Езра – т. I, гл. IV – “Книга за съжденията за звездите”

ГЛАВА IV Планети

Четвъртата глава разказва за природата на планетите, техните сили и всичко, на което те сочат.

4.1. Сатурн

Сатурн е мъжка планета, студен и сух. Той е зъл, лош и носи унищожение, смърт, копнеж, сълзи, въздишки и всевъзможни стари неща.
Сатурн доминира в мислите на хората; той управлява първия климат – земите на индусите, черните, евреите и варварите(на българите са казвали варвари, което е обидно, ама…); той дава груби хора,отговаря за старите хора, фермерите, строителите на градове; както и тези, които се занимават с обличане на кожи, дрениране на земя, копаене на гробове, шиене на кожуси; а също и контролира затворници, крадци и презрени хора.
Сред металите той управлява черното олово, ръждивото желязо, черни камъни, магнита, издигането; и освен това за затворите, гробовете, всякакви тъмни места и пусти, безлюдни пространства.
Сред животните Сатурн управлява слоновете, камилите и всички големи и свирепи животни, например прасета, вълци, маймуни, черни кучета, черни котки; дълги птици с големи вратове, като щрауси; орли, всякакви птици с остър глас, врани, прилепи, бълхи, мушици, мухи, плъхове и всякакви грозни змии.
В растителния свят Сатурн управлява черупчестите ядки, като зелените орехи, от които се приготвя боя; рожкови дървета, зеленика, всякакви плодови растения, които имат бодли, леща, боб, просо, растения, наречени “eligumi” eligumi и “алое” ;всякакви отровни дървета, горчиви растения, черни плодове, студени и сухи плодове, кисели растения, всички миризливи плодове, които се събират, кехлибар и всякакви груби дрехи са под негово влияние.

В човешката природа Сатурн управлява мислите и лаконизма, предателствата и хората в уединение, например отшелниците, както и тези, които искат да царуват над хората; той създава видни личности, но и онези, които търсят кражбата; докачливи и не държат на думата си; но също създава и здрави хора и духовници; но и страхливи и измамници на пари също са под неговото управление.
Тази планета носи малко добро, но много беди и зло.
Сатурн отговаря за селското стопанство, строителството на сгради, добив и копаене; търсене на скрити неща; управлява магьосници, гробовете на мъртвите, всичко, което трае дълги години, както и занаяти, в които се случва упорит труд и лошо възнаграждаван с презрян труд.Освен това той управлява родителите, дядовците и бабите, мъртвите; презрение, причинено от бедност; хора с нисък произход; дълги и трудни пътища, които са изправени пред много опасности и нямат късмет.
Сатурн, бидейки владетел на един от родените, ще го дари с благоприятните си качества, ако е добре разположен по отношение на Слънцето и в домовете; в противен случай, на лошо място, той ще го дари с всичко зло, което притежава.
Ако Сатурн е в сила и е свързан или образува аспект с полезна планета, тогава злите му качества ще се трансформират в положителни, но само ако полезната планета също е силна, в противен случай ще помогне на Сатурн малко.
Ако Сатурн е във връзка с лоша планета и образува аспект с нея и двете от тези планети са силни, това положение показва трудна борба.
Но ако лоша планета, смесена със Сатурн, в момента не е силна, тогава Сатурн ще му даде цялото си злокачествено заболяване – този случай ще бъде обяснен в Книгата на хороскопите.
Ако владетелят на родените е Сатурн, не смесен с друга планета, това ще бъде тъмнокос, срамежлив човек с висок ръст, с ясно изразено чувство за достойнство; черна, къдрава коса, окосмен на гърдите, малки очи; чувствителен към влага и студ. Но това е случаят, когато Сатурн се намира пред Слънцето; ако е след Слънцето – този човек ще бъде слаб, с права коса, естествено студен и сух.
В резултат на гореизложеното трябва да се добави, че Сатурн представлява всички грозни хора с обилна окосменост по тялото, дълъг нос, голяма уста, големи зъби и вонящ дъх.
В човешкото тяло Сатурн познава далака, дясното ухо, пениса и червеникавата слуз. Той също представя лудостта; треперещите ръце и крака; болка, от която се губи речта; проказа; дългосрочни заболявания, причинени от настинка; излечими заболявания и старост.
От кардинални точки Сатурн управлява Изтока. От цвета – черни и кафяви краски.
Той също така управлява събота и сряда вечер, като в тези дни е владетел съответно на първия и осмия час.
От буквите Сатурн съответстват на Син, Хайн и Пей (някои смятат, че Нун също).
Той притежава следния символ:

Големите му години – 265, големи – 57, средни – 43 и малки – 30.
Фардарията му продължава 11 години. Неговата кълбо: 9 градуса преди и след.

