Психея – Богиня на душата

Психея е родена като простосмъртна царска дъщеря, но била надарена с божествена красота.  Нейното име в превод означава „душа“, от там се ражда и науката за психиката- психологията. Психея има и астероид носещ нейното име. Психея била почитана заради чистота и безмерната си красота, която според някой надвишавала тази на Афродита. И макар че за нейната ръка се борили много обожатели, нейното сърце мълчало.  Когато слухът за нейната красота стигнал до ушите на Афродита, в нея се надигнала ревност и завист към Психея, затова скроила план да тласне сина си Ерос към нея. Ерос имал любовни стрели, с които можел да накара всеки да се влюби, в който той реши.  
 Условието било никога той да не показва лицето си пред нея, за да си мисли, че се е омъжила за най- грозния човек. Ерос помолил Аполон да даде на оракула видение, че е изключително грозен като чудовище.  Поради тази причина, тя нямала представа как изглежда нейния съпруг. Психея била заведена от Ерос в красив замък, пълен с цветя, красота и лукс, но била там напълно сама. 
 Психея имала две сестри и те й липсвали силно в самотните дни. Един ден съпругът й Ерос й позволил да покани сестрите си. Когато те я посетили, виждайки красотата, в която живее сестра им, започнали да завиждат и силно да ревнуват заради  изключителната й красота и удобство, което имала. Те започнали да и подмятат, че съпругът и не се показва и остава анонимен, защото е изключително грозен и подъл. Чувайки това, Психея се притеснила и вечерта тръгнала с една свещ да търси мъжа си. Решила да види лицето му, за да се увери или отхвърли слуховете на сестрите си.  За нейна изненада тя открива, че Ерос е най-красивият мъж, когото някога е виждала.
Тя пада на колене, тъй като се почувствала изпълнена с благодат, но междувременно восъкът от свещта капнал върху Ерос и той се събудил. Той имал споразумение, никога тя да не вижда лицето му.  Усетил, че доверието им е разбито на пух и прах, той казва на Психея, че „любовта не може да съществува без доверие“ и излетял. Психея била съкрушена. Мислила какво да прави и се сетила да иде при Афродита за съвет как да си върне съпруга. Но точно Афродита била тази, която пратила Ерос да обърка живота на Психея, така че тази ситуация била наистина доста странна. Афродита накарала Психея да премине през различни тестове и задачи, за да се увери, че заслужава сина й.  
Психея се справила добре с всички задачи и Афродита не останала доволна от това, така че изпратила Психея в подземния свят. Психея трябвало да отиде до Подземния свят (на Хадес и Персефона) и да донесе на Афродита кутията на Персефона, където бил скрит елексирът на красотата. Но условието било да не отваря кутията. Всъщност там бил скрит не елексирът, а Морфей – Богът на съня. Афродита знаела, че Психея няма да устои на човешкото си любопитство и суета и ще отвори кутията.

И тя го направила. Морфей излязъл оттам и Психея заспала дълбок сън.

Когато Ерос видял какво се е случило, той избягал от Двореца и паднал на колене пред Зевс с молба да спаси любимата му. Вече нямало и помен от гнева му заради грешката на Психея. Зевс толкова се впечатлил от силата на любовта между божествения Ерос и земната девойка, че решил да направи Психея безсмъртна като и дал  напитката на безсмъртието Амброзия, за да могат двамата да бъдат заедно във вечността.

В астрологията

В астрологията този астероид символизира същността 
 на вашата душа и е най-чистата версия на вас самите.
Това може да се види от разположението на дома и знака в който се намира астероида Психея. Това ще покаже къде се чувствате най- спокойни и къде се чувствате радостни. Кой сте вие ​​в най-дълбоките части на себе си.
Частта от нас, която копнее за сродна душа и чиста любов, безкористна и вярна любов.
Разположението на дома където попада Психея показва в коя област на живота сте най-чисти и обичащи и как изразявате любовта си.

 Можете да разгледате аспекта между Ерос и Психея във вашата рождена карта, за да видите тяхното взаимодействие, това ще ви помогне да разберете как се развивате, за да станете едно цяло с душата си, как вашето желание за единство ви доближава до най-дълбокото ви аз. В синастрията аспектът между Ерос и Психея ще покаже интензивна връзка, която е трудно да се прекъсне. 


 

СПОДЕЛИ

Leave Comment