Мистериите в елинистичната астрология

Преди около пет години се впуснах да изучавам традиционна астрология. В началото беше много трудно, защото нямаше никаква информация на български език. Не познавах имената на древните астролози, не бях чувала заглавията и трактатите, които са писали, затова и бе трудно, защото не знаех откъде да започна и къде да търся. Отколешната мъдрост в библията
Искайте и ще ви се даде; търсете и ще намерите; хлопайте и ще ви се отвори
я приложих на практика и се уверих в нейната сила. След като открих литература, с която бях по едно време зарината, приложих методите и се уверих в силата на тези техники, искам да помогна и на онези от вас, които също като мен търсите. Вярвам, че така ще скъся пътя и ще съм истински полезна. Защото зная, че този, които тръгва да търси, ще се почувства като в лабиринт, ще срещне толкова непознати думи и понятия, че няма да може да се ориентира в казаното. Затова споделям имена на преводачи, астролози, книги, давам преводи и насочвам търсача къде да търси и как да намери онова, което му трябва.

Благодарение най – първо на  Робърт Шмид, Робърт Хенд и Робърт Золер, които създадоха запомнящия се проект Hindsight, ние днес имаме много от загубеното. В началото на 1990 г. започват преводи на гръцки и латински астрологични източници, тук е и невероятната работа на Бенджамин Дайкс, който преведе доста книги от арабски и помогна много от забравените техники в астрологията да се възродят отново, както и на десетки други учени и преводачи, днес имаме доста по- ясна представа за методите на древните. Български преводач е и Румен Колев, който също спомогна за разпространението и разбирането на древните техники. 

Тези преводи са съществени за астрологичното общество, за да могат сегашните астролози да възстановят и да си припомнят великото Изкуство и благородство на древната астрология. И аз ви подканям, учете елинистична астрология, не се задоволявайте с трохите на модерната днес и постна астрология, която е загубила почти всичко от миналото като техники и дълбочина. 

Невъзможно е да се обсъжда елинистичната астрология, без да се вземат предвид някои важни философски концепции. Древните гърци били наистина велики философи и те имали много интересно и сложно разбиране за космоса и човешкото съществуване.  Не е никак лесно да разберем начинът на мислене на древните, човек трябва да остави настрана първо аналитичния ум и да разшири абстрактното си мислене, за да прозре написаното, а след това да впрегне аналитичния ум и да приложи на практика това, което казват.

Ще видим някои доста необичайни и понякога странни понятия в тяхната философия: след всичко прочетено, вече съм убедена, че древния астролог принуждава читателя си да мисли, като не му дава нищо наготово. Всеки трябва да се потруди, да мисли, да влезе дори в ума на древните. Целта не е била да ни объркат, а да ни принудят да мислим, да чувстваме, да живеем в астрологията.  Нека разгледаме нещо от тях.

Домовете биват три вида, ъглови, следващи и кадентни (или падащи). Гърците ги наричат ​​„шарнири“ и те работят като панти на врата, около които панти се върти всичко. Всеки дом разширява предходния и служи като мост, по който се движи всичко съществуващо.  Гърците наричат Асцендента Hõroskopos от тук идва и думата хороскоп. Валенс в своята Антология, книга написана през II в. ни дава информация каква домова система са използвали. Той определено е използвал два вида домова система, тази от цели знаци и домове и така наречената домова система на Порфирий, която разделя домовете на три по три равни дома. Тази домова система е по- скоро на Валенс, но я приписват на Порфирий. 

Hõroskopos (Асцендентът) е мястото, откъдето тръгваме, за да опишем другите домове, домовете те наричали топои. За гърците обаче всяка точка в хороскопа може да се използва като Hõroskopos(да се разбира като Асцендент).  Можем да тръгнем вместо от Асцендента от Локус Фортуна или от Ероса, от Духа, според целите, които търсим.

Ако имаме финансов или здравен проблем, можем да тръгнем от Локус Фортуна, ако целите ни са свързани с любовния живот, тогава ще тръгнем от Ерос, ако търсим издигане, интелект, постижения и духовна нагласа, тогава ще тръгнем от Духа. Древните са били истински виртуози в изкуството на астрологията, наистина нямат равни на себе си. Смело можем да ги наречем мъдреци. 

Древните казват:  животът, който живеем се определя от 12-ти, 10- ти и 8 – ми дом. 