4.2. Юпитер

Юпитер е мъжки, горещ, мокър, прав, много прям и най-добрият от всички планети.
Той олицетворява живота, умножението на всяка доброта и справедливост, както и растежа на живота.
От седемте климатични зони Юпитер има втори климат, Шеба, който включва Сирия и Йемен, перси и халдейци; той управлява съдии и учени, Божии служители и всички честни, скромни, праведни и добри хора.
Юпитер отгоаря за калай, “Атутия” [26] и камък, наречен “иасет”, бял и жълт, сапфир, кристал и всякакви бели полезни камъни. Той царува във всички места за поклонение и където е чисто.
В животинското царство Юпитер управлява чифтокопитните, красиви и безобидни животни; птици, които не могат да летят; пауни, кокошки, гълъби; всякакви птици, които се хранят със зърно; всевъзможни безобидни влечуги, пълзящи по земята, като червени охлюви и червеи.
Сред растенията Юпитер контролира леската, плодовете, които са на алжирски диалект се нарича «пастеч»[27], «бландеч»[28], «синоние»[29] и всякакви плодове с кора, пшеница от висш сорт ечемик, турски грах (нахут), ориз; от цветята: виолетки, морски билки лекарства с приятна миризма и вкус, полезни в природата: индийско орехче, камфора, захар, кехлибар ароматна дървесина и прочие. Освен това е майстор на красиви одежди и дрехи, изработени от памук.
Юпитер означава чест и справедливост, мир и истина, добро име, откритост и искреност. В него се движат хора със усмихнати лица, всички, които обичат сърдечните и мразят злодеите.
В заключение отбелязваме, че Юпитер обича всичко справедливо и мрази несправедливостта. Той представлява приказливи хора; тези, които обичат вниманието на всички; който мисли да натрупа пари; хора, които предпочитат честна победа; любители на разбирането на законите на справедливостта; както и тълкуватели на сънища и тези, които искат да служат в домове за поклонение.
Тази планета представлява деца и внуци, всички благословения, милост и чест.
Ако Юпитер е владетел на родения и не е смесен с друга планета, той ще му даде всичко благоприятно, което притежава, но само със силна позиция. Ако Юпитер е слаб, ще се случи обратното: той ще надари родения с всичките си лоши качества. Когато Юпитер се обедини с друга полезна планета, положителните му качества се увеличават; ако планетата е лоша – характерът на Юпитер става по-малко приятен.
Юпитер – владетелят на родените ни показва, че такъв човек ще бъде с бяла кожа и светла коса; с оскъдна коса и красиви очи, красиви по всякакъв начин. Природата му е гореща и влажна. Такъв е случаят, ако Юпитер се намира пред Слънцето; ако е по-късно, зад него- роденият ще бъде тънък и не прекалено бял, ще има плешиво петно, такъв човек ще бъде много хладнокръвен.
Накрая отбелязваме, че този човек е с красива брада и тънка коса ще се отличава с искреност, доброта и добър характер.
В човешкото тяло Юпитер познава черния дроб, лявото ухо, ребрата и кръвта. От болестите той представлява тези, които преминават бързо.
Сред възрастите на човек Юпитер се определя от този между младостта и старостта. Присъщи са на бял, зелен и жълт цвят, както и на всички красиви цветове.
Сред кардиналните точки към Юпитер съответства северозападът. От дните от седмицата към него принадлежи четвъртъкът, от нощите до понеделник вечер, съответно първият и осмият час от тези дни и нощи.
Той управлява буквите Хей, Самех и Бет. Неговият знак: /липсва картинката/

Големите му години – 427, големи – 79, средни – 45 и половина и малки – 12. Фардарият му продължава 12 години. Неговата кълбо: 9 градуса преди и след.

