Агнодики: Първата жена лекар от Древна Гърция

Все пак имам прогресивна Венера на Асцендента и може би това е причината да пиша историята на жени от древността, които са оставили следа и са променили света по един или друг начин.

Тази жена, за която предстои да пиша, със своята упоритост успява да постигне това, което дотогава никоя жена не е успявала, а надали си и помисляла.

Историята, за която ще ви разкажа, се случва в древна Атина, през 4 век пр.н.е.  Агнодики забелязала, че при жените има много висока смъртност по време на раждане. Те не търсили лекар, защото се срамували да бъдат преглеждани от мъже. Тогава я осенила гениалната идея да се престори на мъж и да запише медицина. Знаела е, че подобна дързост може да я доведе до смъртно наказание, но въпреки това рискува. Преоблича се като мъж и става ученик на известен лекар на име Херофил.

Херофил преподавал в елитно училище за медици в Александрия. Без да губи много време, тя заминава при този известен лекар да учи. Записала  акушерство и гинекология. Когато завършила училището при Херофил, тя вече притежавала диплома за акушер- гинеколог. Завърнала се обратно в Атина и започнала своята практика. През цялото време се маскирала като мъж и много бързо спечелила уважението на родилките. Всички говорили за младежа с нежни пръсти и сладникава красота на лицето, но никой не се усъмнил в пола ѝ. За нея било важно да успокои всички жени, които преглеждала, затова разкривала пред тях, че е жена, като ги заклевала да мълчат и никога да не издават тайната ѝ. Жените били благоразумни и действително никой никога не я предал. Но понеже започнала да има твърде много работа, естествено започнали да и завиждат. Нейните колеги я обвинили, че прелюбодейства с пациентките си и че имала извънбрачни връзки с всички жени, които преглеждала. Обвиненията били толкова много, макар да нямало и капка истина в тях, че в крайна сметка тя била арестувана и изправена пред съда. В този момент Агнодики се озовала на улица без изход.

Имала само два избора: или да разкрие истинската си самоличност, или да се остави да бъде съдена и опорочена. В крайна сметка избира първия вариант. Щом съдът разбира, че пред тях стои жена, веднага поискали смъртно наказание.  Тя била обвинена в нарушаване на закона за упражняване на медицинска професия, тъй като била жена и нямало право да учи, а още по- малко да практикува медицина. Следва втори процес, който бил по- бурен и от първия. Но тогава се включили да я защитават видни адвокати, съпрузи на нейните пациентки. Съдът се видял принуден да я оправдае, защото хората били възмутени от това несправедливо обвинение. Агноидики освен че излиза от това положение на “бял кон” или както казва майка ми, вместо да и избодат очите и изписали веждите, постига и нещо друго, което за него време било нереално. Променили действащото законодателство, като разрешили на жените от Древна Атина да учат медицина и да практикуват като лекари. СПОДЕЛИ
  • 107
    Shares

Leave Comment