Това твърдение наистина е загадка и звучи странно, защото какъв живот можете да живеете в 8-ми дом, мястото на смъртта? Ако не се замислим, няма да намерим никаква логика в това изказване. 

Относно 10- ти дом е ясно, защото 10- ти дом е мястото, където ние се изявяваме без каквото и да е ограничение в зряла възраст. Работим, градим кариера, развиваме се и т.н.

А 12-ти дом, кадентен дом, наричали са го  „апоклима“ и  домът между световете!

В този дом, ние все още не сме родени, но сме в утробата на нашата майка, това е домът преди нашето съществуване. 

Как да разбираме това тяхно странно изказване тогава?  Как е възможно съществуването ни да се върти около тези домове. Бях чела Езра и други астролози, които казват, че втори и осми дом крие големи тайни и сега ще видим, че е така. 

Каня ви да помислим заедно и да включим Платон и неговите разсъждения, защото само така ще разберем странното изказване на древните гърци, че нашето съществуване зависи от 8-ми, 12- ти и 10- ти дом. 

Дванадесети дом е кадентен дом, който прави най- силен завой от всички домове, това е последният дом, стоящ до първи дом, знакът, в който предстои да се родим. Той е символ на нещата случили се преди раждането ни и не само, но сега ще се концентрираме върху нещата, които се случват преди да се родим. 

След 12- ти дом, следва инкарнация или така нареченото ни раждане, ние се появява в света, чрез Асцендента и с право, тази точка е свързана със земята и небето. 

След като сме спрели в дванадесети дом, за да се приготвим за раждането, предстои да се свържем с тялото ни, ние се раждаме – първи дом, след десет години ще се отправим във втори дом, който дом е свързан с парите, изхранването ни. Звучи логично. От втори запътвайки се към трети,  но там ще открием пропаст, защото от него, ще прескочим не в четвъртия дом, ние ще скочим директно в девети, който символизира смъртта на нашето детство.

Девети дом е осми, ако тръгнем да броим от втори дом(това са така наречените производни домове, които са били широко използване в древността, същото както лота на Късмета става първи и от там броим следващите домове). Първото възвръщане на Сатурн се случва след като изживеем тези три дома. С това приключва и първото посвещение на душата в тяло. Сатурновият възврат бележи сбогуване с ранната младост, за да влезем в зряла възраст. На 30 ние достигаме своята зрялост.

Скачайки в девети дом, се учим как да постигаме целите си и черпим от опита на изживяния дотук живот. След това вече сме готови да навлезем в обществения живот и това е десети дом. Развивайки се, ние се подготвяме да навлезем в 11-ти дом, който е покровителството, приятелите и институциите, които подкрепят нашия обществен живот и позиция.

Следващите 30 години са прекарани в 9-ти, 10-ти и 11-ти дом. Това е периодът между 30 и 60 години.

След като сме живели в 11-ти дом до тази възраст, е време за второто ни посвещение: – ще трябва да скочите до 6-ти дом, болестите на тялото, които ще ни подготвят за смъртта, докато се движим през седми и осми. Седми дом е свързан също пряко със смъртта, това е дом на залеза. Всъщност Десцендента се противопоставя на Асцендента нашето тяло.

Следващите тридесет години от живота ще се въртят около тази нова тема: унищожаване на живота.

Обратно към първоначалната ни тема: какъв вид дейност можем да имаме в 8-ми дом, наричан още „летаргия“ и когато вече сме мъртви, какво можем да правим?

В този дом, ние трябва да отпием от реката на забравата, за да забравим живота, който току- що сме изживели. Това е главната цел на осми дом- да забравяме. 12 – ти дом се явява като подготовка за прераждането ни, вземаме своето тяло, за да влезем в първи дом, стигаме до втори дом и нахлуваме в трети, където прекарваме до 30 годишна възраст. Не случайно имаме и възврат на Сатурн по това време, правим скок от млада към зряла възраст. Там също ще прекараме 30 години в едни от най- силните домове- 9-ти, 10- ти и 11- ти. Това са добри домове, защото правят аспект с асцендента. Не случайно между 30- 60 години, ние бележим най- голям растеж в живота си, може да се каже, че след 30 се разгръщаме като личности и показваме на какво сме способни.

След това имаме второ възвръщане на Сатурн, правим още един скок, към по лошия дом на болестите- 6 ти, който започва да ни подготвя за смъртта. Ако някои живее повече от 90 години, този човек би скочил от осми дом в трети (домът между световете), подготвяйки се за четвърти и след това 5- ти, който отговаря за славата след смъртта. 