4.3. Марс

Марс – мъжки, горещ и сух. Тази изгаряща, зла и опасна планета означава унищожение, глад, огън, битка, съдебни спорове, кавги и отклонения. Като цяло всичко е несправедливо и грешно, както и носи пристъпи на гняв.
От седемте климатични пояса, Марс е обект на третия: Кайро и Александрия. Той управлява народите от т. Нар. Магога; британците; работещи с огъня; военни, крадци; тези, които пускат кръв на други; както и тези, които участват? в животни.
От металите, медта, сярата съответстват на нeго; всякакви стъклени съдове, всякакви оръжия, както и червени камъни.
Марс познава замъци, кули и пещи. Сред животните той управлява кучета и леопарди; сред птиците – ястреби; сред влечугите – особено тези, които правят вреда – и скорпиони.
От растенията и дърветата управлява храсти, круша, пипер, босилек, горчица, репички, праз, чесън, ряпа, лечебното растение конволвулус скамония и шафран.
Що се отнася до дрехите, Марс познава заешка козина и всякакви лилави дрехи.
В човешки прояви Марс означава бързина, власт, битки, спорове, кражби, обиди, унищожение, унижение, лъжи, обвинения, разврат, безсрамност, лъжливи клетви и онези хора, които не спазват нито правила, нито закони; безмилостни действия, уморително пътуване, опасности, страдания на хората, кражби, плен, обсада на сгради, подкопаване за кражби, разбиване на врати и разкриване на всякакви тайни.
В резултат на това отбелязваме, че Марс е напълно зловреден и изобщо няма добро в него.
Той има предвид братята; тези, които съдят; има отношение към отвличане и изнасилване на жени.
Когато Марс е владетел на родения и не е смесен с друга планета, той му придава положителните си качества, но само ако е в силна позиция. В противен случай дава всичко лошо. Ако Марс е свързан с други планети, тогава благотворните ще му предадат положителни качества, а злонамерените ще добавят вреда.
Ако Марс се намира пред Слънцето, роденият ще има удължено тяло, много космат и бяла, леко червеникава кожа. Ако Марс е разположен след Слънцето, роденият ще е нисък на ръст, строен, рус и пухкав, с малки очи и права руса коса.
В резултат на това отбелязваме, че Марс представлява онези, които имат котешки очи, тези, които са грозни, които имат много белези по телата или изпъстрени лица/лунички/, тези, които изглеждат като луди.
В човешкото тяло Марс контролира слузта, дясната ноздра, вените, бъбреците, пениса, кръвната треска, циреите, както и страха от болести и огън.
От възрастите на човека отговаря за времето, когато човек се нарича младеж.
Марс управлява западната част на света. От дните от седмицата, вторник се отнася за него, за нощите – събота, първият и осмият час от тези дни и нощи. Това е знакът му.
Той управлява буквите Зади, Каф и Йод. Сред фигурите неговият знак:

(Въпреки че някои вярват, че той е. *  ) Големите му години са 284, големите – 66, средните – 40 и половина, а малките – 15. Фардарият му продължава 7 години. Неговата кълбо: 8 градуса преди и 8 след.

4.4. Слънце

Слънцето е мъжествено, горещо, сухо, добро настроение, носи и добро, и зло. Това означава яснота.
От седемте климата той познава четвъртия – земята на Вавилон, Арахом ,[30] земи и народи на евреи, християни и турци. Слънцето е владетел на царе, благородници и съветници.
Сред металите слънцето включва злато и скъпоценни камъни, червена сол ,[31] камък наречен «маргаритка»,[32] подобно на златото; всички камъни са леки и красиви, както и царският дворец.

В животинското царство Слънцето доминира над хората, конете, лъвовете, едрите овце и големите влечуги.
Сред растенията и дърветата познава фурмите, лозата, маслините, ябълките, черешите, смокините, розите, зеления боб; алена коприна; индийско орехче, зърнени храни и «alach»[33] а както и всичко, което е горещо или топло по природа и има тръпчив вкус.

