Талисмани/ амулети -зараждането им

Когато стане дума за талисмани, не може да не се спомене Хермес. Известен е с широките си познания по астрология, астрономия, алхимия, математика, природна  магия, музика, дал писмеността на хората. Хермес е еквивалент и на римския бог Меркурий. Някои изследователи смятат, че е съвременник на Авраам и дори стигат до там в  твърденията си, че Авраам придобива част от своето мистично познание от Хермес.

Medievel Trismegistus

Казват, че именно той построява великите пирамиди по време на потопа. Писатели като Лактантий, Августин, Джордано Бруно,  Кампанела, Марсилио Фичино и Джовани Пико дела Мирандола смятат, че Хермес Трисмегист, Зороастър и Платон  са мъдри езически пророци, които са предвидили идването на християнството.

42-те книги, известни като “Херметика”, са разделени  по теми – астрология, теология, философия, медицина, право, алхимия, музика, география, магия.  Благодарение на  Фичини до нас стига и превода на Корпус Херметикум. Марсилио Фичино, известен ренесансов философ и астролог бил помолен от Медичи да остави цялата си работа настрана и да преведе Корпус Херметикум, поредица от трактати от Хермес Трисмегист.  Той превел трактата на латински. Този трактат включва теми за астрологията, алхимията и магията.  Вече  е преведен и на български език и може да се закупи. Хермес е автор и на Божествения Пимандер, както и други книги, които изглежда са загубени през вековете. Той получил името Трисмегист, или “Меркурий Тер Максимус”, т.е. три пъти велик, защото бил първият интелигентен  човек, който предал небесното и божествено знание на човечеството. Няма никакво съмнение, че Хермес не е бил случайна личност.  Той буквално е проявление на Бога. Това става ясно от книгите му и малкото разпокъсани части от астрологията, които са преведени на латински, старогръцки и на английски. Той е притежавал знание по всички важни житейски теми. Получил мъдростта си направо от Бог, който му отваря очите. Въпреки вековете на забрава и унищожението, на което е било подлагано
Medievel Trismegistusтайното  учение, все още може да се намерят трактатите му. Златния трактат, Скрижала, Корпус Херметекум и други източници на латински и древногръцки, както и на арабски.
На Хермес дължим и знанието за изготвяне на талисмани и амулети. Талисман означава буквално осветен или свещен предмет. Той има за цел да защити притежателя му от зли влияния, както и да му донесе благополучие. Ключът към изготвянето на силни астрологични талисмани и амулети е времето на тяхното създаване, а това време се определя от астрологията и астрологът. Има доста древни книги свързани с направата на талисмани и церемониална магия, но ще се въздържа да назова имената им, защото според мен тези книги могат да се използват и за зло. Нека не съм аз приносителят. Сигурна съм, че истинския търсач на древни тайни и познания ще ги открие сам. След като се определи стриктно и последователно времето, мястото  и причината за изготвяне  на талисмана, то той може да бъде създаден. Ще спомена само някой видове талисмани.

Талисман по Сириус за чест и добра съдба, талисман съобразен със звездата Алдебаран за богатство и чест, по Антарес за защита от зли духове  и усилване на паметта, от Спика за богатство и мир, талисман  съобразен с Регулус  за умереност и защита, щастие и успех,  Вега за защита, Плеядите за придобиване на магически тайни знания и т.н.  Има  и талисмани на съзвездия, като например талисман  на Касиопея за здраве и спокойствие.

Относно талисманите фразата “Блажен е онзи, който знае какво вижда!” е именно на Хермес. Корнелио Агрипа също доразвива това изкуство за начина на изработването на силни талисмани. Изготвянето на силен талисман не е за всеки човек. Магът- астролог трябва отлично да владее силите на доброто в себе си, да е много вещ относно звездното небе и да са му разкрити някои тайни на природата. Най- голямото богатство на талисмани и магически предмети  се намира в  Британския музей, който е  е основан през 1753г. Там са съхранени около 7 милиона предмета. Има доста литература по тази тема, но за съжаление не и на български език. Kyranides е една такава книга. Kyranides, но може да я срещнете и под наименованието Cyranides, тя представлява компилация от няколко по-ранни произведения, в частност трактата на Harpocration, който акцентира върху   окултни и магически свойства свързани с природата-  птици, животни, растения и камъни.

СПОДЕЛИ

Leave Comment