Карма и прераждане

Кармата и прераждането са свързани и не е възможно да обсъдим едната тема без другата. Когато говорим за карма, няма как и да не  споменем планетата Сатурн. Сатурн е най- строгият учител на небето, който контролира кармата да бъде уравновесена. Затова и бива наричан – планетата на прага.

Какво е карма?

Законът на кармата важи за всички неща във вселената

Кармата е Божествен закон, създаден в началото на времето. Този закон подържа равновесието както в природата, така и в човешката душа.  Този закон се отнася до всяко живо същество на планетата, а навярно и извън нашата земя.  Много често кармата се възприема като наказание, но тя не е точно това. В нея не съществува отмъщение, а абсолютна справедливост.  Кармата може да се ускори или забави, но никога не можем да я избегнем, затова понякога се свързва с неизбежността.  По същество кармата е вселенски закон, а нейните прояви могат да са доста сложни.  

Историята е създала множество универсални истини за това какво е тя. Такива можем да намерим в религията, народното творчество, културата и дори в науката. Като например:

Каквото повикало, това се обадило!

 В Библията се казва

„… каквото човек сее, това ще пожъне“ (Галатяни 6: 7), което описва кармата просто, но съвършено.

 Законът за движението  на Нютон гласи:

Всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие.

Карма е великият космичен учител

Кармата ни предоставя индивидуално обучение 24 часа на ден. Всеки урок е перфектно съобразен с нашите духовни нужди и никога не ни е представена задача, която не можем да решим. Кармата ни дава опит, а опитът ни дава възможност да се научим да живеем в хармония с вечните закони на Природата. Докато учим, ние напредваме – все по-близо, до все по-висшите духовни състояния на съзнанието и се радваме на все по-голяма духовна свобода.

Погледнато от тази гледна точка, термините  „добра карма“ и „лоша карма“  са напълно безсмислени, защото кармата е добра за всеки един от нас, дори и когато ни се случват неприятни неща.

ПОГРЕШНИ ПРЕДСТАВИ ЗА КАРМАТА

За съжаление има много погрешни схващания за кармата – от които четири  от най-често срещаните са обяснени по-долу:

 1.  Не бива да се помага на някой, който страда ” защото тяхната карма е да страдат и никой не бива да се намесва”. Това е най- глупавото нещо, което съм чела за кармата.
 2. Кармата не се променя и тя е това, което е.
 3. Друго схващане гласи, че онези, които са богати, красиви и здрави, непременно са по- напреднали духовно от онези, които са лишени от тези благини. Това очевидно въобще не е вярно.
 4. Богатите не са длъжни да помагат на обществото, това е тяхната добра карма и те трябва да си живеят спокойно и блажено, докато са на земята.

ИСТИНАТА ЗА КАРМАТА

 1. Всички ние имаме силата да променим кармата си към по- лошо или по- добро още сега. Природа на кармата е такава, че тя зависи от нашите мисли и действия. Каквито и мисли и действия  “посеем” – ние със сигурност ще ги  “пожънем”.  Следователно всяка секунда от живота си ние определяме каква ще бъде бъдещата ни карма. Ако сме постъпили погрешно, можем винаги да поправим грешката и да се стараем да изгорим негативната си карма, като създаваме на нейно място положителна.  
 2. Трябва да направим всичко възможно, за да намалим страданията в света. Това ще подобри нашата собствена карма (макар че това не трябва да е нашият мотив)и  кармата на целия свят.
 3.  Не винаги е лесно да вникнем в кармата на хората. Духовно напреднал човек може съзнателно или несъзнателно да е избрал да премине през големи страдания, за да изгори негативната си карма възможно най- бързо. 
 4. Щедростта е добродетел! Когато помагаме на другите, помагаме и на самите себе си. Богатият човек не бива да пропилява парите си за суета и наслади,  а да ги използва в служба на доброто.

 

Ключовото нещо, което трябва да знаем за кармата, е че е изключително важно да служим на другите. Според закона на кармата колкото повече добро правим, толкова повече възможности ще ни се дадат да правим добро в бъдеще, независимо дали то е в този живот или бъдещ живот. Такъв човек не получава материална„награда“, но едно по- щедро богатство за душата си.

 

ПРЕВЪПЛАЩЕНИЕ

Карма и прераждането са неразделни, а прераждането е логично следствие от кармата. Когато някой почине, едва ли е изгорил цялата си карма. Затова трябва да се върне един ден отново в тяло.  Защото това, което е посято трябва да се пожъне.

Между преражданията прекарваме известен период от време в отвъдното. Тези сфери са различни, по- високи или по – ниски. След смъртта отиваме там, където най- добре отговаря на нашата духовна еволюция.

Кармата е натиск.

Д-р Джордж Кинг

Цялото творение се управлява строго от всепроникващия закон на кармата. Нито един аспект на творението не е извън този закон. Това е съвършен, неотменим закон, защото това е един от законите, които са Бог.

Д-р Джордж Кинг

СПОДЕЛИ
 • 61
  Shares

Leave Comment