Що се отнася до хората, Слънцето представлява здрав разум, интелигентност, красота, сила, високо положение в обществото, богатство, лекота на разговор, бърза реакция, многобройни желания; освен, разбира се, бижутери, занаятчии, които правят корони, както и правила и закони, обществени събрания, родители и средните братя.
Ако тази планета е владетел на родения и не е смесена с друга планета, тя ще му даде всичките си добри качества – роденият ще бъде пълен, бял с средно големи очи и тънка коса.
В човешкото тяло, ако раждането е през деня, Слънцето доминира над сърцето и дясното око. При нощно раждане – Слънцето контролира лявото око, мозъка, нервите, дясната страна на тялото, червената жлъчка и всякакви заболявания на устната кухина.
От времето на човека Слънцето се свързва с младостта.
Отговарят му червени и жълти цветове.
Слънцето има тръпчив вкус.
От кардиналните точки Слънцето управлява Изтока.
Буквите му са Алеф, Ламед и Далет.
От дните от седмицата, неделя се отнася за него, за нощите – четвъртък, първият и осмият час от тези дни и нощи, съответно.
Големите му години: 1461, големи: 120, средни: 39 и половина и малки: 19.
Фардарията му продължава 10 години . Неговият орбис: 15 градуса отпред и отзад.

4.5. Венера

Венера е женска, хладна и мокра. То е полезна, добра и означава желанието на душата, плододаването и производството.
От седемте климатични зони тя контролира петата: Испания, част от Италия, арабите и маврите, обитаващи земята на Мохамед; затворници, самотни хора, християни, всички жени, както и всички играчи, поети и трубадури.
Сред минералите Венера съответства на месинг, лапис лазули, амоняк, стъкло, спойлер [жълта арсенова смес] и всякакви бижута, носени от жени.
Венера доминира над градините и онези места, където расте мирта или красиви цветя, както и над къщите на ханджиите.
На нея съответстват животни като, елени, сърни и всякакви красиви животни; от птици – нарциси и гълъби; от влечуги – паяци, мравки и жаби.
Сред растенията Венера притежава ябълките, наровете и всякакви дървета, чиито плодове имат приятна миризма; балсам и едри плодове.
От дрехи Венера управлява всякакви красиви тоалети.
В човешката природа Венера управлява всичко, което е чисто, приятелско, радост, танци, красиви думи, разврат, зарове, изкарване на пари, откровеност, лъжливи обети, опиянение, любов към деца или роднини, правосъдие, религиозни сгради и дейности като рисуване и шевни занаяти, както и храна и напитки. Венера е владетелка на майки, дъщери и по-малки сестри.
Ако тази планета е владетел на родените и не е смесена с друга планета, този човек ще бъде добре охранен, висок, с бяло лице, чернооки, но само ако Венера е пред Слънцето. Ако тя е зад него, такъв човек ще е със среден ръст и не толкова бял на лице, права коса, и по-скоро плешив.
Като общо правило, такива хора са пълнички, чернокожи, дружелюбни и усмихнати.
В човешкото тяло Венера контролира черния дроб, мъжките сперматозоиди и слуз; означава всяко заболяване на бъбреците и пениса.
От възрастите на човека, Венера представлява периода, когато човек навърши 13 години.
Венера съответства на бял, леко жълтеникав цвят и сладък вкус.
От четирите кардинални точки тя управлява изток. Писмата й са Тет и Далет. Eазнак. Знакът и е този.

От дните от седмицата, тя съответства на петък, шестия ден ,[34] От нощите – вторник вечер, от часовете на този ден и тази нощ – първи и осми.

Големите й години: 1151, големи: 82, средни: 45 и половина, и малки: 8. Фардарията й продължава 8 години. Нейната кълбо: 7 градуса преди и 7 след.

