Проектът Хиндсайт

Преди известно време трима  души от САЩ се заемат с една наистина важна задача. А именно да върнат забравеното знание на хората. Имената на тези мъже са Робърт Шмид, Робърт Золер, Робърт Хан и една жена-  Хелън Блек. Целта на този проект е преводи от древни езици на старинни трактати по астрология. Целта е  да предадат знанието на практикуващите астролози на чист английски език.

Проектът е финансиран от дарители  и абонаменти, както  и от много астролози в САЩ. И така десет години, преводачите превеждат книга след книга от древни езици.

Ще изброя само малка част от тях- Либер Херметик, Матезис на Фирмикус Матернус, Антология на Валенс, Въведение на Реториус, Аполесматика, книгата на Доротей и много други.

Един от преводачите Робърт Шмит се занимава с математика, история и философия на науката, лигика. Платон, Аристотел, Евклид, Декарт, Галилео, Нютон, Лагранж, Лайбниц, Кант, Шелинг – не е пълен списък на мислители, чиито творби този мъж е изучавал. Астрологията се появява в неговия живот, когато съпругата му Хелън Блек се заинтригува от нея. Скоро след това Шмид получил предложение за работа в компания, която произвеждала астрологични компютърни програми. Там, сред останалите астролози, той се срещна с Робърт Хенд.

Робърт Хенд  се занимава с астрология от 1960 г. насам. Той е автор на книги като Планети в композитна карта, транзитни планети, хороскопни символи, астрологически есета. В същото време той се интересува от историята на науката от много години.

„От моя гледна точка, целта на Проекта беше да извади историята на астрологията от ръцете на нейните врагове и да я постави на разположение на астролозите”, казва Робърт Хенд  на кореспондента Ирина Антонян.

Понастоящем са публикувани общо 25 текста от гръцки, латински и иврит. Всички преводи от латински се изпълняват от Робърт Хан, от гръцки от Робърт Шмид.

Понастоящем проектът е преведен и на руски език от един единствен преводач  и е достъпен за свободно теглене.

  Имах щастието да навляза дълбоко в материята на древната астрология и приветствам всеки астролог от България да намери начин да се запознае  с древните астрологични техники, с които модерната астрология не е запозната. Самата аз открих, че техниките на Валенс за продължителността на живота, триплицитетте на светилата, техниката на освобождаване на знаците, изгревните времена, дорифория и други са  изключително точен прогностичен метод.  Както казва моят любим астролог и писател Крис Бреннан и моя най- добър учител по еленистична астрология до този момент, ние трябва да се върнем в миналото, но не и да останем там, а да извлечем от него най- ценното и да се опитаме да го приложим към съвремието.

Астрологията се е развивала и никога не е била статична, затова не е нужно да останем в миналото прехласнати от древните, защото признавам си има за какво да им се възхитим. Но да съберем всичките ѝ части, които са изгубени във  времето. Без да се налага да отделяме частите на елинистичната астрология от тази в съвремието, защото само привидно двете системи изглеждат различно. Те могат да работят в синхрон заедно. 

Ако ти, читателю, изпитваш любов към астрологията, насочи се към издирване на старите ръкописи. 

В днешния век, всичко е вече достъпно! Дерзай! Това, което ще научиш, ще ти бъде ценно като астролог и познавач на звездното небе. Не се задоволявай с малкото познато в България и скривано от очите на другите! Бъди търсач и ще бъдеш възнаграден предостатъчно с информация от чужди източници, които не целят да крият, а да дават истинско познание на търсещите.  От този сайт може да откриете много информация за проекта.   http://metnev.ho.ua/knigi1.htm

 

СПОДЕЛИ

Leave Comment