Методи за прогноза в астрологията/ част 1

В астрологията съществуват доста методи, които могат да помогнат за правилното интерпретирани на предстоящи събития. Тук ще се спра на най- лесните начини за прогнозиране. Повечето астролози са запознати като метод за предсказване най- вече с транзитите, те са най- разпространената предсказателна техника в астрологията. Гледат  се взаимоотношенията между транзитните планети и рождения хороскоп.  Повечето системи на Времето, които ще бъдат обсъдени в тази статия, са били въведени по време на елинистичния период (и повечето от тях са дадени от Валенс). Съществуват  някои системи на Времето, въведени от персите, като например системата Фирдарии. По същия начин съществуват и техники на времето, които активират знаците, местата и конкретните аспекти в диаграмата. Съществуват доста техники за прогнозиране, като транзитите, слънчевите и лунните революции, прогресии и символични дирекции. Персийски астролози, които са  използвали  тази техники  и са оставили знанието за тях са М. Манилиус, Доротей, Валенс, Клавдий Птолемей, Павел Александрийски, Фирмикус,  Хефестион от Тива, Умар ал- Табари, Сах ибн Бишр, Абу ал- Хаят, Абу Машар ал- Балки, ал- Кабиши и други. 

Профекциите са много лесен метод. Ако сте родени с Асцендент Риби, то първата година от живота Ви е под влиянието на Юпитер, като стар управител, но който желае може да има предвид и Нептун като нов господар на този знак. Защо Юпитер, ами защото Рибите са управлявани от Юпитер като стар господар и Нептун като нов.  Някои елинистични астролози не ползват планетите Уран, Нептун и Плутон, но това е личен избор на всеки астролог. Втората година от живота ще отговаря за втори дом от хороскопа. Ако Овен е първи дом, то тогава първата година от живота  ще е управлявана от Марс и Марс ще е управител на годината. Ако 12- ти дом на хороскопа е под знака Козирог, то Сатурн ще управлява 12- та година от живота на родения. Всяка година от живота се придвижваме с един знак напред. Така първи дом е първата ни година, втори дом от хороскопа ни е втората, трети третата и т.н. Тази планета, която управлява дадения знак през годината, се нарича- господар на времето. Тя ще играе силна роля в тази една година от живота. След като станете на 13 години домовете отново се изреждат- 13 години, ще отговаря на първи дом от хороскопа.  Ако Меркурий е господарят на годината то  трябва внимателно да анализираме къде и как е поставен Меркурий в рождената карта.  Профекцията е всъщност един цикъл, който се повтаря във времето.

Ето защо тези крайни преживявания се срещат в течение на времето, а доброто е свързано с лошото, скръбта присъства в успеха и съдбата е крайно несигурна- тя не  поддържа стабилен ход: до такава степен е разнообразна и променяща се, че никога не остава същата ; и чрез общуването с всичко в живота на всички един от нас, тя е  загубила нашето доверие. (Manilius, Astronomica, 3,524-530, Goold trans., 1977, стр. 206-207

По същия начин има и месечни профекции. Ако  сте на 12 години с изгряващ знак Риби, то Овен и Марс ще отговарят за годишната Ви профекция, а първия месец от рождения ден ще е под Марс, втория месец от рождения ден ще е вече Юпитер, защото 1- ви дом ще е Риби и т.н. По този начин маже да се следи освен годината, то и месеца на профекцията. Разликата е, че започвате месеца от рождения си ден, а не от първия ден на месеца. Например, ако сте роден на 5 март, то първи месец ще е от 5 – март до 5 февруари и така докато се извърти годината, всеки месец е един месец от живота Ви и ще е под влиянието на господаря на времето, който дом управлява. Ако четвърти дом Ви е в Рак, то тогава четвърти месец от рождения Ви ден, ще е управляван от Луната.  Независимо какви техники за предсказание ползваме, винаги трябва да имаме предвид какво е влиянието на планети и домове. Ще цитирам Валенс.

Валенс, Книга IV, Хр. 11, Riley trans., 2010, стр. 79):

 • Асцендент – “продължителност на живота, телесни или умствени дейности”
 • Слънце – “ранг, превъзходство, величие, баща, велики личности и всичко, което е повлияно от природата на слънцето”
 • Луна – “опасности за здравето, болестите или майката”
 • MC (10-ти или кулминиращия дом) – “професии, препитание и работа”
 • Локус Фортуна – “добрия късмет и успехът в живота”
 • Десцендент – “смърт, промяна или неприятности”
 • ИС  – “имоти, вещи, тайни въпроси, наследства”
 • Сатурн – “несъстоятелност, пари или имущество, тайни болести или семейно наследство”
 • Юпитер – “ранг, приятелство, съюзи и вещи”
 • Марс – “военни или обществени въпроси”
 • Венера – “жени, любов”
 • Меркурий – “асоциации, интелектуални въпроси, служебни въпроси, даване и получаване, или писмени въпроси” Ако тежките планети управляват годината или месеца, то годината ще е динамична и ще се отличава с известно безпокойство, съмнение и  раздразнение.
 • Винаги, когато открием в хороскопа повтарящ се цикъл, трябва да проследим дали има някаква връзка с рождения хороскоп. Обръща се внимание на транзитни планети и звезди, които могат да се върнат в същото положение като в рождената карта или да образуват аспект с нея. Ако намерим такава връзка, то според зависи от конфигурацията, можем да сме сигурни, че събитието ще се случи със сигурност. Ако няма силна връзка с хороскопа, то можем да заключим, че някои неща ще се случат, а други не. За силна връзка се смята повтарящ се аспект от рождената карта. Например, ако Венера в хороскопа Ви е в знака Рак на 21 градуса и в слънчевата революция се върне в същото положение, то това със сигурност бележи някакво събитие в живота на родения.
СПОДЕЛИ
 • 6
  Shares

Leave Comment