Алдебаран-наблюдателя на Изтока

Престола на архангел Михаил е в сидеричен Телец в 15 градус, където се намира една от четирите царски звезди- Алдебаран.

Икона на архангел Михаил, Ярославъл, 1216.

 

Плеядите (M45), Снимка е авторско право на Фред Ес – НАСА

В съзвездие Телец в 15 градус се намира окото на Бика и звездата  Алдебаран (Тачетер), наблюдателя на Изтока. Алдебаран  универсално  е смятан за наблюдател на Плеядите. Асоциацията, която се прави с тази звезда е свързана  с пролетното равноденствие, когато е била създадена астрлогичната система. Плеядите са свързани с дъжда, както и със сълзите и загубите в хороскопа. Няма как да не свържем това съзвездие и с плодородието по земята. Щом има дъжд, ще има и добра реколта.

Плеядите, известни като “Седемте сестри”, вероятно са най-известните звездни клъстъри в небето. Лесно се виждат с просто око през ясна нощ през зимата в Северното полукълбо. Това съзвездие буди особен интерес още от древността.  Има препратки към Плеядите в Хезиод, Одисея, Библията и Корана.  Телецът не рядко се свързва със селските райони, фермерите, прехраната и източникът на труд. Телец е синоним и на плодовете на земята, изкарани с пот и труд на челото, а не като дар от небесата. Но не бива да забравяме, че този знак е свързан и с любовта. Момчето бог – Купидон.  Алдебаран, което означава „онзи, който следва Плеядите“. Ако е в съвпад с асцендента или със Слънцето, тази звезда сочи необикновена енергия. Такъв човек ще е способен да води другите, ще спечели ръководна позиция и признание, но и ще си създава врагове, чрез които ще го заплашват опасности. Звездата Алдебаран дава чест, интелигентност, красноречие, почтеност, смелост, известност, почести, богатство, отговорна позиция в обществото,но и свирепост. В зависимост от мястото ѝ в хороскопа, може да даде насилие и болести. Алдебаран е познат още  като окото на Бога, но също така е свързан със слепота в хороскопа, при някои конфигурации.  Изтокът винаги е символ на младостта и много от благата и недостатъците на тази звезда се свързват именно с нея. Ние сме изправени пред произхода на сътворението.

Михаил е главният пазител на рая и най-ревностен защитник на Божия закон. Името му на иврит означава “Кой е като Бог”. В Библията е представен “вожд на войнството Господне”. Наричан е още архангелът на първия лъч, князът на архангелите, първият сред равните.

 

Някой може би ще се запита, защо Архангелът на Изтока е Михаил . Той е известен най-вече с това, че е отмъстителен, войнствен, но и Архангел защитник. Мечът му винаги е готов за бой с тъмните сили.  Престолът на този Архангел е именно в Телец, защото  Изтокът е мястото на изгрева и началото на нещата.

 

Алдебаран сравнен с нашето Слънце

СПОДЕЛИ
  • 2
    Shares

Leave Comment