Как да намерим управителя на раждането

В древността астролозите са прилагали разнообразни техники, които днес са напълно забравени като методика. И все пак в  съвременната астрология съществува понятие  ” Краен диспозитор ” и се отнася до онази планета, която има достойнство, сила и власт пред всички останали планети в хороскопа. Тази техника както споменах е позната в елинистичната астрология и е известна под наименованието управител на Хороскопа. Обикновено управителя на хороскопа е планета, която е в своя естествен знак, въпреки че не е задължително условие. При всички случаи, това трябва да е планета, която има някакви достойнства и сила, както и взаимодействие с останалите планети.  Често това е планетата, която управлява Асцендента. Но не  задължително тя да е управителя на хороскопа. Намирането на управител на хороскопа, понякога затруднява астролозите, понеже може да има няколко силни планети, или пък много слаби, тогава е възможно да липсва управител. Такива съдби с липсващ управител са малко неясни, според Валенс и други древни астролози. Когато търсим управителя, то той може да е само от седемте познати ни в традиционната астрология и това са: 

Овен – Марс
Телец – Венера
Близнаци -Меркурий
Рак -Луна
Лъв – Слънце
Дева – Меркурий
Везни – Венера
Скорпион – Марс
Стрелец – Юпитер
Козирог – Сатурн
Водолей – Сатурн
Риби – Юпитер

Нека вземем за пример от случайна карта:

Започваме винаги от асцендента. В тази карта той е в Скорпион, което би направило Марс управител на хороскопа. Марс се намира в Стрелец, планетата, която управлява Стрелец е Юпитер и е в Риби- тронов, Риби ни връща отново към Юпитер и тук имаме взаимно приемане. Юпитер, който управлява Стрелец е в Риби. Тук не можем да определим крайния разпределител, но това ни показва, че Юпитер и Марс са важни планети в този хороскоп и трябва да преценим как си взаимодействат и дали засилват или отслабват своите сили. 

Друг пример:

И тук започваме с асцендента, който се намира в Близнаци, владетелят на Близнаци е Меркурий. Намираме Меркурий в Стрелец. Стрелец и отпраща към Юпитер. Намираме Юпитер в Козирог( в падение). Това ни отвежда към Сатурн, който е в Козирог в съвпад в Юпитер, планета, която следим при търсенето на управител на хороскопа в случая. Крайната точка е тук, защото няма накъде повече да продължим в търсенето. Макар че не сме изследвали останалите планети и светила. Затова нека потърсим управител и сред тях. Венера е в Скорпион, което ни отвежда към Марс, Марс е в Риби, което ни отвежда към Юпитер, Юпитер е в Козирог, а Сатурн е също в своя си знак и отново се връщаме оттам, откъдето почнахме. Сатурн се очертава като управител на хороскопа. Планетата, която придобива значение в тази карта е Сатурн. Той управлява останалите планети в този хороскоп заедно с управителя на Асцендента Меркурий. Тези две планети, ще управляват съдбата в тази карта и техните аспекти със светилата и останалите планети, ще покажат съдбата дали ще е благосклонна към родения или не. 

Намирането на управителя на хороскопа може да изглежда доста объркващо в началото, но е добро упражнение и вникване на силите на хороскопа. 

 

Картите са изготвени от програмата на българският астролог и учител Румен Колев- Плацидус. 

СПОДЕЛИ

Leave Comment