4.6. Меркурий

Меркурий е умерено топъл и се променя в зависимост от това с кого се среща, тъй като адаптира качествата си към всякакви звезди и знаци, с които взаимодейства. Неговата собствена природа е някак студена и суха.
От седемте климатични зони Меркурий е подвластен на втория: Гог и Магог, индийците. Той е покровител на учени, философи, лекари, книжници, книжари, търговци и художници. Меркурий познава живака, всякакви монети, камъни, които служат като печат; площади, базари, учебни заведения, работилници, водоизточници, реки и устия.
В животинското царство Меркурий управлява хора, лисици, диви магарета, както и всякакви красиви светлоноги животни, всякакви птици, които летят свободно, както и земни червеи.
Сред растенията нар, захарна тръстика, цитрусови плодове, памук, лен и леска отговарят на Меркурий; всякакви видове лепило и каучук от растителен произход; джинджифил и всякакъв горчив вкус.
По отношение на дрехите Меркурий представя бельо и бродирани тоалети.
В човешката природа Меркурий управлява думата и възприятието; помислите; обучение и образование; астрологичните знания; всяка научна работа по логика; бързина и реч; търси скрити неща и прогнози; благочестие и милост; фалшиви знания; любов към малките неща; спорове; измами; чрез писане на невярна информация; проницателност и хитрост; натрупването и разхода на пари.
В крайна сметка отбелязваме, че Меркурий променя своята природа в зависимост от това кого среща.
Той управлява по-малките братя и малките деца.
Ако владетелят на родените е Меркурий, а не смесен с никоя друга планета, такъв човек ще има нисък ръст, с малка глава и малки красиви очи. Това е, ако Меркурий е пред Слънцето. Ако Меркурий следва Слънцето, роденият ще бъде тънък, много слаб, цвят на кожата – нито светъл, нито тъмен, с малки очи, много изпъкнало чело и голям нос, рядка брада, дълги пръсти; учен и добре възпитан човек.
В човешкото тяло Меркурий познава езика, устата, вените и отчасти кръвта. Свързва се с всякакви психични заболявания, като прекомерна философия и копнеж.
От човешка възраст той съответства на това, което се нарича юношество.
Що се отнася до цветовете, синьото и всички многоцветни комбинации съответстват на него.
Сред четирите кардинални точки Меркурий е подчинен на север. Писмата му са: Бет, Kaф, Рейш и Meм. Неговият знак:

От дните от седмицата Меркурий съответства на сряда, от нощи до неделя вечер и съответно първия и осмия час на този ден и тази нощ.
Големите му години: 480, големи: 76, средни: 48 и малки: 20.
Фардарията му продължава 13 години. Неговата кълбо: 7 градуса преди и след.

4.7. Луна

Луната е женска, студена, влажна, има малко топлина. Луната допринася за разпадането и когато е в опозиция на слънцето, помага да узреят всякакви плодове.
От седемте климата Луната контролира седмия, хората от Алковия, моряците, пътешествениците, пратениците и слугите.
От минералите Луната съответства на сребро, кристал, мед, вар; морета, реки и напоителни канавки.
Сред животните Луната управлява мулета, магарета, бикове, зайци, риби, а също птици и бели влечуги.
От растенията Луната представлява маслини, праскови, всякакви билки, краставици, пъпеши, тиквички с не най-добро качество [воднисти], тикви, рожкови дървета, чушки, аптечна лайка, както и всичко, което е мокро и студено в природата, солено или бяло със зеленикав оттенък.
Луната отговаря за елементи от дрехи, изработени от конска кожа.
В човешката природа Луната доминира над мислите, над хората, чиято личност е раздвоена и умовете им са някак объркани, които са объркани и преодолени със страхове, а също и над разкриването на тайни. Луната обича радост и движение напред, мъдрост, лекота, лъжа и изобличение, както и лакомия.
От годините на човека, Луната управлява това, което се нарича детска възраст.[35] Луната представлява майката, братята на майката и всички бременни жени. Ако Луната е владетел на родените и не е смесена с друга планета, такъв човек ще бъде висок, леко пълен, с бяло, кръгло лице и слети вежди; такъв човек ще ходи бързо. Роден под нарастващата Луна, той ще бъде с хубава кожа; ако е намаляваща – леко тъмна. В човешкото тяло Луната се познава с лявото око, но само в случай на раждане през деня, при нощно раждане – с дясното око; гърлото, матката и лявата страна на тялото.
Луната корелира с всяко заболяване, причинено от изобилие от слуз; с кафяв цвят и солен вкус.
От четирите кардинални точки той управлява запад. Буквите ѝ са Заин и Хей. Нейният знак:

От дните на седмицата Луната съответства на понеделник, от нощите на петък вечер, съответно, на първия и осмия час на този ден и тази нощ.
Големите ѝ години: 520, големи : 108,средни: 39 и половина и малки: 25. Фардария ѝ продължава 9 години.
Нейната кълбо: 12 градуса преди и 12 след. 10 – Сила и слабост на планетите.