ХРОНОКРАТОРИ НА ВРЕМЕТО

Реших, че тази статия ще бъде особено полезна на астролозите и тяхната работа, когато боравят с предсказателните техники в хороскопа.  Хронократорите на времето са особен род планети, които в даден момент се активират и вземат властта  в картата за определен период от време. За хронократорите на времето съм писала и тук  

ХРОНОКРАТОРИ НА ВРЕМЕТО

Доста назад във времето астролозите са разкрили система, която са нарекли хронократори на времето. В нашите среди тази система забравена като цяло, но в интерес на истината, без нея трудно бихме предсказали нещо точно. 
 Хронокротор на времето произлиза от гръцката дума хронос, която означава време или период и кратос означава сила. Или в превод хронократор означава силно време.

Такава планета е наричана още „богът на времето“, „индикатор на времето“, „владетел на времето“. Накратко, хронократорът е планета, която временно доминира върху рождената карта и определя характеристиките на периода в съответствие със състоянието му в тази карта. Има няколко системи за намирането на хронократорите на времето. Всички хронократори влияят върху съдбата на родените върху определен период от време. Още от Птолемей знаем, че човешкият живот е разделен на периоди, които периоди съответстват на възрастта. Бебетата са под управлението на Луната, а Сатурн на възрастните. Това само по себе си ни навежда на мисълта, че Луната е нашето детство в хороскопа, а Сатурн е нашата старост. 

Триплицитетните владетели също могат да бъдат хронократори на времето. Те имат пряка връзка с управлението на живота на родените, като разделят живота на две части, някои от древните го разделят на три, но в моя опит аз съм приела, че е по- удачно да се разделят на три. Първа и втора половина. Или животът се разделя според тройката на триплицитите.

Това е много интересна техника, която може да се използва за описване на общия астрологичен фон в определена област – например, слаб владетел от първият триплицитет на Асцендента ще даде слабо здраве през първата част от живота на човека; същото може да се приложи за всяка една тема от живота на човека и да се изследва. 

3.Фирдария (firdary) Фирдария е система от управители на времето, в която всяка планета от Септенера и лунните възли вземат времето за определен период от време. На свой ред всеки планетен период се разделя на по-малки подпериоди. Тези хронокоратори се заменят в съответствие с халдейската серия и са обвързани със секта (т.е. в зависимост от това дали е ден или нощ).
За повече подробности вижте Ал-Бируни („Книга с инструкции за основите на астрологичното изкуство“).

4.ДИРЕКЦИИ НА ТЕРМАТА – в тази система се  тръгва  от  хелигиална точка в карта. Да вземем Луната за хилег и ще пуснем освобождението от нея през термите, всяка терма има определени градуси, които владее, всяка планета за определено време става хронократор на времето. Обичам този метод и той си работи прекрасно. 
Например: ако Асцендента е в терма на Марс в дирекциите, или пророгацията, то през следващите няколко години (преди промяната на термата) Марс е владетел на времето ( тук използваме първични дирекции, или така наречените основни)

Има няколко трудности с тази система, с които трябва да се съобразите:
– има различни системи от термите, аз ползвам на Хермес, тя ми работи.
– има и несъответствия в методите за изчисляване на посоките. Дали да вървим по реда на знаците или обратно, аз забелязах, че вървим по реда на знаците. Но това си е моето лично изследване и убеждение. Друг астролог може да открие друго. 

5.ПРОФЕКЦИИ– най-често използваната профекция Asc, но може да забави и друга значителна точкова карта (слънце, луна, MS). Тук е съвсем просто: всяка година знакът се променя, а с него и управителят.
Например, профекцията на Асцендента във Везни – Венера ще бъде хронократорът за цялата година.
По-„усъвършенстваната“ версия на профекциите позволява да се контролира не само собственикът на знака на профецията, но и неговият владетел чрез екзалтация и други заслуги.

Пример за разбор на диаграми от гледна точка на работата на профекциите е в книгата на Бен Дайкс „Традиционна астрология в съвременния свят“ (по-подробно в „Християнска астрология“ от У. Лили).

6.Съществува и древната система от хронократори, която се нарича “dekaeteros”, Тази система прилича малко на фирдариите. (той също е обвързан със сектата и планетите се променят в реда на халдейската поредица), но тук всеки планетата управлява 129 месеца, т.е. за всяка се дават 10 години и 9 месеца. Вътре има и система от по-малки подпериоди . Този метод е описан от Фирмикус Матернус и споменат при Валенс.

Последният метод се нарича зодиакално освобождение, това е метод на Валенс. Един от най- силните хронократори на времето се вижда от тази методика.

Вярвам, че тази информация ще е полезна на търсещите астролози. 

 

СПОДЕЛИ

Leave Comment