В елинистичните текстове действието се нарича Праксис, а Праксис е тема на десети дом, но също така и на трети. Праксис означава практика, но означава и пресичане на пространството, пътуване- въпрос засягащ трети дом. Пътя до Хадес. Трети дом е символ и на братя и сестри, но управителя на трети дом е Меркурий, той в хороскопа на Света, владее и 12- ти дом. Меркурий означава, че братята и сестрите имат същите цели като нас. Нашите братя и сестри са онези, които са дошли от една и съща утроба, символ на 12 -ти дом. Четвърти дом е домът на Немезида, мястото, където  душата ще бъде притегляна на везните.  Немезида е лот даден от Валенс и свързан със Сатурн. Този лот става причина за Справедливостта, днес наричаме това карма. В дома на подземния свят, четвърти дом, душата ще бъде притегляна и оценена, докато стигне до пети дом и отново ще скочи до 12- ти, където ще се подготви за ново начало. Ако четвърти дом е свързан с Хадес, а десети и четвърти с родителите, то ние сме резултат от действията на нашите родители и този дом е свързан с тях. Домовете имат много значения. 

В  Тема Мунди ще видим, че Четвърти дом има общо със Сатурн и Немезида, защото Четвърти дом е Везни в Тема Мунди, където Сатурн екзалтира.

Пети дом е посмъртната слава, добра или лоша и какво ще се случи с нашето тяло или пепел след смъртта ни.Този дом има връзка с наследството на родителите, ако отброим първи дом от четвърти, то пети ще е втори- техните притежания. Древните са дали много значения на домовете и ние трябва да знаем и да използваме всичките им значения. Те са се опитвали да разберат човешката съдба, която преминава в циклите през зодиака, редувайки смърт и ново начало в един непрекъснат кръговрат. 

 

                                        Thema Mundi

450px-Thema_Mundi_svg

Сега ще разгледаме Тема Мунди или хороскопът на Света- основната философия в елинистичната
астрология. Така ще си обясним по- добре философския въпрос и основополагащата мистерия на астрологичните домове. Досега разгледахме някои значения на домовете, а домовете имат много значения и ние трябва да ползваме и знаем всички. Един дом може да представя най- разнообразни неща, включително и пътуване в отвъдното царство.  Виждате Тема Мунди, това е хипотетичния хороскоп на света. 

Този хороскоп е много древен. Създаден е още преди новата ера. Пингри казва  в „Есета за ислямската философия и наука”, че Гейомард, първият персийски човек е имал Асцендент на 19 градуса в Рак. Митът за създаването не е същият като неоплатоничния. В свещения зороастрийски текст Авеста(6 век пр.н.е.) първият човек е кръстен Гейомард. Може би това име е свързано с Гея земята, поне такава връзка правя. 

В Тема мунди имаме изгряващ знак Рак, а МС е в Овен. Знакът Рак е универсален символ на плодородието и майчинството. Изборът едва ли е бил случаен. В началото на персийската цивилизация астролозите установили, че в съзвездие Рак вместо да има звезди, има огромна черна дупка, без звезди. За някои учени тази кръгла и голяма дупка приличала на рак или костенурка. От там дошла и идеята съзвездието да се казва Рак.  МС е в Овен, знакът в който екзалтира Слънцето, този знак е подходящ за това място, понеже Овен е свързан с действието на външното поле на живота, това, което става видимо(осветено) в света. Седми дом е в Козирог- Сатурн и Козирог символизират старостта и той се противопоставя на живота (Асцендента) това е логично положение. В този знак екзалтира и втория малефик Марс, по всичко става ясно, че Десцендента е залеза на живота, там откъдето идва нараняването. 

Хадес подземния свят или Имум Цели е представен от Везни. Перото на Маат (Немезидата) измерва на везни сърцето на душата и така преценява дали ще отиде в рая или ада. Така че и Везни изглежда доста логичен знак за четвърти дом, като знак на абсолютната справедливост.
По този начин са разсъждавали древните и поради това животът ни се върти в 10, 12 и 8 – ми дом. Смъртта, подготовката за нов живот и това, което изявяваме в света като личности – десети дом. 

 

                                      XXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

СПОДЕЛИ
  • 75
    Shares

Leave Comment