Начало Форуми Астрология за всеки Астрологичен речник на по- неясните термини

 • This topic is empty. This post has been viewed 1327 times
Преглеждане на 0 раздела отговори
 • Автор
  Публикации
  • #6431
   AvatarАди
   Отговорник

   Много хора смятат, че астрологията е таен език. И по някакъв начин е така! Пълно е със символи, изчисления и мистерия … което може да я направи едновременно вълнуваща и объркваща. Но това е като всеки друг език – щом започнете да го научавате, той започва да има смисъл.

   Алмутен е арабски термин за най-силната планета в наталната карта по силата на съществени и случайни достойнства.

   АНЕРЕТИЧЕН ГРАДУС : Последния градус на знака (29-ти). Също се нарича  градус на съдбата.

   Анаретична точка:  Градусът, зает от Анарета.

   АНАРЕТА: Планетата, която унищожава или тази, която убива. Може да се прилага към планета, която оказва неблагоприятно отношение към хилега.

   ДЕКЛИНАЦИЯ : Разстоянието на планетата- северно или южно от небесния екватор.

   ДЕКАНАТ : Разделянето на всеки знак на три равни части по 10 градуса всеки.

   РАВНИНА НА ЕКЛИПТИКАТА: пътят на Слънцето.

   ВЛАДЕТЕЛ: планета, която управлява знака или дома.

   СИДЕРАЛЕН ЗОДИАК:  Този зодиак се използва във ведическата и вавилонска астрология.

   ВЕСПЕРТИН: Това е планета, която е западна или залязваща след Слънцето, а на български казваме Вечерница.

   Възприемане на светлината
   Това се случва, когато, когато една планета се приближи към аспект към която и да е друга планета, но преди завършването на аспекта, светлината на приближаващия сигнификатор се прекъсва от лъчите на третата планета. Означава намеса във всичко, което е обещано от формиращия аспект в хорарната астрология. Тя може също може да се каже, че  предотвратява кулминацията на един аспект чрез намесата на друг.
   Ъглова скорост
   Ъгълът, през който пътува една планета, както е посочено от единица време. Технически, ежедневното движение на планетата, изразено в градуси и минути дъга, е нейната ъглова скорост.
   Аномалия
   Ъгловото разстояние на планетата от нейния перихелий или афелий.
   AНТИСИЯ
   Градуса на зодиакална дължина, която има същата стойност на деклинация като друг градус на зодиакална дължина. Всяка зодиакална дължина има своята съответна точка Антисия. Това се прави, като се започне от 00 градуса на оста Рак / Козирог. Пример: Точка на антисиониране от 15 Близнаци е 15 Рак, защото първата е 15 зодиакални градуса преди 00 Рак, а другата е 15 градуса след 00 Рак.
   Anti Vertex
    Точката, в която основната вертикала и еклиптиката се пресичат на изток. Обикновено се използва в синастрията и взаимоотношенията.
   Прилагане на аспект
   Аспект, който все още не е точен, в който бавна движеща се планета се приближава към разстоянието или ъгъла, посочени от аспекта, след като аспектът се е формирал, се казва, че става точен, тогава той започва да се разделя.
   Азимут
   Измерване в градуси и минути на това колко далеч е Изток или Запад по хоризонта на небесно тяло.
   Обсаден е термин, използван в средновековната астрология за описание на положението на една планета. Ако една планета е поставена между две други благоприятни планети, тогава се казва, че е благоприятно обсадена планетата,  ако попадне между малефични планети, тогава се казва, че е неблагоприятно обсадена.
   Бикорпорални знаци
   Бикорпорални знаци, известни още като  знаци с “двойни тела” това са Близнаци, Стрелец и Риби. В древни времена този термин първоначално е бил използван от Птолемей, Бикорпорал се отнася до всички знаци по-горе плюс Дева.
   Бореални знаци
   Бореални знаци е традиционен термин, отнасящ се до северните знаци, Овен до Дева. Терминът произлиза от Борея, гръцката дума, която е олицетворение на северния вятър.
   Кулминация
   Кулминацията обикновено се отнася до  тяло, което се намира на куспидата или близо на Медиум цели, това е най- високата точка в хороскопа.  Може да се отнася и за пристигането на небесно тяло в точка, в която един аспект стане точен.
   Деклинация
   Градусите на една планета на север или на юг от небесния екватор.
   Doryphory
   Дорифорията е термин, който се отнася до планета, която изгрява малко преди изгревът на Слънцето или малко след като Луната изгрява в същия или в съседен знак.
   Източна точка
   Има няколко определения за източна точка. Това е една от четирите основни точки на хороскопа, посоката, в която Слънцето изгрява, изгряващия градус на първи дом и важи и за всичките шест дома, които заемат лявата половина на хороскопа. Източните домове формират 10-ти до 3-ти дом.
   Основно достойнство
   Когато една планета е разположена в един от знаците на зодиака, за който се казва, че управлява, тогава тя е в своето основно достойнство, различно от случайното си достойнство. Ще се каже, че Венера е в своето основно достойнство, ако бъде открита в знака Везни и ще бъде в случайно достойнство, ако бъде намерена в седми дом.
   Лице
   Лице е термин, използван за обозначаване на разделянето на зодиака на 72 равни части от 5 градуса всяка. Но има още няколко значения на тази дума, която се използва и за декан и за планета обърната в правилното си лице.
   Фортуна
   Това е главна точка в хороскопа, която обозначава живота, успеха, здравето и просперитета на родения. Тази точка се намира с помощта на конкретни формули. Формулата за Локус Фортуна за дневни карти се намира  Асцендент + Луна – Слънце и за нощни хороскопи, Асцендент  + Слънце – Луна.
   Четирикраки знаци
   Четирикраките знаци са Овен, Телец, Лъв, Стрелец и Козирог
   ХИЛЕГ
   Hyleg (арабски), AФЕТА (на гръцки), ПРОРОГАТОР (на латински) или даряващ живот, е планета или точка,  от която се изчислява или се прави оценка на дължината на живота, както и на периодите, в които човек е под смъртен риск. Когато тази точка е била насочена към Анаретата (или точка на убиване; може да има повече от една), или обратно, настъпва смърт.
   Зловреден
   Планетите, Марс, Сатурн, Раху, Кету, намаляващата Луна и лошо аспектираният Меркурий се считат за малефични планети. Уран и Плутон също.
   Ориенталски
   От върха на десети дом на изток до четвърти дом казваме, че е ориенталски или източен. Ориенталски също означава издигане на планета преди Слънцето.
   Пророгатор
   Също така позната като Алфета и Хилег, планетата, която поддържа живота.
   Нещастни знаци
   Нещастните  знаци са Телец, Рак, Дева, Скорпион, Козирог и Водолей.
   Цели знаци
   Знаците на Близнаци, Везни и Водолей – тоест всички въздушни знаци са били считани за цели знаци от древните астролози, понякога целите знаци са били познавани и като Перфектни знаци. Това  било показателно за силни и здрави тела. Тази класификация на знаците също не се използва от съвременните астролози.

    

Преглеждане на 0 раздела отговори
 • Трябва да влезете в профила си, за да отговорите в темата.