ЖИВАТА ТРАДИЦИЯ

Чудих се какво заглавие да сложа на тази статия. Докато пиша, ще реша как да я озаглавя. До не отдавна в България нямахме никакво понятие от елинистични трактати и древни астрологични техники. Не знаехме, че дори са съществували. Някак си ако някой знаеше това, той ревниво пазеше това знание за себе си. Това е наистина голяма глупост за мен. Ако някой търси- дай му. Астрологията, обаче,  е била винаги жива през вековете и колкото и да е била укривана, забравяна или заличавана, тя никога не е умирала. От известно време тя изживява един ренесансов период, което е прекрасно. Сега в днешно време има толкова много литература, че стига да иска човек, би станал прекрасен астролог. Само до скоро, това не би било възможно, но вече не е така. Живата традиция се събуди за нов импулс. 

За съжаление тези нови знания помогнаха да се създаде атмосфера на елитарност, изразена най-силно при тези, които знаят най-малко. Мнозина преподават предсказателна астрология, без никога да са предсказали каквото и да е. Други смесват древни методи с тропическата астрология. Други пък изскачат със сто сертификата,  при кого са учили, за да се нарекат компетентни. Това обаче никога не е работило истински и няма да проработи.   Най-големите астролози, които познаваме са имали много учители, а не сертификати на стените си. 

Знанието, необходимо за да бъде човек наистина добър традиционен астролог, е огромно и отнема десетилетия. Човек не просто взема курс по херметична или неоплатоническа философия и след това твърди, че е класик. Очевидно няма да получите пълно разбиране за неоплатонизма, без да сте добре запознати с Платон. Не може и с обяснение по фейсбук да решите, че сте наясно с всички нюанси на древната астрология. 

Ако решите да следвате древната херметична философия, ще трябва доста да научите за различните форми на Хермес.  Ще трябва да имате пълна представа за космологията, която се крие дълбоко в корените на традиционната астрология. Астрологията без дух и душа не е нищо повече от догма, в която някой повтаря нещо като папагал, без да е вникнал в същината и да е преживял лично казаното. В крайна сметка такава астрология не може да работи и със сигурност не може да даде нищо полезно за душата. Астрологията е живо изкуство, което непрекъснато трябва да се развива и изучава. 

Що се отнася до мен, аз учих астрология сама много дълги години. След това бях благословена с добри чужди учители, които ми дадоха много, едни бяха живи, а други отдавна бяха преминали отвъд. Да живее Интернет, който позволи да стигаме до всеки на тази планета лесно и удобно от диваните си. Мъдростта и красотата на тази древна наука ме изумиха, затова имаше години, в които изцяло се потапях в нея и мисля, че не е преувеличено когато моя приятелка ми каже шеговито: Стигна до Марианската падина и продължаваш да дълбаеш.
Макар че съм предсказала  много неща, никога не съм вярвала, че трябва да тръбя това из цяла България, защото дълбоко вярвам, че не аз, а знанието на древните ме е научило да предсказвам, и като астролог, то всеки трябва да умее да предсказва, което е естествена част от работата на астролога. Също така вярвам, че никога не бива да се спира в обучението. Човек непрекъснато трябва да учи и да се развива, ако наистина държи да бъде добър в областта си, независимо дали е астролог или е адвокат например.  

 

 

СПОДЕЛИ

Leave Comment