северни ветрове, а нежните му лъчи облекчават лошото време, причинено от предишни зли планети.

ВЯТЪР

Той управлява северния вятър, частта, която клони към изток.

ОРБИС

Неговото излъчване или кълбо е девет градуса преди и след  неговите аспекти.

РАЗВИТИЕ 

Той управлява втория и десетия месец, правилното му място в човека е черният дроб, а от елементите той управлява въздуха.

ГОДИНИ 

Най-големите му години са му 428. Големите му са 79. Средните години са му 45. Най-малките му години са 12.

ВЪЗРАСТ 

Хора на средна възраст или такива с хубава преценка и власт за вземане на решения.

КЛИМАТ 

Той управлява втория климат.

ДЪРЖАВИ

 Вавилон, Персия, Унгария, Испания, Кьолн.

ЧИСЛО

На Юпитер е дадено числото три.

АНГЕЛ 

Задкиел. Името му означава “Божия справедливост”. Смята се за архангел на милосърдието и великодушието, вероятно заради това, че спрял Авраам да не принесе в жертва на Господ сина си Исаак.

ДЕН ОТ СЕДМИЦАТА
Четвъртък и той управлява първия час след изгрева и осмия; продължителността на планетарния час е известна от изгрева на съответния ден.

Всички планети с изключение на Марс са приятели на Юпитер. 

СПОДЕЛИ

Leave Comment